自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

爸爸耳朵唔好, 耳朵嗡嗡聲, 令到頭痛頭暈。所以想帶爸爸去驗耳及配助聽器給老人家

請問各位jm有無好推薦? 要在香港區。因爸爸坐輪椅唔方便去太遠。

謝謝

男爵府

回覆樓主

峰力。中環有。
令囝囝健康快樂,知書識禮;與丈夫分享分擔,無限支持,就是我對社會的一份貢獻

水晶宮

jiwawa 發表於 18-3-27 16:07
峰力。中環有。

jm是試過幫親人配嗎? 可以講下大概情況及價錢嗎?
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆樓主:

其實d老人家配完助聽器多數最後都唔用, 因為帶咗都係唔舒服, 唔係有粒野响耳仔果種唔舒服, 係助聽器將週邊雜音都放大, 所以好辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

PCCW2319 發表於 18-3-27 14:18
爸爸耳朵唔好, 耳朵嗡嗡聲, 令到頭痛頭暈。所以想帶爸爸去驗耳及配助聽器給老人家

請問各位jm有無好推薦? ...

眼鏡8x有海報,你可以先去了解一下。

水晶宮

ryan_mami 發表於 18-3-27 17:03
眼鏡8x有海報,你可以先去了解一下。

係耳朵, 唔係眼睛喎?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

牛牛bb 發表於 18-3-27 16:58
其實d老人家配完助聽器多數最後都唔用, 因為帶咗都係唔舒服, 唔係有粒野响耳仔果種唔舒服, 係助聽器將週邊 ...

我爸試過戴助聽器, 但舊既助聽器已經爛左。而之前配嗰間又搬左(唔知係邊)。 今次都係佢自己提議再配助聽器。

可能因為今次隻耳影響佢頭痛頭暈比較厲害。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

PCCW2319 發表於 18-3-27 17:08
我爸試過戴助聽器, 但舊既助聽器已經爛左。而之前配嗰間又搬左(唔知係邊)。 今次都係佢自己提議再配助聽器 ...

我的家人也有用助聽器,係醫院介紹嘅型號。
後來壞咗,我哋出去幫佢買個質素比較好的,要重新倒過一個耳模,至於是用入耳式或是外掛式,就要睇每一個人嘅情況而定

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

PCCW2319 發表於 18-3-27 16:34
jm是試過幫親人配嗎? 可以講下大概情況及價錢嗎?

價錢可以相距好大,最重要係配合老人家嘅需要。
就算用到最頂級最貴嗰啲,唔代表個老人家聽得清楚過用過最平嘅,所以一定要試戴同埋比較清楚。
貴嗰啲,雜訊會少啲,但係如果老人家本身聽力好差,根本上分唔到雜訊多與少

子爵府

回覆樓主:

你試下問下。我媽媽去醫院驗完度數之後,醫院寫紙去呢度配。

phonak 甘峰
灣仔大有

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

回覆 PCCW2319 的帖子

我媽媽係仁濟醫院到配,不過壞機整機就要去返峰力香港聽覺中心..

水晶宮

aeiou_drm 發表於 18-3-27 17:20
你試下問下。我媽媽去醫院驗完度數之後,醫院寫紙去呢度配。

phonak 甘峰

或者可以係爸爸老人科覆診時問醫生幫忙安排驗耳。

謝謝妳
天空之城, 快樂之地

水晶宮

mingaga 發表於 18-3-27 17:13
後來壞咗,我哋出去幫佢買個質素比較好的,要重新倒過一個耳模 ...

其實我爸都唔知需要乜助聽器。因為有雜聲, 令佢頭痛頭暈。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

famhappy 發表於 18-3-27 17:23

我媽媽係仁濟醫院到配,不過壞機整機就要去返峰力香港聽覺中心.. ...

我上網睇過。話驗耳後, 比左訂金造助聽器。試戴1星期, 如果覺得唔啱戴, 可以全數退回。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

PCCW2319 發表於 18-3-27 17:05
係耳朵, 唔係眼睛喎?

自己睇

http://www.optical88.com.hk/whatsnew/newin.php?id=49

水晶宮

ryan_mami 發表於 18-3-27 17:41
自己睇

http://www.optical88.com.hk/whatsnew/newin.php?id=49

唔該哂
天空之城, 快樂之地

水晶宮

famhappy 發表於 18-3-27 17:23

我媽媽係仁濟醫院到配,不過壞機整機就要去返峰力香港聽覺中心.. ...

請問修理費貴嗎?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-3-27 17:31
其實我爸都唔知需要乜助聽器。因為有雜聲, 令佢頭痛頭暈。

最好覆診嘅時候,同醫生商量,睇吓有冇需要轉介去耳鼻喉科,驗清楚先,搵出原因。

助聽器只係一個輔助工具。

明白做人子女都會擔心父母嘅健康情況,一步一步來吧!不用太憂心

大宅

mingaga 發表於 18-3-27 17:13
後來壞咗,我哋出去幫佢買個質素比較好的,要重新倒過一個耳模 ...

介唔介意講下你地自己配的大約幾錢同埋係邊度配嗎?我老父聽力都好差,同佢配左三次無線的, 配時佢話好的,但用一陣又話唔舒服,又講唔出點唔舒服,只係話用左都分別不大,返去搵配耳機的人調較過無野,佢都話唔啱用。不過有幾次係發現佢唔小心把度數較細左,有時把模式較錯左而不自知,可能太細佢睇唔到。佢唔肯跟醫生講每日都試戴一小段時間慢慢適應,但又講悔氣說話睇電視都有影無聲,話早d走左算啦!

男爵府

回覆樓主:

你去聾人福利促進會,平d又專業

首頁

尾頁

跳至