自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lingfu 發表於 18-3-9 14:11
都係個句
咁辛苦不如FTM出去返工
C6做FTD

正是,咁辛苦可以出去搵錢
Sweetheartb

珍珠宮

回覆樓主

其實一頭家就係有錢要搵,有家務要做,有細路要照顧

一個人做野定兩個人做野,一頭家都一樣有咁多野要做

無工人既情況下,ftm 實係得閒過 wm
所以男人返左工佢做家務照顧子女,呢 d 叫做分工

係得一個人搵錢而個個人搵錢唔夠全家用既情況下
全家人生活都會辛苦,如果Ftm 都堅持做 ftm
有說話聽有面色睇係正常不過,佢有貢獻都不是一個站得住話唔返工既理由,因為佢既貢獻係當下既情況,唔夠

如果嫁個養唔起頭家既男人都要做 ftm
又懶又任性又自私,好難想像此人可以將 ftm 呢個角色做得有幾好

Ftm 全年無休無假放無糧出係咪?wm 有假放但放假咪頂返工人姐姐或者仔女有病有活動?咁佢放假咪即係做返 ftm 做既野仲叫唔叫放假?wm 有糧出,因為佢有返工做多左野丫嘛,而家有無人唔俾 ftm 轉做 wm? 無囉,咁即係自己揀,怨咩?

做 ftm 覺得唔 rewarding 又悶,先要人歌頌
大佬,自己選擇黎

做人啊媽係辛苦架啦,所以我唔生

寶石宮

2023年兔年勳章

Swany288 發表於 18-3-9 10:26
我的妻子「沒工作」!

丈夫 (夫)和一個 心理學家 (心)的對話:

媽媽真偉大

子爵府

回覆樓主:

兩個角色都做過,以前雙職媽媽,和現在做家庭主婦,各有辛苦。其實,女人不應難為女人,講完!

男爵府

虎到金來勳章

cakii 發表於 18-3-9 11:48
全職媽媽做得好都唔容易,老公撐起成頭家嘅所有支出都好大壓力,大家各盡其職就是了
...

心情勁好!

公爵府

回覆樓主:

我係FTM唔覺得自己有咁偉大。不過如果我老公咁講我,我會即刻返工,我最受唔到呢啲氣。 我老爺姑奶都有時會比呢啲說話我聽,不過唔係比佢地家用我,佢地講既野我當廢話。

大宅

唔明點解有d人睇完篇野會咁敏感咁激動,乜野自high,當系俾全職媽媽一種鼓勵唔得既?如果系男性有呢種反應,我覺得佢好唔尊重女人,如果系女性有呢種反應,咁我覺得佢地系心理唔平衡既wm。

伯爵府

醒目開學勳章

Nikkichau 發表於 18-3-11 00:23
唔明點解有d人睇完篇野會咁敏感咁激動,乜野自high,當系俾全職媽媽一種鼓勵唔得既?如果系男性有呢種反應 ...

Agree, 點解D人反應咁大?

首頁

尾頁

跳至