自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

占妹 發表於 18-3-20 13:43
我係找兼職而已。因正職放得早,想幫補下奶粉錢咁

原來係揾兼職!大家同行

兼職補習我都做緊,梗係揾私補啦。一來一對一舒服D,二來真係幫到個學生,三來價錢都收高D。反正我D學生好穩定,基本上係一教就補到中六畢業。我最中意D學生學到野既表情

寶石宮

2023年兔年勳章

私補

子爵府

親子王國15週年勳章

兼職就當然係私補啦。我兩個都試過,小組真係咪搞我,遇著 d lur 答案、唔聽話嘅學生都冇任何辦法因為顧及唔曬所有人。單對單,學生一定有返咁上下「收斂」,而且可以隨時決定教唔教,調堂都容易 d。小組冇得叫個學生唔補,你亦冇得選擇唔教。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-3-20 16:13
兼職就當然係私補啦。我兩個都試過,小組真係咪搞我,遇著 d lur 答案、唔聽話嘅學生都冇任何辦法因為顧及 ...

係囉。小組仲要看老闆面色。

水晶宮

畀面勳章

占妹 發表於 18-3-20 09:56
請問有相關經驗的jm, 邊樣好做d? 我兩邊也不多經驗,試過做小組一打幾教到氣咳,慢些都比老闆娘串。私人感 ...

私補啦!可以揀學生,又可以收貴D!我女果個補習哥哥,由我女中一補到中六,補習哥哥由考完高考開始到大學畢業搵到正職我介紹三個學生俾佢,人哋又再介紹,佢大學三年收的學生多D,每月有兩萬幾收入,依家正職加兼職補習的收入,可以令佢一家人由公屋換去三房居屋

侯爵府

兼職當然係私補好搵啦、小組功課班比好少錢
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

SaBB 發表於 18-3-20 16:45
兼職當然係私補好搵啦、小組功課班比好少錢

我補小學生咋,百蚊到1個鐘。小組都有90蚊

男爵府

占妹 發表於 18-3-20 16:46
我補小學生咋,百蚊到1個鐘。小組都有90蚊

你學歷夠唔夠補到高中或初中?如果夠既就轉教高中啦,每小時價錢開個double咖!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

shannon_fky4186 發表於 18-3-20 17:01
你學歷夠唔夠補到高中或初中?如果夠既就轉教高中啦,每小時價錢開個double咖!
...
我仔高中,大班同私補都有.
私補收得貴,但到題見效快,不過,因為貴,相對老師質素都會有要求,無星星唔考慮,唔識教/準課,都無下一堂.

男爵府

clarawuwu 發表於 18-3-20 17:29
我仔高中,大班同私補都有.
私補收得貴,但到題見效快,不過,因為貴,相對老師質素都會有要求,無星星唔考慮,唔 ...

咁夠膽專科專教,梗係要有兩粒星旁身最穩陣。

至於識唔識教,就唔係個個家長分得出,反而用家(個學生)就通常識分。

有時價錢高又未必代表教得好好,揾私補講彩數。唔講多,能夠令死蛇爛鱔既學生變得有鬥心、肯上進,咁既私補導師已經難揾啦!呢個功能同星星無必然關係咖嘛!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

shannon_fky4186 發表於 18-3-20 17:51 [url=]表情[/url]
咁夠膽專科專教,梗係要有兩粒星旁身最穩陣。

至於識唔識教,就唔係個個家長分得出,反而用家( ...
當然,係落堂後,用家會賽後檢討,報告俾金主(我),個老師去定留啦!不過,我地通常會俾多堂試真D.
係用家角度,最基本要有星星先考慮,其次係教學態度.
曾經有一個成績無敵,但太太內向,唔主動,2堂就88.
另一個3科elect 5**,但又太多野講,兩條友吹水多,開心得唔似補習,又OUT.
前後都幾個,終於,夾到個讀緊大學神科, 多5**之餘,仲會主動備課(COPY定0岩用練習),又識引導,態度又積極,同我仔一齊操數(鬥快)用家同我最滿意,呢D真係好難得遇上.
溫馨提示: 我唔係打手,無得介紹,老師話唔接學生.

珍珠宮

請問有相關經驗的jm, 邊樣好做d? 我兩邊也不多經驗,試過做小組一打幾教到氣咳,慢些都比老闆娘串。私人感 ...

單對單好d,補習老師會就返你小朋友的強同弱

男爵府

回覆樓主:

私補,補得好,家長會繼續用你,你補得唔好,就會飛你。
小組,一般無咩大投訴,都長做長有。

男爵府

clarawuwu 發表於 18-3-20 18:21
當然,係落堂後,用家會賽後檢討,報告俾金主(我),個老師去定留啦!不過,我地通常會俾多堂試真D.
係用家 ...

唔同學生家長揀補習老師唔同準則。

有試過一坐落,家長就好似考官咁問口試題目,要我答,搞左半粒鐘先開始上堂。其實我開頭唔係咁中意,感覺似見工面試。但後尾原來家長好滿意,仲介紹幾個學生,我仲接唔曬添。

又有試過學生既反應,就係我有無得留低既關鍵。個學生後來話我知補過不下6個老師,老師一開口問野便知老師夠唔夠經驗。試過有個老師唔得,學生伏在枱面唔肯起身上堂,逼老師走。

唔talk得唔得,後生仔同你溝通唔到,就唔會聽你隻笛,亦唔會信你。輕鬆得黎又要教到野,有經驗既補習老師會識得拿捏。

勁同好既補習老師,通常都補完第一堂就俾學生mark實,一補就幾年,唔需要成日揾新生,所以就算有介紹都要看彩數。試過有學生隔個星期六既檔期都殺住先,book定學生考完DSE後既空位

珍珠宮

shannon_fky4186 發表於 18-3-20 18:56
唔同學生家長揀補習老師唔同準則。

有試過一坐落,家長就好似考官咁問口試題目,要我答,搞左半粒鐘先開 ...
哈哈~口試題目我只會係第一次見面時,check老師張cert ,學生證,之後就返書房睇書,上網,唔會打擾。

落堂,阿仔會講番補左咩,睇個樣就知佢袋左野落袋.

珍珠宮

701003 發表於 18-3-20 16:39
私補啦!可以揀學生,又可以收貴D!我女果個補習哥哥,由我女中一補到中六,補習哥哥由考完高考開始到大學 ...
收幾百蚊1粒鐘?
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

水晶宮

畀面勳章

SIUBKT 發表於 18-3-20 21:15
收幾百蚊1粒鐘?

$150至$250時薪,每個學生兩小時,星期一至五只補夜晚,星期六日全日補

男爵府

好媽媽勳章

701003 發表於 18-3-20 21:23
$150至$250時薪,每個學生兩小時,星期一至五只補夜晚,星期六日全日補

響邊區?可唔可以介紹下

水晶宮

畀面勳章

CYT1207 發表於 18-3-20 21:49
響邊區?可唔可以介紹下

當事人已經full到爆,不便介紹
大西北收費已算平,如果九龍/港島,閒閒地三至五百時薪,大學生做補習老師,有價有市 我女以前細個學琴/普通話的老師們,只要係有心教,負責守時,都會有好多學生,靠私補/私教都可以撐起頭家
唔一定高學歷就係好,我三個仔女,私補/補習社都試過/換過不少,我大女有個私補老師係退休老師,專科再加教育碩士,上堂悶出個鳥來 亞仔有個補習哥哥高考3A1B,我仔教極唔明,換過另一個高考唔夠分入U的補習老師,即掂,我仔順利入U 依家妹妹的補習哥哥,公開試都無乜A,但已經補咗六個上屆DSE學生入八大,今屆包括我女,都有四個考生,希望我女都入U

侯爵府

睇你小朋友係咩人同你地個環境係點
如果你地要求唔高,搵個大學生已經搞掂
單對單好
始終出去撞到唔好的同學都係煩

但如果你要求高
要請高質素老師
單對單可能勁貴

首頁

尾頁

跳至