自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我親戚D小朋友4歲~14歲也打機同睇电話,我冇比我小朋友,D人返而問点解唔比部機佢

用戶要求終止服務

回覆樓主:

下次係咁我就寧願遲啲出現/落街行商場

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

咁你小朋友有冇睇人地果部?

子爵府

廷廷媽 發表於 18-2-17 20:02
咁你小朋友有冇睇人地果部?

个个都睇機,屋企又冇玩具,电視又听唔到講乜,結果就係玩埋一份,仲問点解我地屋企冇遊戲機

子爵府

回覆樓主:

咁樓主你有冇打麻雀先?
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

白玫瑰 發表於 18-2-17 20:05
个个都睇機,屋企又冇玩具,电視又听唔到講乜,結果就係玩埋一份,仲問点解我地屋企冇遊戲機
...

所以呢個社會風氣,真係好難出於污泥而不染,再大d 根本好難控制佢唔打機,除非佢本身真係冇興趣,唔係佢會覺得自己同朋友脫節咁,我都為呢個問題好煩惱又解決唔到

大宅

白玫瑰 發表於 18-2-17 19:40
我親戚D小朋友4歲~14歲也打機同睇电話,我冇比我小朋友,D人返而問点解唔比部機佢
...

有時個個比,自己唔比,小朋友就好慘咁,好難,有日放學,我仔返嚟同我講,同同學仔唔岩傾(k2),同學仔傾妖怪手錶(卡通),因為我冇比仔睇卡通同玩手機,佢話唔開心,冇朋友,唉,咁我就開始比佢睇妖怪手錶

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

十幾年前未有智能電話年代,一家打牌,我單拖湊住個兩歲女,零準備,主人家屋企咩都無我仲要叫佢唔好攪人地d野(簡直係不可能任務)
果度舊式屋村,咩商場公園都無我亦唔識去,果次攪到我黑面散場 (打完4圈仲要打,你一係安排我走先丫大佬,捱足咁耐以為完場點知仲黎!你話火唔火)

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

叫一兩個比較後生(廿幾歲)既親戚同啲細路玩囉!通常我老公啲表弟表妹會陪我啲仔玩!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

唔比機個仔打,自己都唔打牌

陪個仔玩囉

我頭先無打牌一陣,咪陪我女睇書

因為個到得書比個女睇

我又無帶iPad .

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

以前我地跟阿媽去
咪拉大隊落公園玩

但而家邊安心隨便比小朋友自己落去玩

侯爵府

回覆樓主:

我99 屋企會開兩檯,一檯麻雀,一檯Rummikub , Rummikub 大人細路都會玩

公爵府

...

我帶左兩本書,一盒Uno,一盒飛行棋,兩公婆輪流陪個仔,由中午到現在。 希望快D齊人食晚飯⋯⋯ 已經又餓又累⋯⋯

子爵府

回覆樓主:

以前,通常我爸爸就會帶D孫去暮險樂園,一人比50蚊佢地玩,玩完就去公園玩,到黃昏D靚先回家,D阿媽或工人姐姐就同D仔冲凉,準備食飯,如果食完飯D大人重打麻雀,就叫我車D工人和靚仔返屋企先

水晶宮

回覆樓主:

我仔細時,果陣冇 tablet, 大人打麻雀, 得我仔一個小朋友, 我地播vcd比佢睇, 佢畫下公仔, 油下顔色, 咁就一日。有一年, 就砌 nano blocks; 大大下就玩啤牌 (魔術) 自娛

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

moma1023 發表於 18-2-17 20:39
我帶左兩本書,一盒Uno,一盒飛行棋,兩公婆輪流陪個仔,由中午到現在。 希望快D齊人食晚飯⋯⋯ 已經又餓 ...

咁夜重未食……

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我細個男既打機或一齊玩再唔係睇電視,但唔會落街玩!

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

回覆樓主

我小朋友有手機,不過佢冇玩手機,想同其他人玩,
但個個顧住睇手機,有好多朋輩喺身邊卻好悶........

侯爵府

...

我小朋友今日堆埋左班細既一齊打機,新年開心下由佢啦。

首頁

尾頁

跳至