母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位母乳媽媽你好呀, 我係新手媽媽,我有少少事情想請教大家, BB有濕疹我需要戒口嗎? 會影響到小朋友幾嚴重左嗎? 西醫就話唔洗戒口, 中醫就話介口,仲要介好多好多, 好多追奶既食物都唔食得, 而家好似有啲唔夠奶情況,成日都食唔飽咁, 真係唔知點好,頭都大埋 請大家幫幫忙解答一下,謝謝

洋房

aquarius83 發表於 18-3-28 13:49
各位母乳媽媽你好呀, 我係新手媽媽,我有少少事情想請教大家, BB有濕疹我需要戒口嗎? 會影響到小朋友幾嚴重 ...

妳平時有冇食開雞蛋,牛奶豆類,海鮮之類嘅食物,bb有可能對哩d野敏感,試下邊d野唔食住,睇下有冇好d,哩排天氣熱,冇著咁多3,我個仔就係,老人家成日驚佢凍,著好多,沖涼沖好熱,都有機會會有濕疹

別墅

我自己BB時已濕疹
我仔全人奶轉天氣時D摺位都有發下
我由陀仔到餵奶都冇戒過口
有D research話懷孕時食多種類D會令BB冇咁易敏感
不過,敏感同濕疹係兩件事
敏感係講緊食到某D野個人會皮膚起疹發腫,包括氣管,所以嚴重敏感可以有生命危險
濕疹係皮膚問題,比正常人乾,容易受刺激,例如天氣轉乾燥就會發濕疹
所以濕疹人要注意皮膚保濕
希望幫到你
我細個媽媽唔俾我食牛,蝦,海鮮etc. 但我大個咩都食都冇事
其實大大下免疫系統完善濕疹都會有改善
媽媽加油!
餵人奶已經令BB濕疹好好多
同埋我真心相信媽媽心情都好緊要
食自己喜歡的,唔好咁大壓力=]

複式洋房

回覆 boombear 的帖子

我本身少食蛋, 海鮮類唔係鐘意食,牛奶豆類生左BB都仲有食,而家已經好多野都無食

佢出世時都無事, 但差唔多兩個月(12月開始凍果時)塊面有少少一粒粒都無為意, 慢慢變多,由面到手,再到腳,最後走到全身, 塊面仔成日都痕到抓流血,有手套都無用,大人痕都頂唔順, 更何況佢係一個小小BB全身痕, 見到佢咁真係覺得自己幫唔到佢好無用

複式洋房

回覆 minnng 的帖子

其實我陀住BB果時我開頭都無乜點介口, 但飲完糖水之後話有妊娠糖尿, 營養師話要少食多餐(一日五餐) , 午餐晚餐只可食5隻雞蛋大小既飯, 菜肉無限多少, 三餐中間要食水果, 果時已經無乜點食唔知會唔會食左薑醋,定係佢打完兩個月支針之後,身體弱左開始
不過見到佢咁樣好心痛 中醫西醫都睇過, 佢皮膚咁我都唔想, 亦都唔係我固意要我個bb辛苦嘛, 但係我奶奶老爺見到佢都皺晒眉, 又話煲龜板土伏岑比我過奶比佢,又話去山邊摘草比佢沖涼, 老實講試唔係無試, 係唔得我都無法, 我知佢哋係擔心bb, 但唔係樣樣野bb皮膚受得到, 搞到我最近壓力都幾大

別墅

回覆 aquarius83 的帖子

我自己就無戒口,不過我本身都少食蛋、奶、蝦蟹既野,一星期都食唔到一兩次,其實濕疹最主要係保濕,樓主要儘量唔好畀BB太熱,因為我之前都係怕BB凍著多件同用較熱既熱水沖涼,結果就爆濕疹,聽醫生建議搽左類固醇藥膏後努力保濕同唔好再焗熱BB後情況好轉左,我朋友介紹左隻cream同叫我用人奶幫BB當潤膚膏咁搽身,我每次餵奶時就一邊餵一邊搽,不過人奶搽身唔係個個BB 都得,而且有傷口位置係唔可以搽架,樓住可以試下幫BB搽少少試下得唔得,希望樓主BB快d 好返!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊