自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/港聞/159113/-人肉路障-警示意車減速肇禍-保險業-捉賊非市民責任

之前有post講人肉路障,原來車主係要搵返政府去賠償

其中一段copy

國際專業保險諮詢協會會長羅少雄指出,警方車輛屬政府車輛,並未有購買第三者保險,政府會向保監局申請豁免,保監局經審查後證實政府有能力負擔及處理賠償後,會發出豁免許可。一般而言,發生任何事故時,如果警方人員被指在事件中錯誤引導或判斷導致意外發生,警方會展開調查。曾有個案中警員被控不小心駕駛,律政署會派代表為警員申辯,再由法官裁決警員是否要承擔責任,政府是否要為人命傷亡及財物損失負責。

保險業﹕不應捉賊凌駕於所有事

羅又指,警方內部應有守則,在執法時以安全為首要條件,「唔應該捉賊凌駕於所有事,人命安全係第一位。」故不可能攔截車輛去阻擋任何人或車,即使警方表明要徵用車輛執法,市民亦只是協助的角色,應先顧及個人安全,不必盲從警方要求,「用市民性命財物去捉賊,並唔係市民嘅責任,警方亦有責任保障市民安全,執法時要合情合理合守則。

siu05    發表於 18-2-12 13:19

寶石宮

2023年兔年勳章

CS_HON 發表於 18-2-12 07:54

https://www.hk01.com/港聞/159113/-人肉路障-警示意車減速肇禍 ...

今次算好彩 咁都係傷3個市民

大宅

igiveup:

男爵府

Poyau 發表於 18-2-12 13:00
今次算好彩 咁都係傷3個市民
但果3個市民同果3架車真係唔好彩, 搵得政府賠, 即係保險公司唔會賠比你, 車主自己比左先, 如果重可以整車既話, 唔知幾耐之後先可以拎到政府賠償
如果人受傷, 可能咁就一世

男爵府

回覆樓主

警察真係好離譜呀!

sklui    發表於 18-2-13 11:41
CACACAROL    發表於 18-2-12 17:10

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

無妄之災!

公爵府

https://www.hk01.com/港聞/159113/-人肉路障-警示意車減速肇禍 ...
睇完呢單新聞都覺得恐怖 , 入面渣緊車既人唔係協助 , 亦冇被要求協助 , 根本唔知發生咩事 , 高速公路突然有警車示意停車就必須停車 , 佢地冇得揀 ~ 點都唔會諗到自己原來做左路障 , 比警察用黎攔住後面架飛車

公爵府

CS_HON 發表於 18-2-12 16:43
但果3個市民同果3架車真係唔好彩, 搵得政府賠, 即係保險公司唔會賠比你, 車主自己比左先, 如果重可以整車既 ...
好彩果 D 車入面冇 BB 或小朋友喺入面

男爵府

bleeblee 發表於 18-2-12 17:08
警察真係好離譜呀!
https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180212/s00001/1518393993813

界北總區交通部總督察葉國偉稱:「在公路上如果發覺有危險性時,我們執行管理人員會負責公路安全,如果(警員)發現當時車速快速,絕對會跟從我們完善的指引,我們首要的任務是要保障公眾安全,示意車輛慢駛絕對合乎規則。」

葉SIR話合乎規則, 咁即係會唔會賠償? 一般市民可以點? 警察果套完善既指引係點架?

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-2-12 17:17
睇完呢單新聞都覺得恐怖 , 入面渣緊車既人唔係協助 , 亦冇被要求協助 , 根本唔知發生咩事 :question ...

係, 唔可能唔停, 果阿SIR係前面, 唔通撞埋佢咩, 唉, 都唔知可唔可以拎到賠償

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-2-12 17:20
好彩果 D 車入面冇 BB 或小朋友喺入面
我7人車, 小朋友一定用car seat坐中排, 就係怕後排危險但我識人係小朋友坐後排, 感覺好唔安全

公爵府

講到好明白 , 咁做係合乎規則 , 即係話你知下次都係咁做

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

稍有常該都知啦,除非你話你根本冇車,就事不關己啫。我只係想知,如果我一家大細係車上,可唔可以拒絕阿sir要求呢?會唔會話我唔合作?阻差辦公架?

或者阿sir可唔可以搵3架雙層巴士去做路障呢?都好過搵私家車呀。。。顛起上黎撞埋黎真係~

侯爵府

回覆樓主

事件未係最恐怖,一直相信電視新聞嘅我,睇昨晚tbb新聞報導,完全避重就輕避開個重點,呢點先係最恐怖,一般呀毛c9係唔知發生咩事。

wcpcelia    發表於 18-2-13 11:30

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-2-12 17:33
講到好明白 , 咁做係合乎規則 , 即係話你知下次都係咁做
但09年都有發生類似事件, 一哥有出嚟道歉, 9年後又無問題?

男爵府

tester5 發表於 18-2-12 17:35
稍有常該都知啦,除非你話你根本冇車,就事不關己啫。我只係想知,如果我一家大細係車上,可唔可以拒絕阿s ...

你果一刻, 點會諗到阿SIR叫你慢駛發生咩事, 都係撞左埋嚟, 你事後先諗到發生咩事

老實講, 如果我一早知係叫我做路障, 我唔會停囉, 快快走左去, 我寧願比你話我阻差辦工, 扣我分都係咁話, 撞埋嚟, 後果可能好嚴重, 我係停車場HI到另一架車, 我已經好驚架啦, 重要咁樣撞埋嚟

公爵府

CS_HON 發表於 18-2-12 17:38
但09年都有發生類似事件, 一哥有出嚟道歉, 9年後又無問題?
可能規則改左 ~

男爵府

https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00002/1518373256731

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

CS_HON 發表於 18-2-12 17:42
你果一刻, 點會諗到阿SIR叫你慢駛發生咩事, 都係撞左埋嚟, 你事後先諗到發生咩事
...
咁又係,根本就是被矇在鼓裡。。。好無奈

公爵府

tester5 發表於 18-2-12 17:35
稍有常該都知啦,除非你話你根本冇車,就事不關己啫。我只係想知,如果我一家大細係車上,可唔可以拒絕阿s ...
巴士都一樣唔係佢政府 D 車 , 佢一係就 call 消防車上黎比佢撞 ~

首頁
12345...7

尾頁

跳至