醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

冬日勳章

我諗咗做呢個過敏測試好多年,今次我終於扚起心肝。 所以做完想同大家分享下~講返少少,我有哮喘,皮膚敏感,鼻敏感, 由細到大都係醫院複診,兒科>青少年科去到專科門診

我近呢兩年,啲皮膚搽類固醇都唔好, 所以我終於忍唔到去做, 等左兩個禮拜終於有報告, 我一睇到個報告真係呆左 , 我見醫生嘅時候醫生同我講咁大個應該都只係特定幾樣嘢會過敏, 我今日收到個報告全個報告都係紅色 omg

真係唔好話塵蟎嗰啲就必定會有, 連啲平時我成日會食嘅,水果同埋蔬菜都有, 我第一眼見到蘋果嘅時候真係心諗又話""一日一蘋果醫生遠離我"" 如果我真係一日一蘋果醫生就會嚟搵我啦我睇睇下麩質, 我再睇,下! 大米都係 , 嘩~噉咪即係粥粉面飯都唔食得

暫時報告上面顯示我會敏感嘅食物:
金奇異果,橘子,蘋果, 士多啤梨, 牛油果, 葡萄, 蜜瓜
花生,腰果,杏仁,開心果, 栗子, 茄子
紅蘿蔔, 莧菜, 粟米, 鷹嘴豆,番茄,扁豆,黃瓜, 蕎麥, 茴香, 菠菜, 豆角,
酵母,麩質(黑麥大麥小麥), 牛奶, 羊奶
牛肉, 羊肉, 豬肉
青口
大米 <--

其他仲有吸入性過敏, 啲乜乜花粉蜜蜜花粉我都唔咪好識, 同埋基本上我對所有寵物都敏感, 包括貓狗兔仔倉鼠豚鼠老鼠馬.....
(我屋企仲有三隻龍貓一隻貓 )

當然實質上,要星期一再去見醫生先知道, 因為我都唔咪好識睇數值, 係咪其實紅色但係數值低都可以食呢, 我見完醫生再話畀大家聽。 然後就開始戒口睇下會唔會,真係有好轉嘅情況。

大宅

回覆樓主

請問系邊度做?大約幾$?謝謝先!

大宅

冬日勳章

回覆樓主:

更新,,今日去咗睇醫生啊..
醫生建議我如果數值唔高過3嘅都可以食少少
醫生話我範圍太廣泛, 水果堅果奶類,都有。 佢係見過嘅病人入邊我算係最多嗰幾個。白飯最好唔好日日食,我又有小麥過敏唔可以食意粉,醫生都好煩惱...

我對所有動物寵物類都過敏,但係我屋企有養寵物, 亦都冇諗住棄養。醫生惟有建議我買一部,有用嘅空氣清新機, 一定要有hepa濾網。

塵蟎方面,醫生話如果床上邊呢,市面上嗰啲塵蟎吸塵機呢, 其實呢係未必可以吸得到嘅, 地氈啦因為薄所以吸得到,但床呢就吸唔到啦, 要用防蟎嘅床單

另外毛菌呢, 其實最常係冷氣機, 所以冷氣機呢係一定要洗嘅

我今日開始就屋企要大掃除,, 加戒口啦, 奶豬牛羊唔食

大宅

冬日勳章

baby_yoyo 發表於 18-3-17 21:21
請問系邊度做?大約幾$?謝謝先!

我做嗰個都幾貴...5xxx 嫁。香港有唔同地方都可以做, 叫分子檢測技術你可以上網去睇下

大宅

angieyu 發表於 18-3-19 19:26
我做嗰個都幾貴...5xxx 嫁。香港有唔同地方都可以做, 叫分子檢測技術你可以上網去睇下
...

好、thx u !我上網做下功課先!

禁止訪問

回覆樓主

大宅

冬日勳章

ScarlettWong10 發表於 18-3-22 00:12
係IgG慢性過敏檢查嗎?我知一間係check40項$4500

我做IGE..
IGG.延遲性過敏已經比香港過敏協會, 講過係冇醫學實證出過新聞

我做嗰個係check around 140種...
我戒咗口大約兩個禮拜真係有好啲
不過,因為我屋企有養貓而我對貓嘅過敏指數好勁 ....而家考慮緊買部空氣清新機

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

冬日勳章

xxxwing 發表於 18-4-3 23:56
我都想帶媽媽去做,揾緊呢方面資料
你係邊間做IGE?

我做嗰個叫..
第三代IgE過敏測試, 應該上網一搵就搵到, 有lab 有診所有做, 你可以打去問下邊間平就做邊間, 我就喺lab 做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

請問lab係邊間? 上網搵到係中環?
我想做測試,唔知邊間好

大宅

冬日勳章

ikokam 發表於 18-4-11 10:46
請問lab係邊間? 上網搵到係中環?
我想做測試,唔知邊間好

我喺灣仔做, 好似叫做過敏測試中心

大宅

angieyu 發表於 18-4-13 15:54
我喺灣仔做, 好似叫做過敏測試中心
你好呀~ 我又係想幫囡囡做敏感測試, 你呢間我打去問過, 佢話唔係醫務所, 係測試中心, 所以無醫生係度, 想問下你當時解釋完報告, 有無方法比你解決, 或者邊類藥物可以控制到 ?

大宅

冬日勳章

carol0302 發表於 18-6-19 14:02
你好呀~ 我又係想幫囡囡做敏感測試, 你呢間我打去問過, 佢話唔係醫務所, 係測試中心, 所以無醫生係度, 想問 ...

其實佢上邊同一間醫務所感覺差唔多, 都係有個姑娘坐窗口,有一個人喺房入邊。但係就唔大 做之前佢會講解究竟呢一個係一個點樣嘅測試, 你有乜問題都可以當時問佢先決定做唔做。
抽血就係姑娘抽
報告就可以選擇電話或者係親身去聽講解, 因為我比較多致敏原,所以我一定係要上去聽講解,講解嘅時候佢會逐樣講解翻畀你聽係啲乜嘢,會畀一份碌屎你究竟邊一啲唔食得,唔掂得佢會根據經驗話畀你聽係咪一有過敏就唔食得呢?好似我噉,過敏唔超過3都可以食(人人唔同)
另外佢會話畀你聽,最好點樣做。 例如我對塵蟎過敏,佢就建議我掉曬屋企啲地氈, 佢有講解返市面上一啲吸塵蟎機點解冇乜用, 建議我去買一啲防塵蟎嘅床上用品,佢嗰度有得賣嘅(做完測試好似有八折)但係我冇買到, 佢亦都冇sale我買。因為我多致敏源, 所以差唔多講解咗成個鐘我亦都好多問題要問 唔執輸。 如果之後仲有問題都可以打返電話去或者係,電郵去問都冇問題的 so far, 我就冇再試過打電話去因為我都冇問題要問

大宅

冬日勳章

你好呀~ 我又係想幫囡囡做敏感測試, 你呢間我打去問過, 佢話唔係醫務所, 係測試中心, 所以無醫生係度, 想問 ...

但係你話藥物嘅話我就冇問, 因為我自己本身就一直有食開過敏嘅藥, 佢哋都係叫做抗組織胺既藥物, 我相信佢哋亦都唔建議食藥, 因為就係因為唔想食藥先去做過敏測試吖嘛(個人覺得only),我記得佢上邊會有啲急救嘅過敏藥, 係過敏性休克威脅到生命嘅時候用, 我就唔需要所以我冇問

大宅

angieyu 發表於 18-6-19 15:31
其實佢上邊同一間醫務所感覺差唔多, 都係有個姑娘坐窗口,有一個人喺房入邊。但係就唔大 做之前佢 ...
謝謝你~ 我再打去問, 佢都好耐心再解釋比我聽, 所以我都book左去做 test, 希望可以搵到源頭, 可以預防

禁止訪問

別墅

有, 最近小朋友驗過, 之前唸做IgE or IgG, 但最後choose了IgE, 因為只有IgE test 是敏感協會認可, 做FABER, 因為是最新一代及最多項, 我在體檢中心做當時$6000有9折, 有醫生駐診及解釋報告安心好多

複式洋房

hellohoo 發表於 19-2-19 00:01
有, 最近小朋友驗過, 之前唸做IgE or IgG, 但最後choose了IgE, 因為只有IgE test 是敏感協會認可, 做FABER, ...

最後做左,'準嗎?我都想同我BB去做,因為已經出左事

別墅

235660596 發表於 19-3-13 19:28
最後做左,'準嗎?我都想同我BB去做,因為已經出左事

faber係第三代, 而家好似啱啱出咗第四代, 再準確啲。 兩者 好似差五百蚊。我之前係做Faber, 因為第四代未出。 個test實準㗎 ……不過 會唔會100% 完全戒曬口等等 係另一回事。 由農曆新年開始盡量戒到現在都有啲改善

大宅

hellohoo 發表於 19-4-3 23:59
faber係第三代, 而家好似啱啱出咗第四代, 再準確啲。 兩者 好似差五百蚊。我之前係做Faber, 因為第四代 ...

你好,可以分享一下邊間做嗎

首頁

尾頁

跳至