懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛請左個黑心陪月,同東張西望簡直一樣...

26/1開始工作,返9-5,每天買餸後,0930到我家....

-一日三餐,餐餐如是,用飛排於電飯煲焗飯,連續兩天都是一樣、又話因爲開刀、怎麼都唔食得,菜、魚、雞都唔得,只可以食飛排焗飯,同佢反應可否改變式,就開始加幾粒杞子、用肉絲焗飯(肉絲共10條以內)、每日買百幾二百蚊肉,都唔知啲肉去左邊..、打虎頭

第一同BB沖涼、水凍及少(只到寶寶PatPat位)、攪到寶寶打噴嚏幾日、無技巧、手勢完全唔熟、樣樣要提、粗手粗腳,攪到臍帶位出血同甩左大半、只係時時話要抱寶寶、總之恐怖

-日日話我個人好濕,係去濕茶當代茶,炒米炒幾下就就煲(仲都是白米)、叫她加藍棗(買材料list、沒有,她話怕我買錯,所以不用,用蜜棗及元肉都一樣)、最後堅持叫她用,才保了一次..另外我之前係醫院凍到,佢就話我因食左粒藍棗影響到、什麼理論、每天口水多過做,常常講之前啲客怎樣怎樣、貝沙灣個客怎樣怎樣、陳老師怎樣怎樣、因為他攪到身體好左好多、煩到爆、

-做左四日,就話同我商量,問我可唔可以俾佢早走一星期,因為佢有個客(住皇金海岸)要早啲生產,需要佢幫手,結果我批准了。點知今日(第8日)、又話有事同我商量,可否再早走多幾日,因為皇金海岸個客又再提早生產,簡直沒有專業守則,話走就走、最後仲要陪多7日量先肯走,叫她做到7日後先走、仲話顧主無權7日通知佢走...

大家真的要小心小心!!天水圍住、50嵗左右、四眼、大patpat

珍珠宮

點解佢自己提早走你仲要賠7日糧比佢?

別墅

回覆 Nino 的帖子

佢份contract 寫左,要我跟....

我叫佢即時走..我實在太傻了

象牙宮

muimui1234 發表於 18-2-3 03:49
剛剛請左個黑心陪月,同東張西望簡直一樣...26/1開始工作,返9-5,每天買餸後,0930到我家....-一日三餐, ...

陪月都可以試工的。
什么途徑得來的?
沒見工?
有經驗的陪月... 不見的好。明白么。

每天口水多過做,常常講之前啲客怎樣怎樣、貝沙灣個客怎樣怎樣、陳老師怎樣怎樣。*** 口水多多的家助, 也請不得。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆 333s 的帖子

因為阿姨話識佢,所以無特別問但事後再同阿姨講返,原來同佢唔熟、唉........
仲話以前做清潔

別墅

回覆 333s 的帖子

因為阿姨話識佢,所以無特別問但事後再同阿姨講返,原來同佢唔熟、唉........
仲話以前做清潔

珍珠宮

muimui1234 發表於 18-2-3 08:16
回覆 Nino 的帖子

佢份contract 寫左,要我跟....我叫佢即時走..我實在太傻了

咁佢即走左未?定做埋7日先走?

大宅

我之前in過一個平價版既陪月 (透過中介公司) 佢真係當我豬媽媽的...

陪月叫珍姐, 住天水圍

我問: 你湊過幾多個BB?
佢答: 都有6/70個架!
(我心諗湊得6/70個你都唔會收$16000咁少啦)

(傾談中佢知道我將會有工人姐姐)

我問: 早上10:00am開工, 6pm收工.. 咁你直接買完餸10:30am過到黎啦.
佢答: 唔會啦, 我早上去買餸, 照10:00am到, 下午早半個鐘頭走.
(我聽到真係O哂咀)
佢講: 我再遲半個鐘先到, 邊煮得切午飯同煲湯比你飲呀?!

我問: 咁你每日煮午/晚飯比我?
佢答: 那, 早上你叫工人整麵包, 煮個麵比你.. 10:00am我黎到就開始整午飯同煲湯.. 跟住又要準備晚餐比你, 所以我唔會再遲半個鐘先到架, 做唔切架!
(聽到佢咁講我反哂白眼, 生完B既媽媽早餐要食五更飯, 而唔係麵包同麵囉!)

成個interview當中, 佢冇乜點提及過點樣湊BB.. 對話中都好似要lead住我個鼻走咁, 到尾仲係咁問我即唔即時簽約, 真係豬媽媽先會簽囉!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

muimui1234 發表於 18-2-3 08:16
回覆 Nino 的帖子

佢份contract 寫左,要我跟....我叫佢即時走..我實在太傻了

好離譜!

珊瑚宮

natasha.z 發表於 18-2-9 17:13
我之前in過一個平價版既陪月 (透過中介公司) 佢真係當我豬媽媽的...

陪月叫珍姐, 住天水圍

呢個人係Facebook黑心陪月group度經常出現 (emoji)

大宅

JD930 發表於 18-3-12 23:35
呢個人係Facebook黑心陪月group度經常出現 (emoji)
最恐怖係我之前係FB出過post問有冇人用過呢個陪月, 點知真係有人回覆我.. 話幾好唔錯, 仲話今年生第2胎都搵返佢做陪月... 點知in完我就覺得好唔掂, 當時仲諗住係人夾人.. 而午睇黎可能係夾埋既

珊瑚宮

natasha.z 發表於 18-3-14 11:28
最恐怖係我之前係FB出過post問有冇人用過呢個陪月, 點知真係有人回覆我.. 話幾好唔錯, 仲話今年生第2胎都搵 ...

但佢係呃人喎 (emoji)

男爵府

回覆樓主

我用陪月都係阿媽d客介紹俾我,當然都要in, 其實in果陣你會知佢有冇料,問過往做過咩,問開刀點,食咩,湊b呀咁啦。
正常:買埋餸黎10點,全部有單有據,每次俾1000-2000買餸,慢慢扣數,有本簿寫低晒,成本會計簿咁。之後煮中午,做定晚餐,整埋第二日早餐材料,你第二日早上叫姐姐整熱整熟,日日煲湯,之後燉野,炒米茶,個廚房忙到暈~ 也睇你情況再決定用咩中藥材料,日日煲中藥包洗澡咁。幫bb洗澡掃風,手勢,你係旁邊學埋咁。不過我陪月做左10幾年,佢地有陪月group 咁,佢話有d真係嚇死人,讀個陪月課程就當自己陪月,夠膽問煲鑽地老鼠(中藥)俾顧主食得吾得,撞鬼lor~涼到爆炸的。(佢有俾我睇)第一日返屋企坐月就煲谷奶湯水人飲,飲到人地要call人通乳線。其實佢話只可以上奶,吾可以咁樣谷奶,d人讀完個課程就跟課程,冇用腦,同埋佢講得arm,真係要經驗累積.....所以大家in 人要好小心。

男爵府

回覆樓主

仲有一樣,如果佢地話提早走,你問佢拎ws黎睇,冇,或者吾得,話打電話講你就知有問題,我陪月早一日走,我都聽到佢講電話(emoji)真係鄉下有事要早一日返去,佢都俾我扣一日糧。同埋佢地身冇屎會俾你睇ws証明的,正常係book左果段時間,就算佢下個客早產都吾會過去的。比如我book左1月16-3月15日左右,佢應承左。之後有人緊急要12月坐,因為果個突然加,所以接人地時都講明1月有客人,只可做到1月頭....之後叫我send ws 証明我生左勒,咁佢就俾12月個顧主睇,証明冇講大話。之後3月中佢另一個客早產成個月,係因為對方早產所以都吾可以吾做我的,佢就會介紹個人俾對方頂住,之後做完我就去做人地咁,佢話這是規舉。

大宅

回覆樓主

可否PM我你陪月全名?

首頁

尾頁

跳至