自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

我嗰代大學畢業生10年內食正金融風暴餘波,跟住科網股爆破,然後就911同沙士,再嚟整個金融海潚。 當年金融風暴後職位少,要求要有相關工作經驗,所以會請大學剛畢業既職位更少。 再加上政府又涷結請人幾年,沙士過後恢復請人都係從合約做起。 我哋嗰代由畢業開始10年內食正幾過大風浪,咬住牙關捱過一關又一關。 睇到宜家班年輕人抱怨話金融海嘯後點樣難揾食,覺得全世界對佢哋唔住,話前人係old seafood, 真係

伯爵府

回覆樓主

我80後,睇四大天王,容祖兒鄭秀文eason 大, 05年畢業人工一萬,一年後已3萬了,現在是中層。2010年買樓9成按就上到車,剛上年換樓。 我覺得自己算是不錯,雖然是公屋妹出身但父母都盡力比最好既野我地,雖然物質唔算好豐富,父母都無多餘錢比我學呢樣學嗰樣,但我都覺得自己算係幸運既一群喇

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

我反而覺得是40,50年代的人
眼見長輩,而家個個有樓,又能父幹幫佢地兒女買樓,佢地果代,只要肯做,靠自己對手,就能養妻活兒。有個長輩,係靠捉魚再去街邊賣,無本生利,後來越來越大生意,發左達就移民,係某國,買左成條街既屋。只憾是現在已經年老了。
出生70,80年代 最幸福是能夠享受到當時得令既香港樂壇和影壇,幾乎每星期都有新歌,仲要首首都好聽,可以去戲院睇戲,又多好睇既港產片。過去,我入戲院睇既戲,真的超過一百套。
之後的年代,香港樂壇已死,生活幾乎沒有音樂(no music, no life),就算是興韓流,但也不會一樣。例如失戀或吾開心,以前d人聽下失戀歌或勵志歌,去下唱k,就能走出困局,好容易調節到自己情緒。

男爵府

回覆樓主

我聽過係最幸福70後嗰批,雖然係要挨,但人工係比80後嗰d普遍係高 (因為97, 沙士),好多時工作起薪點好重要

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

幸唔幸福我唔敢講,但70年代尾, 80年代頭果批就經歷咗好多變遷就真, 仲要係順住過成長過程地去變,例如初中接觸到有數字call機,高中有中文call機,大學開始用電話。

細個玩細細部獨立小型遊戲機(獅子出籠果啲),跟住玩任天堂,再到 game boy, 都係發生係我小學至中學階段。由公仔紙玩到宜家嘅手遊,樣樣玩齊。

睇電影由錄影帶, 到影碟,vcd, dvd, 藍光,到網上下載。

高小經歷六四,高中畢業過渡97,
出黎做野就有沙士,同911, 好多國際大事都見證住。

水晶宮

熱血金章

9594 發表於 18-2-19 02:53

幸唔幸福我唔敢講,但70年代尾, 80年代頭果批就經歷咗好多變遷就真 ...

仲有聽歌都經歷由唱碟,卡式帶,cd, md, mp3........真係係我地最青春,最常接觸呢啲野果一群,一齊跟住一齊進步,一齊長大。

珍珠宮

chillimom 發表於 18-2-18 23:49
我覺得是50、60後。70年代是大起飛。很多不怎麼有才智的人都成為「社會精英」或懂得少少英文就做成功廠佬。 ...

50/60童年青少年都要挨的,生活比現在清苦得多,電視都冇得睇,多類屋企大人係放勞工假架咋,有工開就年終無休。呢期長大嘅細路獨立性強好多就真,想去淺水灣燒烤呀,早日自己街市買料醃,摸天光就隻楞隻帶少少炭行山去咯,到佢地70/80出嚟工作,人工唔高工時好長,買樓一係一次過,一係挨高息(講緊過1X厘),所以好多人財富係儲蓄出嚟,唔係講享受生活的。

珍珠宮

yeunghung 發表於 18-2-19 01:01
見人挑擔不吃力,每個年代都有佢地既辛酸,你睇人好,人睇你好吧。

同意

大宅

brindlewin 發表於 18-2-19 04:06

50/60童年青少年都要挨的,生活比現在清苦得多,電視都 ...

50/60後少時嘅生活一定困苦過之後幾代人,但識諗嘅真係比較容易捱出個未來。

有親戚(50後)細個好窮,之後好後生就做家庭主婦(老公是低收入)。但80年代開始買樓炒樓買的士(當年無壓測,好少首期就上到車),再按樓再買資產,而家多過10層樓喺手,生活無憂。而呢個formula而家已經唔可以copy and paste (買多層樓而家都要俾重稅⋯⋯),窮人又少條出路。

親戚唔明而家d人點解咁辛苦覺得d大學畢業嘅揾幾萬無乜用。年長嘅真係比較難理解年輕人嘅困難。

joyce02    發表於 18-2-20 11:48

男爵府

123mummy 發表於 18-2-19 00:15
懷念舊時光。我覺生於80有幸有不幸。幸運是經歷了香港最後的繁華,不幸就是要默然接受香港慢慢變成地方小城 ...

珍珠宮

回覆樓主:

老一輩的捱同現在一輩的捱,都已經係2碼子的事, 冇人會不勞而獲

大宅

回覆樓主

而家社會真係好恐怖⋯⋯

我表妹9歲(千禧年代),話要買樓⋯⋯

90後00年代嘅面對嘅社會仲恐怖,更大壓力⋯⋯香港真係愈來愈辛苦

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

最幸運。。。。可能是無出世那些。

侯爵府

Liontigerma 發表於 18-2-19 00:18
我覺得咩年代都好,其實係睇自己條命,同做化!我正中80後(84),我細個無遊戲機,無漫畫,父母離異,我細 ...

社會物質豐富咗,唔等於人質素高咗!

侯爵府

甜甜人妻 發表於 18-2-19 07:55
而家社會真係好恐怖⋯⋯

我表妹9歲(千禧年代),話要買樓⋯⋯

都係,貧富差距越來越大,普通嘅努力,未必能像以前一樣安居樂業!

珍珠宮

yeeyeeyeah 發表於 18-2-19 00:13
我80 尾尾尾,羨慕70 後,食正80-90 年代經濟起飛

同意,好羨慕80頭出世既人,我識好多人70尾80頭出世既人都可以係經濟低微時買到樓。反而我呢個80尾尾尾既人係當時仲讀緊書,買唔到平樓。而家樓價貴到形容唔到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

知足者貧亦樂,如果幸福係用有冇樓去計,用人工起薪點去計,用可以駛幾多錢去計,用有幾多身外物去計,永遠都唔會幸福。以前果代安貧樂道,冇咁多物質享受,反而容易滿足。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

Candy_HL 發表於 18-2-19 00:09
我80年代,真心覺得90後先係幸福既一代,80年代既父母仲係打打鬧鬧去教仔女,個個早出晚歸,學校仲有體罰既 ...
我係80後的好後,不過岩岩讀書果陣政府禁左體罰,但仍然有啲衰老師會偷雞打人,不過果陣我係同學借gameboy先有得玩,吳媽吳比買,而我父母都經常打我出氣,媽成日迫我考第一,考吳到就打,試過打到流血,佢成日話覺得我身在福中不知福,話自己想讀書但無書讀,鬧我打我話有書讀都吳識珍識,吳識考個第一返黎
不過我又吳覺得邊個年代特別幸福,但每個年代總有要遇到嘅困難,但我覺得現今的孩子的確早熟又大洗,早兩日先見到小學生選購化妝品,好難想像咁細個會識化妝

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔駛打扙走難已經叫幸運了。

水晶宮

yeunghung 發表於 18-2-19 01:01
見人挑擔不吃力,每個年代都有佢地既辛酸,你睇人好,人睇你好吧。

絕對同意,每個年代都有他的難處,60年代的人比較堅毅,因為成長年代艱苦,知道要靠自己,你們有否想過2樽腐乳,就是幾兄妹的餸,蛋都無能力食,很多同學沒有興趣讀書,小學畢業就出來工作,每代人都要經歴難關,只是先後次序不同,既然羨慕他人,何不計劃將來,努力實行。

首頁
12345...13

尾頁

跳至