自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我係80後,出來工作那年是沙士後一年,起薪點很低,儲到首期(無父母幹)樓價已很貴,但幸好當時(2014年)上咗車。現在生活尚可。

70後應該幸運點,90年代移民潮,人們普遍人工加得快,經濟起飛,生活應該比現在好。

以前ex (同年出世)常覺得時不予我(其實都係u grad),又唔儲錢(29歲得18000蚊積蓄),返hea工人工低(16000)但日日喺公司開myTV… 唔太清楚佢而家點但一個唔多上進嘅人真係好難有好嘅際遇⋯⋯

大宅

captainmama 發表於 18-2-19 00:32
完全有同感,久不久會懷念過去,但也漸漸接受香港大勢已去的事實

我有個中同係反政府嘅憤青,日日喺fb批評政府呢樣做得唔好嗰樣做得唔好⋯⋯仲同我絕交(係要迫我認同佢)

香港大勢已去,我心up… 但可能係時勢(以前大陸未開放,香港係中國窗口,受英國管治有法治⋯⋯而家呢d都無哂)

大宅

brindlewin 發表於 18-2-19 04:06

50/60童年青少年都要挨的,生活比現在清苦得多,電視都 ...

50/60後少時嘅生活一定困苦過之後幾代人,但識諗嘅真係比較容易捱出個未來。

有親戚(50後)細個好窮,之後好後生就做家庭主婦(老公是低收入)。但80年代開始買樓炒樓買的士(當年無壓測,好少首期就上到車),再按樓再買資產,而家多過10層樓喺手,生活無憂。而呢個formula而家已經唔可以copy and paste (買多層樓而家都要俾重稅⋯⋯),窮人又少條出路。

親戚唔明而家d人點解咁辛苦覺得d大學畢業嘅揾幾萬無乜用。年長嘅真係比較難理解年輕人嘅困難。

joyce02    發表於 18-2-20 11:48

大宅

回覆樓主

而家社會真係好恐怖⋯⋯

我表妹9歲(千禧年代),話要買樓⋯⋯

90後00年代嘅面對嘅社會仲恐怖,更大壓力⋯⋯香港真係愈來愈辛苦

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-19 09:25
果啲苦
有一半俾源於自己好高騖遠!
但又眼高手低

日日電視都講買樓上車,小朋友喺呢d環境長大一定會受影響嘅。

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-19 09:21
痴痴地
我70後
細個住板間房

嗰陣嘅人普遍貧窮,人人都係咁人人都會少d覺得自己慘⋯⋯

而家出身(90後)嗰班(唔係好叻或且有父幹嗰班),公屋無佢份(要好低收入仲要等好耐至排到),居屋又要抽獎咁,私樓真係太貴。社會流動又少咗,升職機會少,好多人揾萬鬆d都係ot 做死(唔係人人有政府工做)。

有時覺得90,00嗰d人都幾值得人體諒。

大宅

fongfong99 發表於 18-2-19 13:49
絕對同意,我同c6都70尾s,
所謂大學畢業出來,就遇上98金融風暴
揾工難,前幾年起薪点15k,我地出來得8k,

我2004年大學畢業,個起薪點同你一樣⋯⋯都係$8000。(我表姐1994年畢業,都係$8000)。

雖然嗰陣$8000就好洗好多。但又要還loan又要俾家用真係所剩無幾。

大宅

20020116 發表於 18-2-19 15:36
我極同意!

以前我9歲,周圍嘅同學同自己都唔會諗買樓。

而家表妹9歲同d同學會講買樓。

係社會有病多過d人眼高手低吧。

大宅

木土土 發表於 18-2-19 16:03
而家大學畢業,好多都得一萬,我覺得新一代無父蔭,特別係有家累果批,真係好慘!
...

真係好多人都係咁,所以而家d年輕人怨氣重係有原因⋯⋯

大宅

木土土 發表於 18-2-19 22:59

窮家兒女向上流既機會,我覺得而家比以前更困難。

我好認同你呀~

我喺九十年代讀書,未有直資學校。我住慈雲山好細嗰d公屋(無得間房,一家五口)。我小學讀書馬馬哋,但我有鄰居,同大我一年嘅表哥,中學入喇沙拔萃,大家都係無父母教無資源培育。而家d名校轉哂直資,無可否認係再令窮人更難向上流,一來無錢交學費,二來父母唔會train up 到佢哋interview skills, 咁又點考名校?

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-19 23:19
其實以前都差唔多
唔好美化前人美化得咁緊要啦
今天係科技網絡同食腦世界

唔知道你身邊有無人創業,我身邊就有好幾個,嗰幾個人都做得出色,講緊呢幾個人創嘅業喺香港都有幾萬至幾十萬人識。

而家租貴,人工貴,創業門檻會比以前低?以前開間公司做trading 已經好賺錢,創業做個小販都養到全家⋯⋯

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-20 00:20
依家好多後生仔自己在網上做買賣. 轉手, 自己都能摸出條路出嚟,呢類我都識唔少喎。

仲諗住開實體公司?? ...

我只係想講以前嘅創業同而家嘅創業好唔同。

而我嘅認知係門檻絕對唔低(講緊唔係喺網上個體户賣下嘢嗰d,中學生唔為賺錢喺年宵賣下嘢唔算。

我嗰3個朋友,一個攪全港其中一個好出名嘅網購平台(以前同事),一個攪apps(以前大學師兄,個apps有幾十萬人download), 一個係全港10大做結婚backdrop生意(以前中同)。

唔係講緊開實體. 絕對唔少嘢。

有2個背後有投資者,有1個就係窮家女捱出頭,我絕對佩服。

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-20 00:40
呢句只係有感而發
在fb睇到好多八九十後力言自己如何辛苦如何慘
我常想, 假如呢啲係我後輩,我應該點做呢 ...

我打工都打左十多年⋯⋯

我自己頭十年返嘅工大部份都係朝九晚九,無ot. 最誇張係朝九到凌晨三點放工。星期六日係咁返工。而我周圍嘅人都係咁上下,d junior仲慘,好勤力,但佢哋人工唔高升遷亦好慢。

打工仔嘅價值係幫公司賺錢,但公司倉租貴開舖租貴令賺錢艱難咗,我聽嗰句:同公司共渡時艱,不知聽左幾多年⋯⋯

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-20 01:27
直觀啦~工作還工作, 心態更重要。或者我睇fb太多了,對時下某啲年輕人風氣實在不太茍同。加上行業內所見, ...

我唔睇蘋果新聞,fb 嘅嘢我總覺得係以偏概全我無乜睇。

返工眼見多數d後生多數都係捱到隻狗咁(有人唔博,但極少)。而再後生嘅面對嘅環境只有更嚴峻更辛苦(樓價高,人工每年升幅唔多,社會流動性低,當然一定要人好叻又有父幹唔計,我講緊係普遍。)

係嘅,知足嘅唔一定有樓人工高就快樂,快樂唔係用物質去衡量。但當到成家立室嘅年紀就真係好頭痕。

所以我會體諒d 90後⋯⋯

大宅

good_pig 發表於 18-2-20 09:11
真係牙血都出埋架,好在嘅係,多數佢地父母都有自己準備退休金

我阿爸阿媽無

首頁

尾頁

跳至