自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果買紀念品,睇佢買咩類型,如去牛車水買下啲小精品就有啲$10坡紙3個,$20坡紙5個嘅都有,
上次同c6買左大量類似呢啲派朋友
(網絡借圖))

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 18-3-16 12:49
係咪好食過香港嘅班蘭蛋糕?

都好食嘅又唔係貴
另一樣值得買係阿坤咖椰醬,暫時未搵到比佢好食

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gobaa49 發表於 18-3-16 12:57
如果買紀念品,睇佢買咩類型,如去牛車水買下啲小精品就有啲$10坡紙3個,$20坡紙5個嘅都有,
上次同c6買左 ...

牛車水全部都係賣呢d,完全浪費我時間,唔會再去第二次

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

~緣~ 發表於 18-3-16 11:02
因為下個月我個仔跟學校去新加坡遊學團,學校話有自由時間畀佢哋買下嘢,我想問嗰邊啲嘢食同紀念品貴唔貴?我 ...

新年去了,班蘭蛋糕在機場買要19元,胡振隆牛肉乾20元一盒得3片如圖,如果買吓D匙扣手信都要10蚊8蚊,食飯除非去牛車水街市政大樓咁食就平平地,一般你計比香港消費貴,因為佢真正冇平嘢,香港都有時可以平有平洗,但星加坡我留兩日都覺得自己好窮

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

thomaswop 發表於 18-3-16 12:04
可能林真香多分店易買到(但香港都有啦)
林志源好似得一間冇分店
但真是好好食同林真香同澳門果D肉乾真是 ...

林志源喺ION Orchard 入面有一間,隔離係斑蘭蛋糕,不過肉乾冇得即時燒。
遊學團未必會去牛車水、Orchard Road 啩

珍珠宮

回覆 ~緣~ 的帖子

對呀, 費事佢以為你系大富翁呀

王國長老

iki 發表於 18-3-16 13:02

新年去了,班蘭蛋糕在機場買要19元,胡振隆牛肉乾20元一盒得3片 ...

我朋友移民新加坡成日話咩都貴。
例如同一件衫同一牌子,香港買平星加坡一截,好多牌子又無,連基本shopping慾望都無埋

寶石宮

2023年兔年勳章

~緣~ 發表於 18-3-16 11:52
咁我想請問嗰邊學生之間係講英文多定普通話多㗎?

Singlish 有時夾雜中文 華語/廣東話

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

love2talk 發表於 18-3-16 11:05
嗰邊咩都貴

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

班蘭蛋糕可以一試,原本以為一個有排食,原來好似海棉蛋糕咁,好快ko一個,實在太鬆軟,食咗完全唔覺

琥珀宮

男爵府

回覆樓主

500蚊港紙響香港都唔夠用

侯爵府

~緣~ 發表於 18-3-16 12:47
咁你覺得邊間好食啲呀?

林志源香D,肉干$20-30sgd買到2-4片左右,睇size

Bengawan Solo嘅pandan chiffon $15sgd/1個
出名好食香口

ya kun kaya toast嘅kaya醬(我阿媽話正),$10内一樽忘記價錢

肉骨茶湯包超市有賣$4内一包

prima taste嘅laksa拉麵,一pack 4包$11.9,個個食完話正,早排我屋企人黎sg玩,買左8pack 比佢哋做手信

珍珠宮

~緣~ 發表於 18-3-16 11:40
但係呢好多去新加坡朋友,買林真香我都好奇怪香港都有啦

識揀一定係揀林志源

珍珠宮

回覆樓主:

同香港差不多

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-3-16 13:02
牛車水全部都係賣呢d,完全浪費我時間,唔會再去第二次

咁唔係嘅~我都係企响樓主小朋友角度唸啫…大人去當然可以唔考慮呢啲精品啦

子爵府

popocat 發表於 18-3-16 13:05
林志源喺ION Orchard 入面有一間,隔離係斑蘭蛋糕,不過肉乾冇得即時燒。
遊學團未必會去牛車水、Orchard ...

有去牛車水

侯爵府

~緣~ 發表於 18-3-16 15:41
有去牛車水

咁可以去林志源牛車水分店買肉干,豬肉鬆

子爵府

大姑娘 發表於 18-3-16 12:51
一百蚊買肉平都唔係好夠

都係諗住畀佢買少少嘢囉

男爵府

回覆樓主

蛋黃魚皮,大約9坡紙一包