自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想plan 定,可以解釋下嗎?好混亂咁Thx
又唔明人地話咩可以按上按?
又話可以簽名時講明咩定熄又話做壓力測試
有冇人最近買左樓可以解釋下
買樓律師費、印花稅加埋要幾多?

水晶宮

回覆樓主

個「優惠」咪係唔使比「額外印花稅」囉
其他條款同借款機構自己傾
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

回覆樓主:

自己做下功課,睇岩盤再去銀行問返轉就得

大宅

回覆 bmuimami 的帖子

咩叫自己機構?例如傾咩?

大宅

回覆 小金名 的帖子

即係我㨂啱,之後去銀行估價?

子爵府

smango 發表於 18-2-21 15:33
回覆 小金名 的帖子

即係我㨂啱,之後去銀行估價?

未揀都可以去問,或者下agent

水晶宮

smango 發表於 18-2-21 15:32

係你自己向借錢比你的銀行傾條件,人人不同㗎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

smango 發表於 18-2-21 14:53
又話可以簽名時講明咩定熄又話做壓 ...

有個表架,你上首置望下

寶石宮

2023年兔年勳章

smango 發表於 18-2-21 14:53
又話可以簽名時講明咩定熄又話做壓 ...

首置不用交15%重税 最多4.25%

http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=677

大宅

Poyau 發表於 18-2-21 17:21
首置不用交15%重税 最多4.25%

http://www.centamortgage.com/icms/template-tc.aspx?series=677

係唔冇得set 話定息?

寶石宮

2023年兔年勳章

smango 發表於 18-2-21 17:25

做按揭 有銀行提供頭幾年定息

大宅

Poyau 發表於 18-2-21 17:30

即係每間銀行都會有唔同既年數既定息?

寶石宮

2023年兔年勳章

smango 發表於 18-2-21 17:47
即係每間銀行都會有唔同既年數既定息?

利息 定息年期 回贈 都有不同

大宅

回覆樓主

你基本概念都未有好難教喎

大宅

Poyau 發表於 18-2-21 19:53
利息 定息年期 回贈 都有不同

回贈係回咩,例如

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

銀行按揭有p plan 和h plan

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Poyau 發表於 18-2-21 17:30

頭幾年不可以轉按,有罰息期,未聽過定息,定息好似以前用過既一種

彩鑽殿

smango 發表於 18-2-21 15:32

搵乜乜按揭問下,你既收入和財務狀況可以向銀行借到幾多錢,適合買啲咩樓,佢哋會幫你格最低息既銀行上會,如有卡數未還清,或做左擔保人都會影響你既按揭成數

寶石宮

2023年兔年勳章

smango 發表於 18-2-21 20:50
回贈係回咩,例如

回贈可參考以下報導

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20171023/20191868

彩鑽殿

1. P PLAN是大家聽了很多年的按揭最優惠利率,利率是由資金的需求
與供應所決定的價格。

2. 而HIBOR(H PLAN)是銀行同業拆息,即銀行在同業市場拆借資金的
息率。

3. 銀行在吸納資金方面,一般有兩個途徑:一為吸納市民的存款
;二是銀行同業資金拆借市場中借來,而同業市場的借款利率,稱
為同業拆息。

4. 香港同業拆息的性質----息率自由浮動,由市場需求力量決定,期
限分為一個工作天(即隔夜)、一周、一個月、三個月、六個月
等。

5. Hibor比較波動(每日),如果有cap位就較為穩陣。Cap即是設定一個上限,毫算H息口高到甚麼程度,只需要比cap上限息口即可。
而Hibor通常是反映了熱錢的流量,金融海嘯後大量熱錢擁入香港,令Hibor息口大降,最低曾出現過低於1%,令Hibor一度成為樓宇按揭的主流,到了2011年熱錢壓力減少更有不少資回流出及回流到國內市場去,Hibor息口便大增,與p plan開始相若。

6. p plan就比較穩定,變動亦比較慢。

7. 因為香港是與美國聯系匯率的關係,香港的息率是受限制於美國的,長期最優惠利率的升跌多數跟隨美國加息或HIBOR(長期偏高/低)為主,但近年因為東西方的表現太懸殊的關係,雖仍受限制已不是絕對性緊隨,近年香港利息再無下調空間,所以近幾次美國減息,香港亦沒有跟隨。

8. 一般的情況下,hibor(h plan)按揭息口應該會低於p plan 按揭息
口。Hibor通常會用(H+)作計算;而P PLAN 的息口大多用(P-)作計算。

9. HIBOR 於短期內的浮動相對稍大Hibor於97-98年中1個月hibor曾出現過20.32%的高位;而P PLAN則是非常穩定,升跌所需的時間較長。

10. 通常以HIBOR PLAN(H PLAN)做按揭,由於有可能面對極高風險,如
銀行同業拆息突然抽高,所以通常會設CAP上限,即係設定一個上
限,就算H息口高到甚麼程度,只需要支付CAP上限息口即可。

首頁

尾頁

跳至