懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Litinwing 發表於 18-3-14 08:57
你食過是吞倒嗎?我有買,但我食药渣,是它好大粒咁,唔敢食

我覺得易吞過惠氏好多,因為佢外邊有層應該係膠囊既物體會滑身d⋯⋯因爲我都係唔太識吞藥

別墅

AP_hine 發表於 18-3-14 08:54
我認為最好都係問醫生,因為分開黎整應該點都有原因

係醫生開俾我食噶喔,無問題的吧

大宅

惠氏有改咗包裝,新包裝比之前舊包裝易吞d

複式洋房

2018復活節勳章

回覆樓主:

今日雀巢打嚟sell ,佢話可以打返呢個電話訂2338 3779 送bb浴盆

別墅

回覆 scmying2 的帖子

請問除左食呢隻, 另外仲要食鈣片嗎?

別墅

lam225 發表於 18-3-17 12:04

請問除左食呢隻, 另外仲要食鈣片嗎?

我冇另外食呀,但我有飲全脂牛奶同食果仁

琴日雀巢打俾我,我問佢駛唔駛另外食咩supplement,佢話唔駛,但叫我轉飲高鈣低脂奶。(佢提我唔好飲媽媽奶,成份會同佢哋撞)

佢提我粒野最好一朝起身食,同埋隔1.5hr先食早餐,唔係驚阻礙鐵吸收

別墅

明白, 明白, 唔該晒!

別墅

其實問功效好唔好真係好難答,因為都係唔知又冇得比較。
我上胎食materna便秘超勁,今胎夠3個月時醫生話nestle出左supplement,有埋DHA,但係魚油黎既。

姑娘話買2盒送托腹帶(原價成$3XX)所以我試左2個月,真係吸收得唔錯,而且佢少好多iron所以去大便好順暢。但係我過唔到自己關口食魚油 (重金屬污染問題),最後食左2盒就冇食。後來醫生話materna轉左新配方,其實而家市面上孕婦supplement已經減少左好多鐵,所以我食返materna、藻油DHA、檸檬鈣 (咁樣計貴好多....)。

老實講,食materna都係去得冇咁順,食nestle係舒服好多,不過都可以接受嘅

別墅

veshmoon 發表於 18-3-19 15:54
其實問功效好唔好真係好難答,因為都係唔知又冇得比較。
我上胎食materna便秘超勁,今胎夠3個月時醫生話nes ...

nestle的dha係魚油來嘅咩?我唔知喔,醫生姑娘都無講,正係話惠氏無貨幫我轉mestle,食一盒就包含曬dha噶啦咁話。過左成大半個月我都未轉,之前食的惠氏仲剩少少,心大心細轉唔轉好,我平時吞materna又無問題喔!至於便秘一直都有小小,但有食開益生菌,一日都去到一次,未懷孕前係一日兩三次大便咁囉!

複式洋房

回覆樓主

今朝nestle 都有打比我介紹哩隻,跟住上黎就見到哩個post 唔知轉唔轉好

別墅

回覆 Icybillbaby 的帖子

係呀,係魚油黎架,不過我醫生話大牌子應該OK掛。
https://www.nestlebaby.hk/content/mom-pills-product#tab

首頁

尾頁

跳至