婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

其實好多老人家係為左後代去拜,希望保佑自己子孫,雖然我唔信,不過佢出心出力係為你們一家人,可能你會舒服啲。

男爵府

little_angels 發表於 18-4-6 01:31
其實好多老人家係為左後代去拜,希望保佑自己子孫,雖然我唔信,不過佢出心出力係為你們一家人,可能你會舒 ...

我真係從來唔信先人保佑。唔好話先人,問心親戚+長輩少d是非,長老煩d仔女都多謝晒天下太平,唔洗上黎谷度自爆

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

ilovecafe 發表於 18-4-6 08:13

我真係從來唔信先人保佑。唔好話先人,問心親戚+長輩少d是 ...

子爵府

ilovecafe 發表於 18-4-6 08:13

我真係從來唔信先人保佑。唔好話先人,問心親戚+長輩少d是 ...

我 fd有年啱啱轉工,試用期都未過。佢99死都要佢一放工即搭船去中山拜男家啲先人。我 fd都話長假前一定 ot,好難去到,問第二日船得唔得。佢99話唔得喎!終於嗰日佢乜都未做晒就要收工,放完長假俾人 one day notice炒咗。

大宅

回覆樓主

今年清明我老公突然整親腳去吾到拜山,我又要湊仔一定去吾到,我62知道後勁嬲,可能佢應承左親戚全家出席要威。佢第一句吾係問個仔隻腳點,而係話「咪叫阿xx (即係我)去囉!」嘩你當我妹仔隨傳隨到呀?吾洗湊仔呀?

個仔受左傷定你拜山去威重要d 呀? 重要我掉低個b俾個傷殘人士湊?你傻上腦呀?

最後緊係冇去,彩佢都傻

子爵府

kunn 發表於 18-4-21 04:15
今年清明我老公突然整親腳去吾到拜山,我又要湊仔一定去吾到,我62知道後勁嬲,可能佢應承左親戚全家出席要 ...

同我奶奶好似!
啲家族聚會事無大小,事旦一個病就即叫另一個出席,問候都無句㗎,仲要話,佢病啫你無病(或你病啫佢無病),非常惡頂

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

馬爾太 發表於 18-4-20 17:14
我 fd有年啱啱轉工,試用期都未過。佢99死都要佢一放工即搭船去中山拜男家啲先人。我 fd都話長假前一定 ot ...

唉,好慘

男爵府

anyuser18 發表於 18-4-21 18:07
同我奶奶好似!
啲家族聚會事無大小,事旦一個病就即叫另一個出席,問候都無句㗎,仲要話,佢病啫你無病( ...

你問佢有無病

男爵府

馬爾太 發表於 18-4-20 17:14
我 fd有年啱啱轉工,試用期都未過。佢99死都要佢一放工即搭船去中山拜男家啲先人。我 fd都話長假前一定 ot ...

除非佢仔養得起我,如果唔系彩佢都傻。比佢攪到無咗份工仲要比佢好輕佻咁話工遮嘛,無咗咁搵過份。。。我估我唔洗等下年一定同佢

子爵府

ilovecafe 發表於 18-4-29 23:41
你問佢有無病

唔駛問,擺明佢係有病 皇太后病

啲奴材唔生性病咗唔去侍候佢,已唔啱,一個唔到第二個奴材點都要到

男爵府

anyuser18 發表於 18-4-30 09:36
唔駛問,擺明佢係有病 皇太后病

啲奴材唔生性病咗唔去侍候佢,已唔啱, ...

別墅

其實去唔去拜山都唔緊要
但你有自己諗法,如果覺得岩,大可以理直氣壯拒絕
如果你擔心班3姑6婆話你唔孝順冇教養,你都可以唔理佢地,或者坦白講
3姑6婆都係比"孝子" 養出黎,冇人點醒佢地唔會明(雖然點左都未必會)

別墅

吉比gilby21 發表於 18-4-30 14:48
其實去唔去拜山都唔緊要
但你有自己諗法,如果覺得岩,大可以理直氣壯拒絕
如果你擔心班3姑6婆話你唔孝順冇教 ...
其實係,再問埋佢地「你死左,你真係想班後生既咁辛苦?」
又或者信唔信教都好,一句我有信仰就KO晒

琥珀宮

Lolitayan 發表於 18-3-20 05:42
我99話我老公上年無返大陸拜山,今年一定要返,但今年無工人幫手仲要我一湊2,細個個得4個月,我都唔明拜山 ...

你老公返未得囉,4個月梗係唔返啦

大宅

每逢呢啲節日,我都想唔去,就算去都唔想揀正日,一年365日係都要同人逼!不過呢啲野都係男家話事,新抱連出句聲都俾人串。
先人未過身前好好對待就好,無謂儀式上做俾人睇

男爵府

mamami88 發表於 18-7-2 22:44
每逢呢啲節日,我都想唔去,就算去都唔想揀正日,一年365日係都要同人逼!不過呢啲野都係男家話事,新抱連 ...

最幣D是非精就最鐘意拎呢d野黎話邊個邊個不孝。我呢d唔同住的,又唔洗依靠佢地的平時我知我c6有借頭借路比錢兩老洗。我有c6呢個隊友就夠,我表明咗我好唔鐘意去d咁的地方,孝順有好多手法表達,我會係佢地在生的時間關愛多d佢地,d死咗(佢在生時我跟本就唔識的)唔好同我講無佢地無c6…,如果係咁我洗唔洗去拜孫中山?我6299每逢呢d日子就好想拎個孫去威 我唔會同佢地直面講,我只會同c6講你有信心抱捉全程你咪帶佢去見識吓囉 我c6聽我咁講都唔理兩老點講都唔帶

首頁

尾頁

跳至