自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

Cwa68 發表於 18-2-8 20:26

佢只刷晚上一次

小朋友牙齒保健,最好用熱的飲用水刷牙。
(牙醫唔會教你㗎!)
(可以接受嘅熱飲用水)

珍珠宮

回覆樓主

點可以唔去,唔通唔要隻牙?

子爵府

Um..
我呢個過來人同你講. 活活一個case.

我就係等.. 個時亞仔K3. 諗到等多半年就上牙補. 好似到9月尾定10月頭先比睇牙補急症.
就一等, 亞仔隻大牙已經成隻蛀到冇左..!!!!! 杜都冇得杜!!係蛀得好快.!!!

家下冇架啦. 係得剝.!

牙補都係得剝架咋!!

剝完加個固定器係最後隻六歲牙度.! 因為隻大牙照過 x ray 係有既,估到5-6年後先會出.! 如果唔加固定器係最後隻牙就好易生歪, 影向左呢隻牙!
政府冇得做. 呢個一定係私家做3千蚊內.!

而學童牙科免費杜牙根我仔都試過. 都OK既, 我見冇打釘.. 係咬舊野落去麻醉… 佢話唔痛. 但好驚.D水成日係喉嚨好唔舒服.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

quincy00 發表於 18-2-9 16:26
Um..

加固定器係拉住其他牙唔俾d 牙移位,定係有野攝響牙窿度頂住其他牙? thx.

子爵府

bosch 發表於 18-2-9 16:40
加固定器係拉住其他牙唔俾d 牙移位,定係有野攝響牙窿度頂住其他牙? thx.
...

加固定器係拉住 最後個隻牙[

六歲

齒]

, 唔比佢移前去, [因為個隻牙MOK左既話就會吉左個位.]

我問醫生. 咁前面D牙會唔會移位? 佢話唔係, 因為個D有未出既恒齒頂住. 個D冇影向. 係怕最後隻六歲

齒!

呢個固定器未做. 我BOOK左私家2月尾搞.!

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

Um..
請問個固定路會唔會好容易藏食物,令到隔離個隻牙易蛀?

子爵府

lovelycatcat 發表於 18-2-9 17:03
請問個固定路會唔會好容易藏食物,令到隔離個隻牙易蛀?

呢個固定器未做. 我BOOK左私家2月尾搞.!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我女係牙保杜牙根,杜牙根唔知去到差不多第二定第三次的預約期,她杜牙根嗰個位牙肉腫,我已深知不妙,即刻看牙保看急症,照X光,等醫生……結果係本身大牙已經出緊嚟,剝咗都唔會影響恆齒的位置,剝咗唔使半年,恆齒已經出咗!
我只可以講我女好勇敢好合作,好驚好驚的同時和我講:"媽咪,我們禱告!"
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

quincy00 發表於 18-2-9 16:57
加固定器係拉住 最後個隻牙[六歲齒], 唔比佢移前去, [因為個隻牙MOK左既話就會吉左個位.]
我問醫生. 咁前面 ...

多謝解釋。我問牙醫有冇得搞,佢地只係剝左就算,唔知係咪預佢中學時會箍牙。

子爵府

bosch 發表於 18-2-10 16:21
多謝解釋。我問牙醫有冇得搞,佢地只係剝左就算,唔知係咪預佢中學時會箍牙。
...

唔只cool 牙呢個問題

係如果最後個隻牙移左向前 剝左牙個個位度!
而隻大牙又出黎既話⋯

所以剝左。一定要加返個固定器

大宅

Cwa68 發表於 18-2-8 18:36
因為我地家庭環境不是太好,
第一次去已用左幾千蚊
因此家人也嘈過我

學校有牙科保健呀嗎?小朋友是小學生嗎?

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Um..

我仔同你小朋友一樣case,冇得杜牙根,只可以剝。不過牙保醫生話佢又冇腫又冇發炎又冇痛,其實可以睇定啲唔剝住。我宜家1516都唔知剝唔剝好,因為剝左要去整固定器,但又話整左固定器,可能好快又要除,因為佢隻恆齒已經見到出緊黎

如果你整左固定器,可唔可以update下,我想知個固定器會唔會好唔方便。thanks!

伯爵府

Cwa68 發表於 18-2-8 19:17
我都係去普通牙醫睇再轉睇牙醫兒科專科

其實你去學童牙科保健 唔洗錢的 我仔仔都杜左
開開心心又一天

禁止訪問

子爵府

fatdenden 發表於 18-2-11 01:02
我仔同你小朋友一樣case,冇得杜牙根,只可以剝。不過牙保醫生話佢又冇腫又冇發炎又冇痛,其實可以睇定啲 ...
我小朋友得6歲. 照過X RAY 隻大牙預計5年先會出.

一樣, 又冇痛冇發炎, 佢直頭成隻大牙蛀到冇左..

你小朋友幾歲?

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

quincy00 發表於 18-2-12 17:13
我小朋友得6歲. 照過X RAY 隻大牙預計5年先會出.

一樣, 又冇痛冇發炎, 佢直頭成隻大牙蛀到冇左..

蛀到冇左 我仔8歲喇,仲有2,3年,照左xray見到隻恆齒出左黎架喇。護士話剝左有機會令到隻恆齒生得快啲,所以我先1516唔知剝唔剝好,好煩惱

子爵府

fatdenden 發表於 18-2-12 17:43
蛀到冇左 我仔8歲喇,仲有2,3年,照左xray見到隻恆齒出左黎架喇。護士話剝左有機會令到隻恆齒 ...

冇咁快update住。因為今日去睇。佢話我細仔最後個隻六歲臼齒 未夠長(岩岩生左冇耐) 要等多3個月至6個月再去check過!
如果夠位先落到固定器!

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

quincy00 發表於 18-2-9 16:57
加固定器係拉住 最後個隻牙[六歲齒], 唔比佢移前去, [因為個隻牙MOK左既話就會吉左個位.]
我問醫生. 咁前面 ...

請問最後有沒做到固定器?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

细個時有個玩伴,成日食糖食雪糕雪條但又冇蛀牙,我問佢點解,佢話次次食完即刻long口lor.
自此之後,我照佢咁做,食同飲任何野之後立即long口,又几有效。

過以後零食、汽水及糖都要少食,久唔久飲一啖食一啖係養住d菌在口好易蛀牙。

首頁

尾頁

跳至