自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

綠荳媽媽 發表於 18-3-28 08:54
我囡嗰部lock咗較聲function,唔可以自己較。

我哋果部都係被lock 咗調較雜訉的功能,家人只可以調較大細聲

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Ahlite 發表於 18-3-28 11:57
7萬一對好貴啊!
不過第一次配嗰度都話好的會去到4、5萬一對嘅,但佢有提過下老人家功能退化,好多都唔配 ...

我哋配果部一萬多,因為家人本身聽力弱,佢在奧迪試戴過由幾千到幾萬的機款,佢分辨唔到有好大分別,佢淨係分辨到調大細聲嘅分別。
佢仲話戴住部幾萬蚊嘅助聽器,出街會好驚,
佢又怕唔識打理整壞部機,咁細部好容易唔見.......下刪幾百個字(老人家的囉嗦話(emoji))
所以選擇助聽器真係好個人,要切合使用者嘅需要

男爵府

Ahlite 發表於 18-3-27 23:15
介唔介意講下你地自己配的大約幾錢同埋係邊度配嗎?我老父聽力都好差,同佢配左三次無線的, 配時佢話好的 ...

耳能耳模太硬,周圍太嘈
佢冇得講大話,一插入部腦就知帶咗幾耐
要氹下佢,我仔都係慢慢试。
銅鑼灣峰力比較適合輪椅人士,中環多梯级

大宅

mingaga 發表於 18-3-29 02:24
我哋配果部一萬多,因為家人本身聽力弱,佢在奧迪試戴過由幾千到幾萬的機款,佢分辨唔到有好大分別,佢淨 ...

初時想幫佢配中價的,佢話浪費,堅持試左最便宜的先,後來醫院配的有資助係好少少的一款都係咁! 所以我唔知係因為太便宜品質唔夠好還是佢無耐性去適應,依家唯有試下有線睇下效果先!

大宅

yveoone 發表於 18-3-29 06:01
耳能耳模太硬,周圍太嘈
佢冇得講大話,一插入部腦就知帶咗幾耐
要氹下佢,我仔都係慢慢试。

謝謝! 都有氹佢,但一不在身邊佢就唔用,我地又要返工好難日日返去督住佢用,老左真係成個小朋友咁

男爵府

Ahlite 發表於 18-3-28 00:43
老父第一次係聾福會(唔記得係米呢個名,係將軍奥,配左4000多的一隻挂耳,其實都好細心幫佢驗耳仔, 用左 ...
請問到醫院驗配耳機,是否包埋耳機費用?
與出面機構驗配,有甚麼分別?

謝謝!

大宅

AhC 發表於 18-4-15 05:53
請問到醫院驗配耳機,是否包埋耳機費用?
與出面機構驗配,有甚麼分別?

去醫院嗰度因為我要返工唔得閒陪佢去配,係佢地兩個老人家去的,詳細我不十分清楚,但佢有幫佢地驗耳,又配埋耳機(但自己要加1~2000幾蚊的), 同時有同佢幫檢查及調較過佢在出面配的耳機添。

後來我同佢另買左個有線的大機,一試就好喜歡,話啱佢用又夠大聲(都有少少雜音但佢話比挂耳同入耳都好),又夠大佢睇到點調較大細聲同不同場合的模式!

水晶宮

Ahlite 發表於 18-4-15 12:33
去醫院嗰度因為我要返工唔得閒陪佢去配,係佢地兩個老人家去的,詳細我不十分清楚,但佢有幫佢地驗耳,又 ...

可以睇下個款嗎?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-15 12:41
可以睇下個款嗎?

咁樣,細過我隻手掌(我手偏細)

男爵府

回覆樓主:

我屋企分別2個人配過助聽器
開頭由聽唔到到聽到真係好開心
但唔夠3個月
2個都分別唔會再用
佢地嫌雜音嘈好唔舒服
所以你諗清楚

大宅

回覆樓主

其實耳既翁翁聲即係耳鳴,配戴助聽器將現實聲音放大了,有機會可以蓋過耳鳴

配戴助聽器都要有適應期,只要捱過了頭三個月,基本上就適應了。聽覺太差的話不要妄想帶上了助聽器聽覺能有太大改善,只是好過唔帶而已,但若能適應頭三個月,還是值得配戴的。如果價錢係大問題,聾福會比私人公司平,不要幫趁眼鏡88,佢呢幾年先推助聽器,到專業的公司配比較好。

水晶宮

Ahlite 發表於 18-4-15 13:04
咁樣,細過我隻手掌(我手偏細)

前天同阿爸去香港聾人福利促進會做耳力驗試。 耳覺學家都有介紹2款有線袋裝式助聽器。

1款$1××× , 1款$2×××。 但阿爸唔喜歡, 要戴入耳式。

但其實阿爸一路係測試室都係用緊其中1部機, 反應都好OK。

但可以佢唔喜歡。可能因為佢以前嗰部都係入耳式啦
天空之城, 快樂之地

水晶宮

BonusBo 發表於 18-4-15 13:31
其實耳既翁翁聲即係耳鳴,配戴助聽器將現實聲音放大了,有機會可以蓋過耳鳴

配戴助聽器都要有適應期,只要 ...

其實應該講唔係嗡嗡聲, 可能係機器聲......(哄哄聲???) 總之係令到佢好頭頭暈及頭痛。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-15 15:05
其實應該講唔係嗡嗡聲, 可能係機器聲......(哄哄聲???) 總之係令到佢好頭頭暈及頭痛。
...

都係耳鳴啦,耳鳴可以係高頻低頻,任何聲音

水晶宮

BonusBo 發表於 18-4-15 15:46
都係耳鳴啦,耳鳴可以係高頻低頻,任何聲音

明白, 謝謝
天空之城, 快樂之地

水晶宮

回覆樓主

借位請教一下,如老人家因耳鳴而有雜音(打舂聲),影響聽覺聽唔到人講野,要大聲D才聽到,咁這位老人家是否適合配戴助聽器呢?

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-15 15:02
前天同阿爸去香港聾人福利促進會做耳力驗試。 耳覺學家都有介紹2款有線袋裝式助聽器。

1款$1××× , 1款 ...

佢唔喜歡的話真係無辨法的,咁佢最後配左入耳式?

我嗰款係大陸的同事推介去淘的,400蚊都唔使就一試無防,真估唔到試完我後老父好鐘意,第一日俾佢用,佢開心到笑晒口,成個小朋友咁話我聽到電視聲啦!成餐飯係度陰陰嘴笑,又同我地搭嘴講野(之前聽唔到我地講野成日搭錯線,之後變得on 居居咁唔出聲講野,食飽就瞓),又知道咁平就叫我再買個雙耳式的(依家嗰個係單耳的)。後來我見香港都有賣的,不過我見淘寶平咁多品質又接受到,所以雙耳的都應該會再淘

水晶宮

Ahlite 發表於 18-4-15 16:29
佢唔喜歡的話真係無辨法的,咁佢最後配左入耳式?

我嗰款係大陸的同事推介去淘的,400蚊都唔使就一試無防 ...

有無link可以比我睇下
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-4-15 19:18
有無link可以比我睇下

唔知點解copy唔到條link, cap圖你上去搵吧!有店名同產品名的

水晶宮

Ahlite 發表於 18-4-15 20:59
唔知點解copy唔到條link, cap圖你上去搵吧!有店名同產品名的

謝謝! 我搵到另外1間, 雙耳式, 人民幣388。

你係咪都買左雙耳啦?買左番黎係咪都要自己調較?
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至