自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

二世龜 發表於 18-3-23 19:52
N無唔係無返工架wor...

依d話明派糖,唔係因為生活困難而比,退稅都唔係因為你無能力交稅而退

其實一開始係乜津勿津有二三糧惹民憤
退稅係因為政府多錢得滯,交得多退得多,合理
如果連稅都唔使交,有錢袋,個rationale 係咩,我唔明
當年六千蚊我都一樣唔明,雖然我有份

如果一個政府水浸既就諗下用 d 錢去做 d 長遠真係有建設性既野啦

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我交稅退$4000係我銀包既錢,只係比番我!相反18歲未做野就可袋$4000,甘點都吾公平!應先退税比番我地,先再派錢個個$4000甘就公平喇……
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

nsychristy 發表於 18-3-23 20:00
如果連稅都唔使交,有 ...

問題就係政府收入唔係單一靠salary tax

咁依家都保證每人得到既糖都唔會少過依個n無方案,真係咁都唔滿意?

社會發展,每人際遇唔一樣,有d人咁岩做正式微行業,有d衝出個天下來...做得起既都要咁計較? 倒不如政府所有野都唔干預,自己要保護自己就請警衛,要渣車就自己起橋行路,要食菜就自己搵安心地方賣/做檢測

當交稅比政府個陣,政府都做好多野保障大家,但最終比人話乜都無收過?

我好慶幸細個都無乜收過政府xx津貼,有交稅既年度都有退稅(除左搏彩同印花

如果我係有能力做高收入(退到3萬稅),我絕對選做退稅個個

子爵府

2heiBBmama 發表於 18-3-23 20:09
我交稅退$4000係我銀包既錢,只係比番我!相反18歲未做野就可袋$4000,甘點都吾公平!應先退税比番我地,先 ...

咁政策係咁者,遲下佢出黎做野都交返架啦

到佢地個陣,可能因為人口老化交重稅tim

珍珠宮

二世龜 發表於 18-3-23 20:26
問題就係政府收入唔係單一靠salary tax

咁依家都保證每人得到既糖都唔會少過依個n無方案,真係咁都唔滿意 ...

其實個問題係呢 d 糖個 rationale 係邊。

似是而非的道理解答不到我的疑問

水浸即係budget 做唔好,亦無去做 d 咩用之於民

最初既二三糧都係籠絡人,俾人嘈下就派多 d

係咪太弱勢,太唔知自己做緊乜,但求塞住你而家把口先?

伯爵府

回覆樓主

我最唔明係學生無付出一樣有4000,仲係現兜兜,退稅得4000仲要出年計埋預繳再扣,前面有人講得啱,退稅4000係我地出,其他人果4000又係我地出,我覺得似罰緊交稅果班多d

伯爵府

jojoplanet 發表於 18-3-23 16:43
咪係..佢退100%上限30K比我, 我都仲係要交的話咁點對我公平先, 你退晒比我再比$4000我就差不多. ...

我都唔貪心,你起碼退夠10000啦,派錢派4000,退稅又得4000,但稅果4000係我真金白銀拎出黎,點講都無可能一樣數目

大宅

回覆樓主

稅務寬免左5000,但要交100蚊稅係咪冇?
如果係唔駛交稅果啲並唔代表佢收入底嫁喎
佢可以有幾十萬免稅額嫁喎
咁對啲入收唔高但冇免稅額要交稅的人好唔公平姐

本身稅務寬免都有嫁啦 派唔派呢4000都享受到嫁喎 跟實際要交的稅扣就差唔多

子爵府

nsychristy 發表於 18-3-23 20:33
其實個問題係呢 d 糖個 rationale 係邊。

似是而非的道理解答不到我的疑問

與民共享lor, 又唔見佢退比企業?
咁社會真係大家都有份,又拎返賣地黎講,賣地有收益,地屬於全部港人,唔通身家多d, 佢地係政府佔既權益又多d?
N無依d有返工,無佢地,企業賺唔到錢都交唔到稅

其實除左退稅,政府都加左免稅額,稅率亦調整左(之後每年都係咁,直至再改)

長遠發展依樣難決策好多,而為左使錢而做既長遠發展就更無謂(即係之前話教育,就係比錢學生去遊學...)我寧願派

子爵府

flyinsky 發表於 18-3-23 20:53
我都唔貪心,你起碼退夠10000啦,派錢派4000,退稅又得4000,但稅果4000係我真金白銀拎出黎,點講都無可能 ...

退稅上限有30k

珍珠宮

二世龜 發表於 18-3-23 20:54
與民共享lor, 又唔見佢退比企業?
咁社會真係大家都有份,又拎返賣地黎講,賣地有收益,地屬於全部港人, ...

咁點解共享要搞到咁複雜,唔係有身份證就有
唔搞三糧唔搞免租唔搞退稅唔退差餉?咪唔使煩囉?

決策需時又點解唔留住舊錢有定案再用?一定要今年派?唔派會點?

禁止訪問

水晶宮

nsychristy 發表於 18-3-23 20:00
如果連稅都唔使交,有 ...

你嘅論点跟田2少差不多, 政府有餘$ 就應該去用在長遠的民生政策令更多市民受惠, 而不是無拉拉派錢。根本全民派$ 都不應該!

侯爵府

回覆樓主

其實我地可以交稅都係用自己勞力去賺錢黎交,咁退稅我地有乜著數?反而咩都無做過就袋袋平安既人就真係賺到!

伯爵府

二世龜 發表於 18-3-23 20:58
退稅上限有30k

但我理解唔係你交2萬幾稅都可以退盡,所以上限3萬唔知退到幾多

珍珠宮

birdbird 發表於 18-3-23 21:06
你嘅論点跟田2少差不多, 政府有餘$ 就應該去用在長遠的民生政策令更多市民受惠, 而不是無拉拉派錢。根本全 ...

政府短期內都會年年水浸因為賣地同買樓厘印會 keep 住入錢

咁點啊?年年派錢,年年養懶人,然後所有政策無進步過話因為無錢,咁牙?

珍珠宮

flyinsky 發表於 18-3-23 21:10
但我理解唔係你交2萬幾稅都可以退盡,所以上限3萬唔知退到幾多

交稅都四五皮個d 可以退盡三萬

伯爵府

回覆樓主

補貼電費又唔做,係要簡單複雜化,一係人人派3000,而家咁搞好多交左稅既實唔滿意架

伯爵府

nsychristy 發表於 18-3-23 21:11
交稅都四五皮個d 可以退盡三萬

所以所謂退稅亦唔係100%, 如果保證起碼退1半都叫好d,其實個退稅機制一樣好複雜,因為要計埋出年預繳部分先知退幾多

伯爵府

回覆樓主

而且今年個budget做得咁差,係咪年年做細條數,到埋數又話剩好多又派錢?如果做得好d分分大家今年已經交少好多稅啦

首頁

尾頁

跳至