自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

mandy952 發表於 18-3-10 09:53
冇做野唔一定脫節,有做野都唔一定跟上時代,例如政府機構入面嘅老seafood同古老石山都冇分別。

脫節同做 ...

係呀!不過好多人會咁諗,你份CV有12年空白左喎!要再搵工作並唔係咁易。仲有,父母照顧仔女係必然,但不是每日24小時係隔離先叫照顧,大把人放工放假時間比曬小朋友,做左父母不是一定要犧牲自己,仔女會大,自己亦要有自己的人生!每個人諗法唔同,我意思只係既然都做左12年ftm, 搵工唔易,咁不如繼續做!

男爵府

sfuhsg 發表於 18-3-10 10:00
其實難搵嗎?

唔太揀既唔難啊,
飲食都易搵啊,

象牙宮

2024年龍年勳章

YAC0601 發表於 18-3-10 08:32
12年咁其實都唔洗做啦!冇做嘢十幾年同時代脫節,不如一直專心做ftm算。
...

我估佢話頭1、2年……

水晶宮

Lynn_2 發表於 18-3-9 20:28
你地會做邊行多?

冇可能,小學同幼稚園一樣咁多假,仲要一放就放兩星期,除非你老闆好人,你鍾意幾時放就幾時放,無啦啦放十幾日都冇問題,又或者有家人backup,小朋友放假時你唔駛請假照顧

伯爵府

YAC0601 發表於 18-3-10 10:03
係呀!不過好多人會咁諗,你份CV有12年空白左喎!要再搵工作並唔係咁易。仲有,父母照顧仔女係必然,但不 ...

我估佢意思你係頭一﹑二年。

不過你都啱,做咗人阿媽都要有番自己時間。

男爵府

lalalumlum 發表於 18-3-10 10:11
我估佢意思你係頭一﹑二年。

不過你都啱,做咗人阿媽都要有番自己時間。

但佢下一句係話「可以中學先搵比較好」應該不是我睇錯掛

別墅

回覆樓主

首先你有沒有人幫手接返或放學。如果另一半是什麼都唔幫手。但有比家用。咁只做幾小時沒問題。其實工是好易搵。最緊要有沒有人配合

男爵府

回覆樓主

其實做下ftm又番下工咁,梅花間竹,cv好睇d,又易解釋d。
我唔會成世人做ftm,自己完全唔儲錢,要c6照顧埋自己既退休開支,公平嗎?

琥珀宮

係呀!不過好多人會咁諗,你份CV有12年空白左喎!要再搵工作並唔係咁易。仲有,父母照顧仔女係必然,但不 ...

又唔係喎,識人湊左女湊到中一,出返黎做文員,而家升埋職。人生總有取捨,做父母就係咁,唔想犧牲不如唔好生,留返d錢去下旅行仲好啦。調返轉講,如果問過細路想見阿媽定見工人?如果個細路答想見工人的話,嗰個阿媽都好失敗。
至於放工時間比晒仔女,好多人都係咁,但好坦白係唔夠囉,除非幫佢湊嗰個都好好,睇得夠緊。

男爵府

回覆樓主

翻呀,讀小學一定翻。幼稚園果三小時都快悶死我,到時搵下鄰居、湊仔網睇邊個方便照顧下咁咯。我湊咗六年個底打得好好了。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

子爵府

MommyPanel勳章

beautymimi 發表於 18-3-10 10:30
其實做下ftm又番下工咁,梅花間竹,cv好睇d,又易解釋d。
我唔會成世人做ftm,自己完全唔儲錢,要c6照顧埋 ...

我最近都諗緊呢個問題,但梅花間竹好似仲難解釋,人地又可能覺得你工作唔穩定,做唔長。。。

大宅

認同。幾年冇做嘢已經脫咗節。十幾年之後先再出番嚟。我請過,以為會穩定d,但真的怕怕。她們已經固定咗自己思維。可能個十幾年喺屋企一言堂?!唔會聼人講。

琥珀宮

Jumboshrimp 發表於 18-3-10 10:51
認同。幾年冇做嘢已經脫咗節。十幾年之後先再出番嚟。我請過,以為會穩定d,但真的怕怕。她們已經固定咗自 ...

睇人姐,又唔一定全部都係咁

男爵府

mandy952 發表於 18-3-10 10:30

又唔係喎,識人湊左女湊到中一,出返黎做文員,而家升埋職 ...

咁你咁講咩都有可能架,問題係有幾多啫!咁如果既然做左父母就要犠牲所有,咁大把人冇資格做父母,中一?12-18歲好易學壞架,應該要睇實,最好等佢地出埋身先,到時都到左退休年齡嚕,咁係咪有左小朋友就永遠冇自己嘅人生同事業?成世只圍住小朋轉就係好?

呢啲父母更加可怕,因為除左仔女之外自己一無所有,連仔女大到成家立室都捉住唔放!呢個年代咁多媽寶咁多恐怖99不無原因!(純粹個人意見)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jumboshrimp 發表於 18-3-10 10:51
認同。幾年冇做嘢已經脫咗節。十幾年之後先再出番嚟。我請過,以為會穩定d,但真的怕怕。她們已經固定咗自 ...

見工見過,怨氣大到會燒左個公司咁,又話人地岐視佢乜乜乜

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YAC0601 發表於 18-3-10 10:59
咁你咁講咩都有可能架,問題係有幾多啫!咁如果既然做左父母就要犠牲所有,咁大把人冇資格做父母,中一?1 ...

15歲都唔比身份證仔女自己拎果d,

男爵府

good_pig 發表於 18-3-10 11:00
15歲都唔比身份證仔女自己拎果d,

真係好恐佈

男爵府

李露眉 發表於 18-3-9 20:35
好難入翻行,大多數over 40
除非本身係專業,高學歷

我公司做零售,前線好多係師奶,好多黎做full time又話指定只返早不返夜,part time又話只返平日唔返星期六日,你叫人點請你

子爵府

唔係你想返工就可以返,無幾多工可以就到學校時間。唔係你想繼續做ftm就可以繼續都要睇經濟狀況,讀中學開始洗好多錢,讀得到書又要準備大學學費。

寶石宮

YAC0601 發表於 18-3-10 11:05
我公司做零售,前線好多係師奶,好多黎做full time又話指定只返早不返夜,part time又話只返平日唔返星期 ...

就係呢d, 淨係要返仔女返學時間,唔可以講100% 冇,難d囉

首頁
12345...8

尾頁

跳至