自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

奶茶走糖 發表於 18-3-29 00:28
我都有,例如d嘢一定要擺得整齊先舒服,要處理的事從來都唔會拖,早d搞掂先安樂。其實通常係咪有強迫症嘅 ...
潔癖同強迫症應該係兩回事,我囡有強迫症,但無潔癖,但係佢又病發時會成日洗手和覺得某D野污JO
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

朋友弟婦日日用消毒藥水抹全屋,抹到牆都發晒毛,d碗碟一陣藥水味。另外一個朋友一日洗廿幾三十次手,又用消毒抹,對手乾到爆晒。仲有一個約親都遲到,因為出門前到檢查門窗同鎖n次。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大劉, 未見過佢真人算唔算?

我冇潔癖, 淨係小學時俾人話過我做乜成日洗手, 冇啦啦又洗手... 而家我決心要有污癖.

伯爵府

奶茶走糖 發表於 18-3-29 00:46
仲有,我每次去旅行退房之前都會好自然咁執返好間房例如用過嘅嘢擺返好或者順手掉落垃圾桶,反正望落大概整 ...

我都會幫人大至執好房同掉垃圾

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-3-29 01:33
我見過最嚴重的,佢唔會用現金,因為太多菌,佢去邊都帶住司機,助手同domestic helper ,所以有人同佢俾錢 ...

大劉

伯爵府

TRUBIMA 發表於 18-3-29 08:50
我都會幫人大至執好房同掉垃圾

(純討論)有次我看過篇有關酒店執房 佢地話最討厭住既人幫佢地執返好先退房 因為佢地會唔知邊D係有用 或無用 增加左時間執檢查
自此之後 我無執啦 仲做到好明顯係用過

珍珠宮

回覆樓主

我一直以為自己算嚴重... 但睇完呢個 post... 我應該算好輕微..

伯爵府

馬明嫂 發表於 18-3-29 09:08

(純討論)有次我看過篇有關酒店執房 佢地話最討厭住既人幫 ...
我都有睇呀, 不過我真係好大約架咋, 例如係我自己既垃圾一定會包好野一袋放入垃圾同, 毛巾會放番係廁所( 唔會摺), d野係咩原位就放番果到, 但唔會強迫擺得好令....即係唔會好似打完仗咁

大宅

TRUBIMA 發表於 18-3-29 09:17
我都有睇呀, 不過我真係好大約架咋, 例如係我自己既垃圾一定會包好野一袋放入垃圾同, 毛巾會放番係 ...

我都係咁,未至於執到好似啱啱check in咁誇張嘅,但唔會搞到垃圾周圍掉啊污污糟糟奉旨我住完就要你執手尾咁,d野睇得出用過但唔會亂

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

teresayan07 發表於 18-3-29 09:15
我一直以為自己算嚴重... 但睇完呢個 post... 我應該算好輕微..
我都係, 我都係愛清潔、愛整齊、做事前儘量well-planning之人, 但睇完呢個po, 我自問甘下風

大宅

Kenise-mama 發表於 18-3-29 01:10

我老公話我超嚴重

想去你屋企參觀吓呀!學習吓點樣可以咁乾淨整齊

大宅

回覆樓主:

我見過,有次商場排隊去廁所期間,見到個女人洗手,不以為意,點知見到佢不斷濕手、搽soap、沖水.....起碼五次有多,到我去完廁所出黎,佢仲洗緊.....

公爵府

2018復活節勳章

奶茶走糖 發表於 18-3-29 00:46
仲有,我每次去旅行退房之前都會好自然咁執返好間房例如用過嘅嘢擺返好或者順手掉落垃圾桶,反正望落大概整 ...

呢樣唔算潔癖,我旅行都係咁做

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我朋友出完街,d鞋要抹乾淨底面先可入屋放鞋櫃,出完街嘅袋要抹乾淨先可放低,出完街返到屋企唔可坐,要換好哂衫先可以

水晶宮

回覆樓主

我有朋友去完超市返到屋企每樣野會消毒紙巾抹幾次先整齊排入櫃。
另聽過有人會洗銀紙 (以前年代,未有credit card / octopus / apple pay)

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主

有冇睇過Obsessive Compulsive Cleaners, 入面啲人個個強迫症,佢地每天可以不斷吸麈,一日用幾支漂白水消毒屋企,吾可以去做facial, 用吾到街外餐具,有啲連頭髮都自己剪,所有屋嘅掛畫要對稱平行,㩒電視搖控只㩒雙數,sofa吾比屋企人坐⋯⋯

珍珠宮

奶茶走糖 發表於 18-3-29 00:17

我自己就輕度潔癖,但同屋企人,朋友同事相處都ok唔會因為自 ...

根本出唔到街。依家可以網購好多了,可以免見人。
成個廚房改裝成浴室,邊個入屋都要即全身清洗。

珍珠宮

回覆樓主:

見過超市有人帶咗口罩,帶埋即棄手套,去到比錢時,叫收銀唔好掂佢d野,要用膠袋套住隻手先好掂

學會放下    發表於 18-3-30 00:51

子爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

大劉?

大宅

991129 發表於 18-3-29 09:39
我都係, 我都係愛清潔、愛整齊、做事前儘量well-planning之人, 但睇完呢個po, 我自問甘拜下風 ...

我媽話我近呢一兩年潔癖嚴重咗,但還好唔會影響到人and要求人地都要咁做。

我自己就除咗每日工作個位同屋企保持基本乾淨整齊,出街衫一定日日換,著過出街嘅衣服唔會掂張床一定要洗,反覆掂過嘅物品要洗手,去廁所一定唔會睇電話之類基本嘢之外

出去旅遊都接受到食團餐訓酒店床鋪嘅。我以為自己麻煩,呢個鋪真係學各位話齋,大開眼界

首頁
12345...6

尾頁

跳至