自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

如果你媽係師奶多,
佢地老一輩係唔中意croktails.
佢地只中意中式夜宴

所以我建議你一係唔好擺, 一擺就夜晚中式

水晶宮

其實買金器俾你除左擺酒俾親戚睇,亦都俾男家睇,也給你旁身的,所以並吾係冇擺酒就吾駛架,你可同媽媽溝通下先。
我最近先知請一個專業影相,一曰就二萬幾,化妝跟一曰就萬幾。

大宅

其實擺酒係同家中父母作一個交代

水晶宮

熱血金章

momomola 發表於 18-3-20 15:45
回覆 Jasmine-4711 的帖子

其實我同男朋友原意係一切從簡儀式照做,簽紙,Pre-wedding,只係家人食飯

睇到呢度, sorry, 我會揀唔結。
佢連你份人工都吼住,禮金係外人比,佢仲點會客氣。

你咪計條數佢睇囉, 屋村酒屋平極都要六千蚊一圍,仲要咩都唔攪喎,人情邊個袋? 又要威又要錢,酒席你自己哽哂,十圍女家就六萬,餅咭五十蚊一張,另加禮金,當你八萬,呢度已經十四萬,計得啱條數就同你媽講啦。

伯爵府

momomola 發表於 18-3-20 15:50
回覆 朱古力妹妹 的帖子

通常係咪唔擺酒,媽咪都唔洗用禮金打金器比我架喇?即係佢袋哂禮金就OK? ...

更係唔係啦,你D嫁妝要睇你媽有幾大方……唔擺酒,就算你結左婚你媽都一樣可以俾嫁妝你~

wcpcelia    發表於 18-3-20 18:58

侯爵府

回覆樓主

你係獨女?

你可唔可以企硬?

如果我媽唔係真心祝福我,擺酒只係攞彩,話我不孝都無辦法我唔會理佢,咩叫唔買樓都要擺酒,我瞓街佢接濟?
咁鍾意威佢出錢我配合囉

侯爵府

applepanman 發表於 18-3-20 15:22
我覺得睇你有幾孝順
我自己果陣就企硬, 講明唔係親戚一律唔請
自己AFFORD唔到既野一律唔做, 唔會為左擺酒 ...

自己AFFORD唔到既野一律唔做

好同意

伯爵府

熱血勳章

momomola 發表於 18-3-20 15:12
回覆 Chowying 的帖子

我聽我呀媽講要請埋啲遠到我都唔知佢係邊位嘅親戚想像唔到
唔可以估估下, 我係一開始無reject我呀媽住同媽咪講一齊傾下, 坐低拎紙同筆, 真係一個個名寫
咁樣其實未必真係好多, 因為有時只係呀媽"以為"好多咋!

侯爵府

回覆樓主

你自己心目中先要有個預算,幾多禮金就要視乎你地口袋有幾錢同願意付出幾錢

你可以同你阿媽平心靜氣講你只可以俾到幾錢禮金,同埋負擔到幾多圍,反正你之後都係租樓,如果你話你地即買樓就話顯示到你地有錢啫,實質你唔講佢點會知,睇吓阿媽可唔可以接受到

如果佢唔接受,我會睇吓佢係平心靜氣定發爛果隻,平心靜氣嘅,你咪扮窮叫阿媽體諒吓你地呀,真係冇錢出唔到咁多呀

如果佢發爛,你咪照發爛,係得咁多,唔要慳返,我自己註冊,一樣結到婚,到時你咩都冇
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

禮金同人哋畀唔畀你人情或者你擺午餐係冇關係嘅。

有人畀禮金兩三萬,亦都有啲係6位數字。係付出到幾多

如果淨係請親朋戚友午餐,其實佢哋有啲識做會送金器或者禮金

或者再簡單啲,你可以搵伊甸園嘅到會。你哋最緊要定咗係擺酒?唔擺酒?用咩儀式,咁你就可以預到大約要幾多錢

如果要儲錢買樓,簡單啲會好好多。你擺酒你2位淨係租衫已經要租 5、6套。仲有雙方家長…… 租車、攝影…………

我一直都係反對擺酒,雖然最後我都有擺。但我到而家都唔贊成, 真係洗咗好多錢同埋當中好多拗撬
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 18-3-20 15:09
你一定要知道伯母點諗,好似我個 fd ,佢阿媽要請全間廠既所有同事,成廿圍 咁我 fd 咪擺超平果d ...

呢D阿媽真要面,唔理仔女以後生活。

琥珀宮

momomola 發表於 18-3-20 15:50
回覆 朱古力妹妹 的帖子

通常係咪唔擺酒,媽咪都唔洗用禮金打金器比我架喇?即係佢袋哂禮金就OK? ...

禮金比得唔多,就唔好預有厚金嫁粧!

你想自己出門好睇有嫁粧,可以offer同媽媽去揀金器由你比錢,等出門時比你!

男爵府

回覆樓主

外母想擺酒嘅目的?
1、只係想大宴親朋?
2、想賺人情?

如果1,咪擺囉,但人情用嚟找酒席。
如果2,咁禮金咪收順D囉!

如果想1得2。即係攞窮個女。

水晶宮

好簡單,
LIST 個表出黎
你分分鐘, 連基本野都OVERBUG
真係唔洗講..禮金.
其實好多人如果擺酒, 禮金係收好小,
但點為知小, 至少夠買一套龍鳳扼,一條金鏈,
而家一對已好平,我2013年結婚,金價萬7,而家萬3,

當你買一對,
15000 再加一個金豬, 都要2萬5,
仲有你要回禮俾男方,
所以如果你要擺酒, 38000差唔多了,
試試先計個基本野, 加38000落去, 會唔會OVERBUG

如果有D 中產有D 錢, 就可能6萬8, 8萬8
而你都要問清楚, 女家既人情,係袋你媽袋,定俾番你

公爵府

回覆 momomola 的帖子

睇先己能力.
如只有幾萬元可以用在禮金及擺酒就講清楚.

如您比2萬禮金, 加5圍酒 (酒樓) 或1萬禮金 6圍酒....之類
唔好攪中午果D.....正正經經中式酒棲, 相差唔會太多錢

大宅

回覆樓主:

我都係簡單派,所以我呢世人最憎就係結婚,明明老公錫自己就夠,長老係要插手搞到婚禮天一半地一半,仲屈我話將來做人父母都會係咁,我唔會囉,我錫仔囡我係唔會逼佢地滿足我面子。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Sumyeema1 發表於 18-3-20 16:47
呢D阿媽真要面,唔理仔女以後生活。

世事有時好煩,佢阿媽真係由女果陣做到依家,真係全廠都識都熟,唔可以請一個唔請第二個 所以佢一圍擺4千蚊 (十幾年前)
不過,比我就只請親戚喇
總有離別的時候

男爵府

momomola 發表於 18-3-20 14:59
同男朋友打算計劃結婚但遇到好多問題

基本上男家完全冇意見 唔擺酒都OK 主張低調

哇!結婚簡直係一件暴露人性弱點既事。你樓主你令我想起幾年前結婚。

我媽已經唔係貪錢既類型,但搞結婚一樣煩。由禮金開始、擺酒地點、圍數、餅卡樣樣問親有咩想法,都答你無所謂,你地話事。到你提出建議,又唔滿意勒!

最激氣係,我果陣想唔擺酒,老公想擺,我有信心勸掂老公唔擺。跟住我媽就湊熱鬧話想擺,好啦,咁擺啦。擺完我媽懶係無所謂咁話,我果陣無所謂咖,係你地話要擺之嘛。

我果下心裡爆曬粗,邊個聽到唔擺酒,面都黑埋?擺完使左十幾萬仲講風涼話

男爵府

shannon_fky4186 發表於 18-3-20 17:43
哇!結婚簡直係一件暴露人性弱點既事。你樓主你令我想起幾年前結婚。

我媽已經唔係貪錢既類型,但搞結婚 ...

無知一問,其實擺酒有冇機會回到本?

男爵府

MoooVoo 發表於 18-3-20 17:51
無知一問,其實擺酒有冇機會回到本?

要看來賓手筆。我果陣齋擺酒(唔計化妝、攝影、租車)用做11萬左右,人情收番8萬。但我地親戚多,如果朋友多應該會好D。

wcpcelia    發表於 18-3-20 19:04

首頁
23456...10

尾頁

跳至