自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

我唔係留學生,但我讚成係香港讀唔讀到都一定要去外國讀。
讀到書,外國(英美)的大學一定比香港的大學好。

比佢地出去,除左讀書,重係要比佢地試唔同地方的生活。等佢地以後大左,可以選一個自己鐘意的生活。

咁當然冇錢供都冇辦法。

男爵府

del.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

因為我身邊留過學既朋友都話會比下一代去繼續去留學 > Yes !

我2公婆都起外國留過學,所以一定會比個仔去留學,已經plan 左明年讀完中三去英國。

侯爵府

Dear-Valerie 發表於 18-2-26 16:48
回覆 Sumyeema1 的帖子

英國中學校園生活真係好開心難忘ga.
我大仔六年級下學期就過咗英國讀書,每逢長假回港,佢都話希望快啲可以返去開學,覺得返學好開心,而家二十幾歲已經出嚟做事,曾經問佢如果再揀,會唔會去留學,佢諗都冇諗就話好在有安排佢去留學,令佢嘅人生添上咗好多色彩!

翡翠宮

pretty0 發表於 18-2-26 15:49
係BK成日見到話
係香港讀唔到就唔好係外國讀
無為哂錢

大家心照啦

子爵府

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章

ycmami 發表於 18-2-26 17:05
我大仔六年級下學期就過咗英國讀書,每逢長假回港,佢都話希望快啲可以返去開學,覺得返學好開心,而家二十 ...

多口問句,你大仔留係英國工作定返港工作?

翡翠宮

starrymama 發表於 18-2-26 16:45
我唔係留學生,但我讚成係香港讀唔讀到都一定要去外國讀。
讀到書,外國(英美)的大學一定比香港的大學好 ...

用錢買機會
如果父母有錢供去外國,當然要比佢地試

我係會考前去外國讀的,讀左兩三年,父母順便攪埋移民,而家要多謝佢地做左這個決定,令我個女有選擇

象牙宮

2024年龍年勳章

吉蒂0603 發表於 18-2-26 17:11
相信和家庭背景有關,都要有能力,才可供子女放洋。未體驗過的生活,不認識倒不出奇,要知道,唔係人人都咁 ...

同意,父母有能力,子女多些路可揀。

焦糖媽    發表於 18-2-26 17:18

子爵府

回覆樓主:

咁個個人資質唔同嘅
有啲真係香港讀唔到唔係因為唔聰明,係制度唔適合佢哋
咁嗰啲一定支持佢去外國,唔好浪費咗
但有啲係本身資質不佳態度又唔好的話,咁老實講去到外國都無信心佢會管理好自己的話寧願在香港
培養吓其他技能
好過俾大筆錢都只係浪費

咁如果資質好又有條件,性格又獨立,俾我都外國讀!

翡翠宮

Dear-Valerie 發表於 18-2-26 16:48
回覆 Sumyeema1 的帖子

英國中學校園生活真係好開心難忘ga. 淨係去讀大學或旅行係體驗唔到.

翡翠宮

anyuser18 發表於 18-2-26 17:16
咁個個人資質唔同嘅
有啲真係香港讀唔到唔係因為唔聰明,係制度唔適合佢哋
咁嗰啲一定支持佢去外國,唔好浪 ...

講真
有D人大把錢,唔怕浪費的
同埋都係果句,比多個機會同選擇佢地啦

珍珠宮

畀面勳章

Smallraindrop 發表於 18-2-26 17:14
用錢買機會
如果父母有錢供去外國,當然要比佢地試
其實係外國讀唔讀到書,我覺得係其次。最重要係可以多個選擇

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主:

我自己都係外國(澳洲)讀書 中五過去(當年亦夠分升中六) 當然都識好多人會考幾分想洗底

當年我係自己舉手想出國的 第一日離家學到第一件事就係做人有commitment 一旦決定左 都要堅持到底 做野差不多十年 而家輕易放棄嘅大有人在

如果我第日有小朋友 而自己又負擔得到 當然想比佢地出國試試 體驗下 獨立下 識下朋友 大學畢業唔代表一切 但仍可以令我有選擇權 選擇自己嘅工作同生活模式

水晶宮

tester5 發表於 18-2-26 16:35
我同意你最後果句:有多餘錢,去下可以見識下,係無妨~而大部份要考慮既,就係冇多餘錢既父母,所以才有所 ...

同意、有錢就話當買多個機會、但對於財力有限既父母就會睇埋回報同成功率。就好像遊學團、都實有得著架、睇你期望啫

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我自己做過一年交換生...覺得去留學其實好有用..

不過前提係..小朋友自己既意願...係佢地想去..
而唔係父母安排佢地去..或係HK讀唔上再被父母遊說佢去留學...

其實識唔少去過留學既人...真係乜人都有

我識唔少人..去完留學返黎...都係唔識英文的..
問佢點解..佢話上堂唔駛出聲...生活圈子係中國人...
佢會去係因為父母叫佢去..佢又唔想工作就去囉...

有D讀完返黎...只係平平淡淡搵萬幾既打工仔...
係...40幾歲人都重係搵萬幾

又有D讀完返黎..都叫專業...但都唔係搵得多..
不過屋企有錢...成日見佢去旅行...

其實有D..真係唔傾開都唔知佢地去過留學的...
所以..如果唔係完全冇經濟問題....唔等錢洗唔等小朋友長大後養...係咪留學...問清楚小朋友好..佢地唔想..就留番D錢自己養老好過...
唔係辛苦供完小朋友留學...返黎得個吉..

水晶宮

回覆 pretty0 的帖子

我同老公都係加拿大讀書, 所以小朋友都會, 我身边都係所以又覺得冇咩

子爵府

Smallraindrop 發表於 18-2-26 17:17
講真
有D人大把錢,唔怕浪費的
同埋都係果句,比多個機會同選擇佢地啦

咁有錢浪費就唔駛討論唔駛諗,去咪去
不過有啲太有錢但腦荀未生埋,去咗又唔理佢由佢花天酒地的話,就係係佢哋自理

珍珠宮

回覆樓主:

唔係去過外國留學就一定長見識,我覺得主要係睇個人本身。我都識唔少係外國返,讀 100 TOP 又如何?講英文一舊舊,寫份 report 都唔知佢寫咩。又有啲年年轉系,話讀落覺得唔啱,讀極都係 yr 1………有啲人係出去玩多過學嘢,所以唔可以話留學生一啲好,話出過去見識,眼界會闊啲,真係睇人。

首頁
12345...8

尾頁

跳至