自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

momo06 發表於 18-3-19 12:24
報導話媽媽系護士,婆婆亦有工作,小朋友同婆婆都有病,呢個case有父有母都未必避免到架。個媽媽遇到呢件 ...

診所助護人工唔多,如果係真正護士就可能請得到家助/工人幫輕下

侯爵府

gloriehungws 發表於 18-3-22 08:10
似乎你誤會了這意思,相信冇一個人會認同這個婆婆既決定,但我想帶出既重點係婆婆本身不是想殺自己個孫的 ...

後來聽新聞話冇証據顯示婆婆自殺。殺個孫咁有按排,入住時鐘,訓咗/喂咗藥?咁大個仔仲要抱?自己要死死唔去?明知自己唔識教又唔放手,係自私!加上佢唔合作,否認殺人。我好反感。
個仔可能只係從少缺乏正確管教,根本唔係乜嘢活躍症,點解要死?

侯爵府

brindlewin 發表於 18-3-22 07:58
解決一個“過動兒”係mercy killing

個6歲細路根本未做評估!大人湊唔 ...

認同,兩條人渣

大宅

回覆樓主

渣男除褲

要阿婆執蘇州屎

琥珀宮

bigheadshan 發表於 18-3-19 10:47
今日報紙話殺6歲小朋友個婆婆有抑鬱,呢個病越黎越普遍,政府要正視,幫吓呢班人。
...

睇返轉頭,懷疑99當初湊b都有少少抑鬱,後生真係唔好大安旨意靠晒長老,好多時佢地自己都唔知自己頂唔順

琥珀宮

tutik 發表於 18-3-22 08:21
後來聽新聞話冇証據顯示婆婆自殺。殺個孫咁有按排,入住時鐘,訓咗/喂咗藥?咁大個仔仲要抱?自己要死死唔 ...

阿婆係自私,個阿婆最衰係唔識救助,其實法律上佢冇責任照顧個孫,可以交返比個女。

基本上站係個人生存角度睇,所有野都變得自私。

珍珠宮

mandy952 發表於 18-3-22 09:33
阿婆係自私,個阿婆最衰係唔識救助,其實法律上佢冇責任照顧個孫,可以交返比個女。

基本上站係個人生存 ...

嫲嫲爺爺每星期探幾次都只可以係門外。
呢個人真心自私,自己照顧大壓力,但又唔比
小朋友其他人照顧。根本佢心態好有問題!

*個女就更加
什麼返工乜乜,就算返夜班如果有責任感都會share到处婆壓力,肯定唔係同住先會咁。

琥珀宮

wantaima 發表於 18-3-22 09:55
嫲嫲爺爺每星期探幾次都只可以係門外。
呢個人真心自私,自己照顧大壓力,但又唔比
小朋友其他人照顧。根 ...

直情自私到爆,要個孫陪自己又唔比人掂個孫,根本心態唔好,殺左個孫仲話唔想佢咁辛苦,其實係唔想自己咁辛苦,情願個孫死都唔比阿爺阿嫲,最可憐個細路,聽到新聞時眼濕濕,佢同我個仔差不多大咋……

伯爵府

畀面勳章

識有個都係太空垃圾...
婚後極速生兩件..之後離婚..
男女各要一個...但呢兩件垃圾都係唔理小朋友,
掉比自己呀媽湊..錢又唔比..學費..生活費..都係老人家比...
各自各掛住溝仔溝女...一個星期見 D 小朋友唔知有冇兩次..
我地局外人好難理解為何有父母會唔理小朋友..
但事實真係有喎...

用戶要求終止服務

回覆樓主

小朋友童年冇父母嘅愛,真係好慘……自己生完畀晒父母湊……離晒譜

佢爺爺嫲嫲都想攞返個孫,又唔比,自私到爆

水晶宮

clara1975 發表於 18-3-22 11:04

有d人將自己的情慾放得好大,根本唔適合做人父母。

珍珠宮

clara1975 發表於 18-3-22 11:04

我自己都有個朋友(年纪唔係少女)
生左個女比外婆揍(同外婆住)
兩公婆每星期一小吵,每月一大吵,間唔中吵到話離婚,佪同時又表示想再生多個
我作為朋友真係好〇咀,家陣生小朋友唔係人有你有,亦唔係為FB打咭儲like 喎,講緊係責任問題

好在最後無生多個(因為最後真係好快離左婚)
到依家我都感覺唔到佢係媽媽(外婆先係家長,媽媽似家姐,即外婆多左個女無分別,全部學校野外婆跟

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

成件事係悲劇,而家去講應該點應該點已太遲,但我想講,情緒病/精神病病人都唔太合適去照顧小朋友,我有親人有呢d病,佢地都係需要被照顧嘅病人呀

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

wantaima 發表於 18-3-22 11:19
我自己都有個朋友(年纪唔係少女)
生左個女比外婆揍(同外婆住)
兩公婆每星期一小吵,每月一大吵,間唔 ...
我識果件太空垃圾唔止要婆婆湊...仲要出動埋太婆呀!!

珍珠宮

clara1975 發表於 18-3-22 12:04
我識果件太空垃圾唔止要婆婆湊...仲要出動埋太婆呀!!

我果個都還好,考試會跟一跟溫習(可能只為又有相放fb 啦)成績唔好就會話亞婆唔識教、亞婆太寵
我問:到底邊個先係亞媽?你自己唔可以拎返個教養主權?
比外婆揍&教係自己選擇,唔識感恩重要怪責

大宅

tutik 發表於 18-3-19 14:19
詳細唔知,見報紙話爺嫲都想接走個小朋友,每月探訪只能在門外看。多年前夫婦有争過小朋友撫養權,咁既然大 ...

有講話佢唔捨得個孫比返嫲嫲爺爺,擔心自己教得唔好。我估驚男家有藉口攞返個孫壓力大一時諗唔開

伯爵府

暫時都係覺得個婆婆值得同情

首頁

尾頁

跳至