婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽咪開始更年期, 成個人都好燥無耐性, 郁D就鬧人, 好似變左另一個人咁.
原來更年期都幾可怕, 係唔係可以買D咩比佢食等佢可以改善同舒緩更年期既不適?

定係都要帶佢睇醫生? 咁應該帶佢睇婦科定普通科定係睇中醫?
~開開心心過每一天~

侯爵府

買D舒緩更年期不適既Supplement比你媽咪試下先.
好似靜心, 太太口服液, 更年輕, 更年適等...
如果更年期徵狀真係好嚴重, 就帶佢睇下醫生, 家庭醫生都得.

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得我媽同我99都有, 我都想知有咩Supplement 可以比佢試下. 有無邊款試過又OK?

別墅

回覆樓主

我媽都係更年期 食大豆異黃酮 佢成日失眠 周身痛 頭痛 情緒又唔好 又無朋友 我找緊興趣班比佢 最好佢識到朋友會有幫助

水晶宮

2024年龍年勳章

Yuk_Lam 發表於 18-2-25 06:09
我媽咪開始更年期, 成個人都好燥無耐性, 郁D就鬧人, 好似變左另一個人咁.
原來更年期都幾可怕, 係唔係可以 ...
其實每個人更年期的症狀可以好唔同, 有人冇咩野, 有人好嚴重. 我覺得同一個人的性格, 周遭環境都會影響. 要知道更年期同青春期都係荷爾蒙作怪, 當事人要承認並接受呢一點. 而且唔好用更年期作擋箭牌, 胡亂向身邊人發脾氣. 坦白同家人分享感受. 你可以買D講更年期的書自己及媽媽睇, 了解成個更年期, 身心的影響. 由處理情緒, 關注飲食開始, 因為身體荷爾蒙突變, 全身都會或多或少有地方唔舒服.

我自己而言, 脾氣唔好時會坦白同家人講, 如果發錯咗, 會say sorry. 咁家人亦會體諒多D, 另外就係多疑, 有段時間, 明明家人好普通的一句話, 我可以聽成有另一意思, 然後唔開心... 不過, 知道又係荷爾蒙作怪時候, 就明白唔會放在心上.

LeBlue    發表於 18-3-12 19:07
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

大宅

我媽講過, 更年期好似係收經後幾年, 但好難講定歲數, 我估一般55以上. 通常一講更年期呢三個字, 佢地都會好介意, 所以一講到都好迴避下, 見佢成日都話熱, 訓得唔好, 又燥底, 我估都係.

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

wendy614 發表於 18-3-13 12:06
我朋友都岩岩開始更年期, 佢都買過更年輕食過覺得好似唔大太幫助,
佢朋友介紹食另一隻意大利牌子比佢, 好 ...
你講完更年適, 我啱啱上網搵下資料, 有埋臨床驗證, 又有醫學文獻, 我都去買黎佢試下.

RESEQUO®為發酵大豆及白藜蘆醇的混合物,乃意大利藥廠Paladin Pharma Spa註冊專利。
更年適®獨有RESEQUO®專利天然成分,有效舒緩各種女性更年期症狀及不適;
更含多種維生素(K2和D3)、礦物質(鎂)及褪黑激素,針對更年期女性需要。
維生素D3支持骨骼健康,褪黑激素有助入睡,
鎂有助於維持正常神經系統功能,絕不含中西藥成分安全可靠。
更年適®有別於一般更年期產品,獨有歐洲臨床驗證,並已刋於醫學文獻,功效有保證。

大宅

ada0708 發表於 18-2-25 09:20
買D舒緩更年期不適既Supplement比你媽咪試下先.
好似靜心, 太太口服液, 更年輕, 更年適等...
如果更年期徵 ...
我都有去過屈臣氏/萬寧睇過, 我都買左呢盒更年適比媽媽試下.

~開開心心過每一天~

大宅

Rita 發表於 18-3-1 10:24
其實每個人更年期的症狀可以好唔同, 有人冇咩野, 有人好嚴重. 我覺得同一個人的性格, 周遭環境都會影響. 要 ...
我都有上過衛生署個網睇返更年期既資訊, 我地家人都好明白佢而家變成咁.我都有同家姐細佬妹傾過, 會每個星期同佢出街, 同鼓勵佢多D同朋友去飲茶打麻雀.
呢排佢都有同返我地講, 佢都知道呢段時間佢脾氣比以前大同成日都覺得唔舒服.
而家買左呢隻更年適既營養補充劑比佢食緊, 暫時佢都訓到, 之前成日都失眠.
希望食多一排佢D更年期徵狀可以明顯舒緩到.
~開開心心過每一天~

首頁

尾頁

跳至