自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-1-27 22:58
係呀!有疑點架,所以係一半一半,陪審團都係靠警方嘅搜集

證據與推測去判案,呢兩個證人絕對係歐陽嘅致命 ...
我鍾意花家姐,當年應有聽過。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-1-28 10:12
你家庭教育一定好嚴,所以有呢種想法。

網上睇卞係上英文科夜校,而唔係全科果種,咁更加寬鬆。

我記得,佢好似只係好低級既公務員,應唔使品格審查既。(好似佢仲未係正式公務員添)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

SandyKL 發表於 18-1-27 23:04
貼高登有位名叫娛樂之王貼嘅文:
此案至今仍有不少疑點,例如:
紙盒太大及沒有証人証明紙盒是那時出現在街 ...

呢個有時間一定會再睇,而家真係忙緊,因呢個post,已打亂左我。

就係湯嗰番說話,令我當年信左歐陽。

珊瑚宮

my005 發表於 18-1-28 10:41
我記得,佢好似只係好低級既公務員,應唔使品格審查既。(好似佢仲未係正式公務員添) ...

同埋,我唔同意以人既職業而分其誠信既可靠性及善良性。

活左咁多年,更高尚既職業,一樣有更卑鄙既人。

其中,感受過律師既唔好野。可能我老公嗰邊親人,有大把物業要經律師做,我地與佢地有聯絡,越
了解,越FRIEND,人格越不堪,表裡完全不一,所以千萬唔好畀其職業性、專業性所蒙騙。

珊瑚宮

如我無記錯,歐陽只係一個低級既政府文員,仲好似係臨時定咩呢?係唔係正

式既公務員呢?我有疑問。

如係公務員

1、當時環境,佢只一家三口,公務員人工應可應付,除非家人中有人大使或特別嗜好,否則,何須兼職呢?

2、而家既公務員,兼職必須申報,當年要嗎?佢有申報嗎?我無資料提供。
而我相信,若要兼職,低級公務員至會唔申報。(消防人員除外)

3、若係公務員,應當有些學識既?我諗唔會搵賣雪糕黎做兼職,因為人工少嘛。至少搵份補習,或夜校老師等等做吧,既舒服又人工高d。(當時已有私人補習架喇)

珊瑚宮

至於驗測車輛問題,我未有時間重新檢視呢單案件,亦唔知有無撈亂其他案

件,印象中記得,有提過,當時香港島,只有好少部已登記既貨車及貨van,記

得係全部有查過既。

當年,光頭神探為查邊個買左案中裝紙盒既電視型號既顧客有幾多個,係每一個都有調查架。

好彩當年呢款電視係新款,新出,買既人數唔係好多好多咋,但亦唔少架,
探員肯每個顧客都查,都算好認真喇。

所以無理由唔同種類既車輛檢測,呢個重點,會忽略喇。相信警方唔做,大律師都會質詢卦。

珊瑚宮

當年,湯由大律師因呢單案件而轉做律師,嗰篇訪問,真係好感人,完全觸動

到我,亦令我相信被告係無辜既原因之一黎,仲為佢抱不平好多年添。

但年紀越大,識人越多,見識多左,令我有更多既睇法喇。

當年,歐陽唔肯認「誤殺」,我有另一番見解。

雖然,當時既大律師勸歐陽認誤殺,佢話佢「有信心」若歐陽認誤殺,可判x年。

記住,呢d只係大律師「有信心」可做到啫,並唔代表佢真係可以做到。

而「誤殺」既最高刑期,係「終身監禁」。

珊瑚宮

iPad 點字,真係又難又慢,加上我又近視又老花,更煩,所以文筆唔好、過份簡短、唔通順、有錯字,勿怪。

若仲抽到有時間,再談談。

首頁

尾頁

跳至