自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

搬屋中
老公本身話請搬屋公司,但我要返工,不能把全部東西pack箱,而且屋企也冇位放成五六十個箱,也因不搬傢俬,所以我想螞蟻搬,每天搬十箱八箱,分多幾日pack和搬。
結果,老公堅持自搬,又話pack得咁好,好散,又唔俾我和工人幫手,箱去到新屋,又疊高,唔俾我和工人搬。
實情係發脾氣,話我唔肯請搬運公司!
唉!
我真係不能一次pack全部野!
而他又不準我做粗重野,怕我整親!
我都唔知點

侯爵府

好媽媽勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:03
搬屋中
老公本身話請搬屋公司,但我要返工,不能把全部東西pack箱,而且屋企也冇位放成五六十個箱,也因不 ...

最難係我唔識把煲、pan等放箱,放一倆件就一箱,我放Ikea 袋一袋袋又不滿!!!、
搬屋、裝修真係夫婦感情的考驗
[img align=right][/img]

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解唔做得粗重野? 懷孕中?
如果淨係得老公一個搬, 又幾十箱咁多, 你又唔做得粗重野, 咁無理由唔請人搬
不論男女, 平時無搬開野, 唔識就力, 會好易受傷, 睇跌打咪長手尾
另外你老公點解唔可以pack箱? 點解全部都要你pack?

珍珠宮

回覆樓主

一次過請人搬晒、好過自己搬
Pack箱已經煩,去到新屋又要執,已經好好好煩,如果仲要咁多日續d搬,真係人都癲

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我點都唔會比老公自己搬,整傷手尾長!因小失大!

大宅

回覆樓主

我搬二次屋都大肚
C6又不在港
都係我自己pack
不過5-60箱又真係幾多
分二次 一次20-30請搬屋公司搬可以嗎?
又可以分開行事 呢邊pack
嗰邊開箱歸位

男爵府

回覆樓主:

唔用搬屋公司一次過搬我真是屎畀你睇

wcpcelia    發表於 18-2-13 09:14

伯爵府

BK Milk勳章

至愛朱古力 發表於 18-2-13 01:17
搵搬屋公司做囉,我之前都搵過早一曰成隊工人上門幫你入箱pack 野,第二日搬得,快靚正
...

我即上google都找不到香港有幫手裝箱的服務,請問哪間?價格貴嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

瑤瑤~ 發表於 18-2-13 01:12
點解唔做得粗重野? 懷孕中?
如果淨係得老公一個搬, 又幾十箱咁多, 你又唔做得粗重野, 咁無理由唔請人搬
不 ...

他唔俾,我冇大肚,係他大男人,搬野唔俾,平日手袋也要由他拿,其實我好夠力
因不是全部東西也搬去新屋,所以不叫人搬

子爵府

回覆樓主:

點解唔比你搬呀?驚你整親?但係佢都有機會唔小心/意外整親㗎喎,分工合作易辦好多

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可能日日搬,令他煩燥

侯爵府

好媽媽勳章

汽水餅 發表於 18-2-13 01:25
點解唔比你搬呀?驚你整親?但係佢都有機會唔小心/意外整親㗎喎,分工合作易辦好多
...

他字典中沒有分工合作,覺得其他人左手左腳

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

他話咁叫鍚老婆!
唔要做粗重野

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:28
他話咁叫鍚老婆!
唔要做粗重野
記憶中你曾經post屋企好多雜物,但又唔捨得掉。所以,先自有50~60箱野咁多? 不如,趁呢次搬屋,真係掉晒d十年都唔用既野啦!咁會輕鬆好多呀!講真,你老公平時唔係搬開野,做粗重野既人,咁好易弄傷筋骨,手尾長,得不償失啦!
想幫輕老公,就日日拎d時間,邊pack邊掉垃圾,分分鐘減少50%紙箱。努力呀!

子爵府

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:27
他字典中沒有分工合作,覺得其他人左手左腳

後生還可請纓,年紀大左無得認叻,乜都要攬上身,到時有乜事實有怨言

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

做咩咁辛苦,有搬屋公司,pack埋打包,搬上新家,unpack、擺指定位置,掉包裝紙,收走D箱,都是有限錢,完全唔使另㚈搵人幫手

子爵府

yanfaifai 發表於 18-2-13 01:03
搬屋中
老公本身話請搬屋公司,但我要返工,不能把全部東西pack箱,而且屋企也冇位放成五六十個箱,也因不 ...

我都搬屋中……
呢度60箱野,我一個人一手一腳pack,一手一腳疊到上天花
過兩日,搬運公司同我搬去新居……

wcpcelia    發表於 18-2-13 09:14

大宅

回覆樓主:

2年前我地搬屋,真係我老公一個人搬同執嘢,我只係帶仔女好日嗰日入去住,佢當時仲要留係舊屋瞓3日,繼續執嘢,佢搬到最後一日頂唔順先叫朋友一次過幫佢車哂d嘢到留下,再抬上嚟

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢发脾气係可理解.... 反正都要pack箱執野, 你咪狠心d 抽時間, 或者慢慢分批pack 箱, 之後搵搬屋公司一lot 過搞掂囉, 一次唔掂咪兩次囉. 做乜仲堅持要自己pack 自己搬?

首頁

尾頁

跳至