用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.90%

義工

湊B百科 今日: 0|主題: 2472

BB多痰點處理

複式洋房

國民生產總值:412

FRISO飲奶勳章

BB而家6個半月大。
BB成日都好多痰,睇醫生又話佢無病,太多分泌物,但有開化痰藥俾我。
由於話佢無病,我無俾阿B食。只係俾d水佢飲下,食猴棗散。。。
唔知係咪天氣涷,兩星期都仲係咁。。。。
各位JM又點對應bb多痰呢?

王國熱話
急:腺樣體
有冇睇氣管敏感好既醫生介紹丫?(emoji)(emo...
急問快速流感測試
嚴重皮膚濕疹炎問題

回覆 Kidkid_kid 的帖子

Hello Kidkid_kid,痰係呼吸道中嘅分泌物,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵或生病後,分泌物就會增加造成呼吸道不適,未必可以馬上清哂痰。媽媽留意保持家居通風,室內濕度唔好太乾燥,每星期清潔床單/被單/枕頭,係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎,BB床遠離窗簾或大塵位置。另外,多飲水都可以幫助稀釋黏稠的分泌物,保持喉嚨濕潤,亦可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出身體。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

FRISO飲奶勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-9 14:52
回覆 Kidkid_kid 的帖子

Hello Kidkid_kid,痰係呼吸道中嘅分泌物,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵或生病後 ...

可能之前天氣涷,無乜開大d窗,導致空氣唔流通。希望黎緊暖d會好d

公爵府

國民生產總值:27311

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

佢經常都咁多痰?系咪奶粉問題?

複式洋房

FRISO飲奶勳章

我要做媽媽 發表於 18-2-9 15:22
佢經常都咁多痰?系咪奶粉問題?

自從食糊仔就咁.....

Kidkid_kid 發表於 18-2-9 15:06
可能之前天氣涷,無乜開大d窗,導致空氣唔流通。希望黎緊暖d會好d
...

醫生確認左無病就可以放心,媽媽留意返BB頸部保暖,飲返多D暖水、滋潤湯水例如雪梨/蘋果/竹庶/紅蘿白/栗米水、廋肉湯、清淡湯水(雞湯(去皮)、魚湯)、或者每日少於120ML稀釋果汁都OK,係最有效又最天然嘅方法黎架。BB鍾意飲湯嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

侯爵府

國民生產總值:24856

回覆樓主

奶粉b係比較熱氣,導致惹痰,可以煲雪梨水,蘋果水清潤下。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎