親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多謝大家睇我呢篇遊記、今次去左京都五日、其中一日去左奈良、留喺京都、最後一日去了大阪的枚方。

Day 1 關西機場 —> 京都
Day 2 京都站 搭JR 前往奈良
唐招提寺 —> 法隆寺 —>
奈良商店街 —> 搭近鐵返回
京都
Day 3 伏見稻荷 —> 河原町商店街
花見小路

Day 4 龍安寺 —> 百萬遍市習 —>
惠文社書店 —>

Day 5 枚方市 tsutaya 書店

Cheuk2012    發表於 18-4-30 22:47

複式洋房

回覆樓主

Day 2

六點未到就起左身、睇台灣人的遊記知道呢間酒店早餐好出名、係連街外人都會特登走過來食。

除左左上角個牛角包三文治同埋杯smoothie, 其他食物都係自助餐模式、沙律菜非常新鮮。

Cheuk2012    發表於 18-4-30 22:48

琥珀宮

回覆 大貓日和 的帖子

天氣好好喎!

琥珀宮

回覆 大貓日和 的帖子

個早餐幾好喎!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

大貓日和 發表於 18-3-24 21:15
Day 2

六點未到就起左身、睇台灣人的遊記知道呢間酒店早餐好出名、係連街外人都會特登走過來食。

個早餐好吸引喎!

伯爵府

回覆 大貓日和 的帖子

謝謝分享!

我都有興趣去唐招提寺. 請問係咪由JR奈良轉巴士過去?

早餐在邊間酒店?

tsutaya書店, 幾特別, 但唔識日文, 除咗書有冇其他嘢好買?

抱歉咁多問題 :p

複式洋房

ioi 發表於 18-3-24 23:17
回覆 大貓日和 的帖子

謝謝分享!

對呀、就在京搭JR到奈良、出閘右前方就有樓梯、一落就係巴士站。

酒店名: Hotel Anteroom Kyoto

Tsutaya 主要係賣書、但都有賣文具同衣飾的樓層、也有Starbucks 、地庫有超市、可以買盒裝壽司、在收銀處外面的用餐區即開即食

複式洋房

回覆樓主

食飽早餐未到8點,就出發去奈良。

京都站搭JR 去 奈良,一出閘右邊就有條樓梯到巴士站,等左唔夠10分鐘就有車,一路上好驚會訓著,落唔切車。

一落車就係唐招提寺門口。

Cheuk2012    發表於 18-4-30 22:48

伯爵府

大貓日和 發表於 18-3-25 00:03
對呀、就在京搭JR到奈良、出閘右前方就有樓梯、一落就係巴士站。

酒店名: Hotel Anteroom Kyoto
謝謝資料!

琥珀宮

回覆 大貓日和 的帖子

好早

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享

琥珀宮

回覆 大貓日和 的帖子

多謝分享

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

I 大蚊豬   

複式洋房

回覆樓主:

一直都好期待親身前往唐招提寺。

中學時,中史老師曾多番強調,要看最古老的中國建築建就要到奈良,這是在項明生的專欄看到﹕

「奈良的唐招提寺金堂建於780年,
由唐朝鑒真大師修建。最近一次修復時,拆下來的地基木柱經過科學探測,
證明採伐年份為公元781年 」

唐招提寺興建時、唐德宗先在位一年左右、由於日本人對中國流傳過來的建築珍而重之、因此千幾年後的今時今日、我們仍可以喺唐招提寺入面見到八世紀至十一世紀制作的木佛像。

在二戰的時侯,京都及奈良本來是美國投擲原子彈的目標,但因為梁恩成(中國建築之父) 去信美軍說明這兩個地方歷史建築的重要性,以至京都奈良免於被盟軍轟炸。

這是從維基百科看到的﹕

盟軍對日本國土進行總攻擊時,梁思成透過美駐重慶辦事處聯絡官布朗森上校,陳述了保護京都、奈良古建築的重要性,並提交了一份關於奈良古建築的圖紙,以及這樣一段見解:

「建築是社會的縮影,民族的象徵,
但絕不是某一民族的,而是全人類的共同財產。

如奈良唐招提寺,是全世界最早的木結構建築,一旦炸毀,是無法補救的。」

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至