自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

由於當年我陀B時不穩,要待在公院產前房2星期待產,出出入入見到人生百態,有幾個比較難忘嘅分享吓:

1)一個單非高齡4x歲孕婦,黃昏前一入院即刻喺病房內外走廊來回跑圈,在床邊企著不停做深蹲運動,結果,第朝早穿水生得,原來呢個B已經係第4胎,聽姑娘說,生完已經出埋院,因要趕返家湊幾個細路;

2)雙非孕婦,下午入來哭哭啼啼,佢話老公有親友喺香港居住,但自己無錢找數,想問我借幾千蚊俾佢,話搵到佢老公個親戚就會還返錢俾我,跟著第二日佢未生B就出咗院,原來因為雙非要俾1萬多住院費,佢寧願返番內地生,出院費都無俾,走咗數,姑娘話見慣架啦;

3)產後,隔離床有個90後19歲女仔,姑娘幫她檢查傷口,發覺佢對眼有d怪異,問佢隻眼做咩事,個女仔話,無嘢,我痴緊雙眼皮膠紙啫,姑娘話唔駛吖嘛? 佢話,唔痴唔慣,之後仲化埋妝,係咁影相自拍

rayrayus    發表於 18-3-8 05:27
jacobkit  :lover  發表於 18-3-3 23:58
mrsma1120    發表於 18-3-2 15:29
maggiejane    發表於 18-3-2 14:28
currypru    發表於 18-3-2 12:31
chaiwanb    發表於 18-3-1 22:11
goldpiglet    發表於 18-3-1 20:30

伯爵府

回覆樓主

我果時隔離有個痴線婆
零晨4-5點抱個b出去響晒alarm
話帶個b散步
姑娘唔比仲話咁bb咪好慘

六點bb沖涼姑娘見佢填份野1:00後就無餵奶
叫佢餵下最尾幫佢沖
佢話唔餵就掉返出黎

其實呢啲人生黎做乜
幾日人仔都見佢有個衰老母

APIGMA    發表於 18-3-7 22:14
jacobkit    發表於 18-3-3 23:58
Chirley    發表於 18-3-1 18:16

男爵府

我仔入左院, 隔離都有騎呢父母

2母女講國語
個老豆流利廣東話
個女都有返5~6歲
乙型流感發高燒
佢唔肯食野, 姑娘叫佢父母買野佢食

結果: 個老豆買煎釀三寶, 個阿媽買鴨舌
仲要俾碌柚佢食
個姑娘問食過乜個陣眼都突埋
發緊高燒仲同佢KUM實棉胎
俾維他奶佢飲同個D即食魚肉腸佢食
個阿媽半夜仲擒埋上個女張床度瞓

puni3577    發表於 18-3-6 12:01
maggiejane    發表於 18-3-2 14:29

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買定d床墊。姑娘話要...下一句就話:你問我媽攞住錢先啦!你來醫院未呀?然後來到...個老公就遞包墊比佢。周圍搵凳...我以為佢想陪下個老婆。點知坐響度打機。個大肚妹妹就不斷問佢攪掂d bb 野未。個老公繼續打機...

產後:又見番佢響斜對面訓。佢個bb 喊到好利害...佢照訓覺。姑娘把聲好認真咁講:你要餵奶比佢架!唔好掛住訓至得架...跟住佢話:佢都唔肯啜一味喊。
然後佢直接放bb落床邊由佢自己啜。佢繼續訓。姑娘鬧到佢傻。因為張床好窄好危險架嘛...果幾日佢都好陰公。個bb 喊得最勁。冇見過佢有老人家探佢...得個只打機既老公...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個女人揮手叫姑娘指住果張床。姑娘開簾鬧鬼佢!見佢地訓埋一齊,真係唔知醜!間房唔係得你老婆一個架!

水晶宮

candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...
講起,產後病房都遇到一個打機後生老公,老婆叫佢買嘢,買錯咗唔理,再講,話等陣先,姑娘同個女仔講,妳返到去仲有邊個照顧你呀?

水晶宮

kit2004 發表於 18-3-1 18:08
廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個 ...
我都見過,但好快俾姑娘發現趕走

子爵府

回覆樓主

我最深刻印象,生完後係病房聽到隔離床個女人操住標準半咸談廣東話同佢奶奶講,唔想將自己個胎盤攞俾人

currypru    發表於 18-3-2 12:41

複式洋房

kit2004 發表於 18-3-1 18:08
廿年前都有,有對三尖八角既年輕父母係我房。 個男人揾布簾遮實佢老婆張床, 夠鐘唔走,到熄燈。佢隔離床個 ...

我生第一胎嘅時候都遇過呢個情況,第一張床對年輕夫婦 ,因為係擇時辰剖腹生子,所以第一日未生嘅時候佢老公已經喺度瞓, 一路瞓到佢哋出院。 之後我隔離床嗰位太太見到又要佢老公留低喺度瞓。 最後姑娘走來問我會否介意, 介意的話可以直接出聲佢會趕走佢哋個老公,始終咁多男士留喺度係好唔方便。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

真係乜人都有

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我上胎生,住二人房,隔離床的太太懷有唐寶寶,佢需要見很多高級醫生,醫生亦有給予很多専業知識她,但她都堅持要生出來。

水晶宮

candice0088 發表於 18-3-1 18:07
我都記得有個特別深刻:
產前:有個好後生既妹妹 訓對面床...入來催生塞藥果d.. 聽到佢講電話話叫佢老公買 ...
真係好慘...個bb, 有d咁既所謂父母, 生黎做咩呢?! 真係害左下一代...
我之前生細仔前都有d問題而要住院幾日, 對面床有個女仔約十幾廿歲, 唔多定性果d, 佢都幾特別, 話唔慣醫院張床要返屋企過夜再返黎, 同姑娘要求要出院先 (果時已係夜晚8點幾), 同埋佢應該唔係第一次咁, 因後來有個女醫生黎到時(當時都已差不多12點了)同個女仔講, 佢既問題唔可以俾佢出院, 就算佢已18歲可以簽紙都唔俾佢走...怕中間有咩意外, 再者都成半夜12點, 如果出院過夜係需要6、7點返到黎, 話一來一回都無得訓叫佢乖乖地算...因醫生傾到後面都好強硬啦所以個女仔叫無出院, 第2日應該係bb既爸爸黎探病...個男人/仔?! 仲一齊訓係張床...後來個女仔話唔太舒服所以個女仔起身坐凳, 個男既訓床打機...唉...我覺得個bb 將來都未必有太好既照顧....點解咁多人都係咁...

男爵府

回覆樓主

兒科病房
夜晚12點隔離床入咗個中學生男仔,入色原因原來無啦啦噴射式嘔,頭暈,係咁作嘔,已經係大陸睇咗急症,但都仲係咁暈陀陀

醫生好緊張,夜媽媽都陪佢去照CT,睇下係咪腦有事

到天光巡房時間,醫生問返情況仲有冇想嘔想暈。

咁當然無啦,個口音媽就話:「醫生,你知道依家啲年輕人好鍾意打機又唔做運動⋯⋯⋯⋯你可唔可以勸下佢少啲打機呀?」

原來個男仔打咗十幾個鐘機⋯⋯⋯⋯⋯
到天光,報告出哂嚟乜事都無,

男爵府

回覆樓主

產前房隔離床有個單非媽媽(老公係港人),一入病房就見佢瞓咗係到,咁多日除咗家人探病全程無起身,同其他媽媽零交流
第二朝姑娘要我地交小便,佢交唔到,因為無飲過水,姑娘問就咩唔飲水,佢話因為飲水會嘔,最後姑娘比咗包鈣思寶佢,又唔飲,最後要插尿喉拎小便

好啦,到佢要執野落產房,佢同阿姐講,可唔可以叫我媽入來幫我執,因為我好痛,之後比阿姐罵到飛起,過咗探病時間啦,個個都係咁執架啦,你估你皇太后呀

雖然陣痛好辛苦,但係佢帶咗唔少歡樂比我

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有個應該有四張既媽媽,生第三胎咩都識又要餵人奶又搞唔掂阿B,又話ee dum張被俾佢,ee忙到甩轆……

有個肥媽媽推上黎過床,要求ee抬佢過床,ee話我唔夠力,一陣我整到腰點算呀……
我唔係開刀生,瞓床上產後都係自己過床!
產前房晚上另一間房,突然有媽媽狂慘叫重要叫得好大聲好似鬼片咁叫……我以為鬼上身

wendykaka    發表於 18-3-8 03:47

男爵府

回覆樓主

公立醫院私家房,當時我見紅未生得住左一日一夜。
三人房,同房有兩個剛生左bb的媽媽,兩位太太可以十幾個鐘non-stop不停大聲傾計,日頭我都無所謂,去到半夜三點都仲大聲傾緊。我終於忍唔住:「你地兩位可唔可以細聲傾,我要休息架,半夜三點喇」..結果收哂聲,全房靜靜訓左三個鐘、直到佢地bb要食奶,又再傾過,我忍埋個早餐時間,醫生巡房,我即刻話要走,返屋企等生

真係痴媽根,港人太太來的,超無品

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

第一胎在待產時,有個外籍媽媽周圍同人講,佢坐直升機入院,好似好開心咁

50246419    發表於 18-3-6 14:48
mrsma1120    發表於 18-3-2 15:42

大宅

2018復活節勳章

yui1625 發表於 18-3-1 17:58
我仔入左院, 隔離都有騎呢父母

2母女講國語

子爵府

回覆樓主

第一胎、對面床有個少女媽媽

生完第二日、

佢個小朋友老公攞左大家樂紅豆冰同炸雞俾佢食

睇到我

第二個case,

隔離床有個三十幾既媽媽、

深夜病房熄哂燈

佢敷住mask 出去搵姑娘

姑娘都被佢嚇親

跟住第二日佢老公嚟探佢、

係啲廿歲頭既鬼仔

帶左個水泡俾佢、又俾吹氣

即場用口吹吹吹

mrsma1120    發表於 18-3-2 15:42
capricornbb    發表於 18-3-2 14:32

大宅

babynetnet 發表於 18-3-1 18:31
有個應該有四張既媽媽,生第三胎咩都識又要餵人奶又搞唔掂阿B,又話ee dum張被俾佢,ee忙到甩轆……

有個 ...

我生我仔時隔離產房個准媽媽超大聲叫救命,我本來已經好痛嚇到更加驚

首頁
12345...35

尾頁

跳至