自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

阿仔兩歲 , 唔肯食固唔鍾意飲奶 , 生長線已經去到最低 。
對佢嚟講 , 餓一餐唔食下一餐食係一啲用都冇 ,甚至出埋ipad都係唔食 。 每日重複係呢個困局 , 我真係好辛苦 。
我唔想佢插返胃喉 , 但持續咁落去 , 我驚佢會餓死 。

呢個世界 , 係真係有唔食野嘅小朋友 。

ps 我小朋友出世後一直插胃喉 , 到近排先甩喉。
外人見佢唔食 , 都係會問 , 係唔係你煮得難食呀 ?係唔係未夠餓呀 ?有冇乜乜乜呀物物物呀 ?
其實係背後 , 我為左小朋友可快啲甩胃喉 , 我乜都嘗試 。 但奈何 , 佢唔食就係唔食 。

tsung    發表於 19-2-12 20:33
edhepp    發表於 19-2-11 23:45
wcpcelia    發表於 18-2-14 14:45
蛋皇哥0127    發表於 18-2-14 13:49
applering    發表於 18-2-14 13:43

用戶要求終止服務

回覆樓主

野食無味?唔鐘意比人餵?鐘意自己食?之前有jm教落帶佢去買材料,比佢揀唔同既食物,然後比佢睇係點煮出黎,比佢參與下,可能會有幫助

大宅

2018復活節勳章

有無問下健康院姑娘?

子爵府

好明你感受,我小朋友以前都係唔鍾意食野的 (雖然唔係好似你case 咁嚴重完全唔食固體)

其實真係好難搞,因為佢唔食就真係逼唔到佢食
軟硬兼施都無用

其實都無咩計... 一係你幾管齊下:

1. 可以試下俾佢多d 活動,多d 去公園玩呀出去行下放下電
佢消耗得多,本能就自然要食

2. 餓佢一餐,唔得就餓佢兩餐,狠心d

3. 整d 野食盡量好味d 、顏色多d。兩歲可以食少少調味,食d 大人食物都可以。總之佢肯食,咩都俾佢食,就算可能唔太有益都俾佢食 (垃圾食物除外),引起佢食野興趣先再理營養問題

以上方法要一齊進行,少一樣都唔得。如果實行超過兩星期無效,就試下睇下有無呢方面的兒科醫生可以跟進下。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 18-2-14 11:08
阿仔兩歲 , 唔肯食固唔鍾意飲奶 , 生長線已經去到最低 。
對佢嚟講 , 餓一餐唔食下一餐食係一啲用都冇 ,甚 ...
會呂會自己太緊張,有無定期帶佢去健康院?

男爵府

好媽媽勳章

misti 發表於 18-2-14 11:08
對佢嚟講 , 餓一餐唔食下一餐食係一啲用都冇 ,甚 ...

我個囡細個又係唔食野,只要佢肯食,我連垃圾食物都唔介意,佢係連麥當勞薯條都唔食,餓佢都無用。
但佢而家15歲,去親健康檢查都話要佢減肥,我覺得佢肥到最少要減25-30磅。
我只係想講,媽媽,不要棄餒,佢或會有一日有轉機,加油繼續比心機餵佢。

大宅

J.c.baby 發表於 18-2-14 11:35
野食無味?唔鐘意比人餵?鐘意自己食?之前有jm教落帶佢去買材料,比佢揀唔同既食物,然後比佢睇係點煮出黎 ...

我仔出世後就插胃喉 , 一直連奶都唔食 , 胃喉插到近排先甩 。
乜都方法我都試過 , 佢就係拒絕食 。

大宅

20150618bb 發表於 18-2-14 11:48
會呂會自己太緊張,有無定期帶佢去健康院?

我仔定期見兒科醫生 , 營養師 , 言語治療師 , 乜都見過 。冇用
如果你知道小朋友可以唔食野到要插胃喉 , 應該都會緊張

子爵府

回覆樓主:

係咪難食呀

禁止訪問

男爵府

小朋友性格算唔算樂觀,定係有D抑鬱呢?

大宅

笑得好勳章

醫生有冇講咩原因

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 18-2-14 11:57

我仔定期見兒科醫生 , 營養師 , 言語治療師 , 乜都見過 。冇 ...
冷靜的先,我個女而家16喇,除非個醫生話比你知道需要咁多個師之外,會唔會.......................

大宅

20150618bb 發表於 18-2-14 12:04
冷靜的先,我個女而家16喇,除非個醫生話比你知道需要咁多個師之外,會唔會....................... ...

你女有冇插胃喉

大宅

IloveJJ 發表於 18-2-14 11:59
咁佢可能唔習慣吧!因為一直都係插胃喉。咁慢慢來啦!食少少,飲少少,總之唔會唔夠營養就得。慢慢習慣咗 ...

呢幾日都食好少奶 , 好驚佢脫水 。 好大壓力 。 我諗就快要帶佢返醫院插喉

子爵府

misti 發表於 18-2-14 11:57

我仔定期見兒科醫生 , 營養師 , 言語治療師 , 乜都見過 。冇 ...
如果係咁,真係好嚴重,咁抱歉可能你要接受現實小朋友係咪有咩長期病導致到咁?可能要找出原因先知點解決

我有一個朋友,小朋友係有長期病
同埋個腦有d 問題
個小朋友真係唔食野,唔係長期唔食,但突然可能有幾個月唔肯食
所以最後佢要插胃喉,吊d 奶俾佢
後來都有食返野,但不足以維持生命,要一直插喉
而家五六歲都仲係咁

希望你的case 唔係咁樣

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你要加油呀,唔好氣餒 希望響新一年小朋友會改善個問題

水晶宮

2018復活節勳章

jeanne1120 發表於 18-2-14 12:11
如果係咁,真係好嚴重,咁抱歉可能你要接受現實小朋友係咪有咩長期病導致到咁?可能要找出原因先知點解決

...

禁止訪問

大宅

jeanne1120 發表於 18-2-14 12:11

...

我仔都算係長期病患 。佢出世後icu一段時間 , 一直都唔食野 。
雖然佢智力 答 同 發展等都冇問題 , 但對食就係好抗拒。
每日到食野時間 , 我就好失落

大家一齊加油 。 照顧呢啲小朋友 , 真係要更大嘅努力

首頁
12345...22

尾頁

跳至