母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(2)

打算餵到一歲掛泵了,請問有冇媽媽凖備或已掛泵?停泵之前有冇食退奶食物?點樣減泵既呢?

複式洋房

回覆樓主:

我都係準備掛泵,只要你慢慢泵少d,自然就會收奶的

大宅

HiPP勳章(2)

lchris918 發表於 18-2-10 23:28
我都係準備掛泵,只要你慢慢泵少d,自然就會收奶的

之前試過乳腺炎,而家減左泵既次數,但泵與泵之間既時間隔耐左,谷到有點唔舒服,好怕又好似上次咁發炎

別墅

回覆樓主

我泵到11個幾月,堅持唔到一歲就掛泵啦!其實我當時想開始一日由4轉3泵,費事喺公司泵兩次,點知一轉就奶量激跌,小到離晒譜! 試過一次夠胆死得返30ml(emoji),越泵越冇心機!根住索性試下慢慢收。由3泵再轉2泵,開頭有小小小谷!不過冇理佢,再由2泵變一泵,之後就停泵lu...! 雖然堅持唔到一歲,不過我覺得自己已經超額完成㗎啦,我開頭以為自己唔得,點知泵下泵下又一個月,日子好快過㗎,大家加油!☺

大宅

HiPP勳章(2)

noopy17 發表於 18-2-11 14:03
我泵到11個幾月,堅持唔到一歲就掛泵啦!其實我當時想開始一日由4轉3泵,費事喺公司泵兩次,點知一轉就奶量 ...

而家好多時未夠鐘泵已經谷到好唔舒服,暫時奶量又差不多,冇話少左好多,只係之前塞過果邊到而家d奶都未去返未塞前咁多

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我都諗緊準備掛泵,囡囡10個半月,暫時一日三泵,應該到佢11個月就開始減泵

大宅

HiPP勳章(2)

xi_belle 發表於 18-2-12 18:30
我都諗緊準備掛泵,囡囡10個半月,暫時一日三泵,應該到佢11個月就開始減泵
...

咁你一日三泵谷嗎?我而家日泵三次都好谷,如果遲d再減到兩泵唔知會唔會仲谷

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

bebechichi 發表於 18-2-12 19:55
咁你一日三泵谷嗎?我而家日泵三次都好谷,如果遲d再減到兩泵唔知會唔會仲谷
...

少少谷,都已經適應咗,到時先減(每泵)時間再減次數

別墅

回覆樓主

因為個囡忽然有一日開始唔再埋身,做左全泵媽,加上已返緊工,產量大減,囡囡宜家6個月,呢個幾月都想掛泵,但每次覺得谷谷地又忍唔住泵一次,隔左兩日,今日又忍唔住,其實好唔捨得,大家有冇試呢個感覺

大宅

回覆樓主

Bb 而家7個月 我都想掛泵。每次兩邊夾埋得3安 但又唔捨得。

男爵府

回覆樓主

我女1歲7個月,早晩泵共8安,一早打算掛了,但泵左咁耐唔捨得,總是想食多一餐得一餐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊