論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐放假返工 我俾左$160一日 佢話唔夠 要$200 我都俾左 但我問做咩你咁堅持要$200 佢話我上次係俾$200 但我話上次係俾多左你 正常係除開每日人工錢 佢話咁下次放假要佢返工要計時新 請問你地點計數俾工人
佢講到勁串 好似我無左佢唔得 我話下次唔使你返 佢話 仲好 我寧願放假 咁唔鐘意咪返家鄉 激死我 諗緊換人

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主

計$4310x12/365比姐姐咋,計時薪點計吖,佢擺明唔想放假日開工噃

水晶宮

Ada2288 發表於 18-3-13 18:54
計$4310x12/365比姐姐咋,計時薪點計吖,佢擺明唔想放假日開工噃

我都係咁計。不過就$4410×12/365=$145。

第1次出比外傭時, 同計算機計比佢睇, 要佢明白來源。

我唔會係假日返工補薪比多佢。 我會係月薪+補薪=總數, 比齊頭數。

假設:
$4410(月薪)+$435(3日補薪)=$4845。咁我會比$4900。

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-3-13 19:17

我都係咁計。不過就$4410×12/365=$145。

係囉 其實我俾$160 都已經多左啲 佢太斤斤計較 如果要時新 我點解要請佢 我請鐘點唔好 佢地唔知自己以為真係公主

wcpcelia    發表於 18-3-16 17:43

水晶宮

Jinius 發表於 18-3-13 19:22
係囉 其實我俾$160 都已經多左啲 佢太斤斤計較 如果要時新 我點解要請佢 我請鐘點唔好 佢地唔知自己以為真 ...

其實真係要佢地知道實際銀碼, 係因為表現好至比多佢。

不過你外傭似乎喜歡放假多過賺錢。
天空之城, 快樂之地

公爵府

Jinius 發表於 18-3-13 19:22
係囉 其實我俾$160 都已經多左啲 佢太斤斤計較 如果要時新 我點解要請佢 我請鐘點唔好 佢地唔知自己以為真 ...

咁吋, 吾好續la.
下次吾好留佢la, 我比145元姐姐一天OT.

象牙宮

Jinius 發表於 18-3-13 18:42
姐姐放假返工 我俾左$160一日 佢話唔夠 要$200 我都俾左 但我問做咩你咁堅持要$200 佢話我上次係俾$200 但 ...

OT 我一向做法是 月薪除 30
我老媽工人是休2次/月。
之前的工人是休足4次。間中有事才少休。

沒有中風, 行動不便的老人,
有幼兒, 須學習, 早些安排, 正如你讀書時, 功課早D做, 平時多搵, 測驗時, 會輕松的。
家庭, 家務, 看顧小孩也是同樣的。

可早些備菜, 備餸煮好, 備切好的菜瓜等等。
每月, 每季我定大掃除, 當然工人非自願性, 但又不能不做。this is an order/
我要的是結果。 家中任何柜, 架, 須整結, 企理。

你是否被她看到你做事方面, 欠系統性, 欠安排? 不會預早? 令她看不起你。
家中任何工人, 不敢串我地。有1个大吵N次。是外省來的。
別怕工人, 你那位約完可以不要。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 18-3-13 19:48
OT 我一向做法是 月薪除 30
我老媽工人是休2次/月。
之前的工人是休足4次。間中有事才少休。

完約我一定唔要 我今日已經好想抄佢 佢當時真係好串 平時已經有咩都駁咀 不過抄左佢我又煩要搵人 唉 而家做雇主真係慘

子爵府

Jinius 發表於 18-3-13 18:42
姐姐放假返工 我俾左$160一日 佢話唔夠 要$200 我都俾左 但我問做咩你咁堅持要$200 佢話我上次係俾$200 但 ...

咁吋,佢咪返鄉下數手指,食風囉!

我俾$150 一日

複式洋房

細姐姐 發表於 18-3-13 20:24
咁吋,佢咪返鄉下數手指,食風囉!

我俾$150 一日

已經平時好多野都好串 好巴閉 咁即係其實我$160 都俾多佢 根本無欠佢 我真無好想叫佢返歸 仲講到出面人地OT 係計鐘

子爵府

回覆 Jinius 的帖子

我直覺你工人假期外出做partime, 所以你比$40-50/時也会覺得少。

複式洋房

tongminnie 發表於 18-3-13 23:29
回覆 Jinius 的帖子

我直覺你工人假期外出做partime, 所以你比$40-50/時也会覺得少。 ...

係喎 無諗過呢方面 你咁講又似

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ah, 佢知本地partime $100個鐘, 如佢咁計, 分分鐘多過佢份正薪。 但又唔知自己做野污厘單都。 淨識搶錢。都係要炒, 容乜易當返office 9-5, 遲一分鐘要OT.

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-3-14 00:05
Ah, 佢知本地partime $100個鐘, 如佢咁計, 分分鐘多過佢份正薪。 但又唔知自己做野污厘單都。 淨識搶錢。 ...

佢偷懶一分鐘應該要我同佢計 佢地唔會知足 只係想唔做但有錢收

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Jinius 發表於 18-3-14 00:43
佢偷懶一分鐘應該要我同佢計 佢地唔會知足 只係想唔做但有錢收

呢個工人非常貪心, 小心屈你。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-3-14 11:02
呢個工人非常貪心, 小心屈你。

你講得對 佢係好醒既工人 成日講y理 原來一直對佢好係無用 呢啲人會返專豬肚

子爵府

Jinius 發表於 18-3-13 20:45
已經平時好多野都好串 好巴閉 咁即係其實我$160 都俾多佢 根本無欠佢 我真無好想叫佢返歸 仲講到出面人地O ...
你話你都可以俾時鐘,
但佢要俾返房租錢,食用,睇病錢你

你大佢,你出去兼職呀!小心俾警察拉(係嚇佢,唔関police 事,係入境處),要坐完監,先會放佢返鄉下㗎!

咁吋!我唔會頂

係我吋人,點會俾工人吋我!

複式洋房

細姐姐 發表於 18-3-14 11:11
你話你都可以俾時鐘,
但佢要俾返房租錢,食用,睇病錢你

所以琴日我鬧佢鬧到紅曬 我叫佢你咁唔鐘意可以走 我話我有權搵過合適我個工人 你都可以搵雇主 無聲出 其實應該有自知自明 已經年紀大 都46 如果又斷既 搵鬼要 我今日會去搵agent

珍珠宮

Jinius 發表於 18-3-14 11:15
所以琴日我鬧佢鬧到紅曬 我叫佢你咁唔鐘意可以走 我話我有權搵過合適我個工人 你都可以搵雇主 無聲出 其實 ...

46歲工人,之前係咪香港做好耐,咁就係老pat pat! 可能佢儲埋好多錢?

複式洋房

karshing 發表於 18-3-14 11:52
46歲工人,之前係咪香港做好耐,咁就係老pat pat! 可能佢儲埋好多錢?

係老屎忽呀 係香港 新加坡做過 所以啲口臉好差 因為佢湊我仔都算ok 所以一直忍佢

首頁

尾頁

跳至