夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

lingfu 發表於 18-4-4 13:31
就咁計下啦
早餐麵包8蚊個
晏晝當39蚊一個薩XX意粉/譚
我咪話你哋男人食自己3K梗係可以啦。無話你唔得呀,係叫你拎3k當家呀。你明唔明呀,要同樓主一樣開支呀。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Miulo 發表於 18-4-4 14:58
我咪話你哋男人食自己3K梗係可以啦。無話你唔得呀,係叫你拎3k當家呀。你明唔明呀,要同樓主一樣開支呀。 ...
係三人分量喎
你嬲得滯數都唔識睇
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

公爵府

lingfu 發表於 18-4-4 13:12
幾時講過3000係使自己
唔識睇字?
8日用3000唔係做唔到既野囉
唔識係你呀,你之前邊忽有寫話8日用3k呀。你係咪有讀寫障礙呀?我3k唔係阿媽一個人食,仲有小朋友,如果因慳錢,日日食麵包,咁係咪無營養呀,関出街食乜事呀。

公爵府

lingfu 發表於 18-4-4 15:06
係三人分量喎
你嬲得滯數都唔識睇
3000問心平時計差唔多啦
早餐要揀食包/食茶記/飲茶已經差好遠
男人揀野食好多真係平過女人
對食野質素要求冇咁高
利申男同你情況一樣
但3000正常夠用

仲有jm講咩出街食飯應該男人俾
冇錯俾係風度
但點解出去食飯就唔係用係個家度而係男人自己開支?
如果係用係個家度係家用到扣都好正常吧?

[size=26.8738px]*你咁叻!就睇唔到你邊忽話8日3k,3人份量囉。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Miulo 發表於 18-4-4 15:18
唔識係你呀,你之前邊忽有寫話8日用3k呀。你係咪有讀寫障礙呀?我3k唔係阿媽一個人食,仲有小朋友,如果因 ...
題目咪寫咗一個月星期六日用3000
我需要重覆題目講既野先得?
定你要執著有啲月份係有5個星期六日?
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

其實好視乎你老公有冇特定要求同埋佢 賺錢能力,錢真係多有多用,少有少用, 我反而想知道平時一至五又係邊一位持家呢? 又有幾多錢可以用呢?

子爵府

回覆樓主:

3000用8日好夠用呀!why星期六日早午晚連tea.都要出街食?呢d就用$不当啦
我一家6口有大有细一个月得6k用都可以。前提是甚少買零食及一个月先出2次外吃反。

大宅

我都覺得8日用$3000應該差不多,你可以一日係屋企煮,已經省好多啦。錢係咁多,咪自己分配下,唔一定3餐都出街食吧。

如果唔許可,零食飲品咪只買比小朋友。一星期食餐好,咁另一餐煮就可以就得返啦。生果又唔係貴到天價,你下下食日本生果,$3000都唔夠買。

有時候要大家就下,如果C6一定要有質素,同意各JM講比返佢,叫佢自己負責返。

子爵府

回覆樓主

我見樓主話放工去買包同去超市
咁即係樓主唔係FTM啦
咁如果本身有收入老公再比多3千既話
我又覺得自己貼少少都唔過份

不過如果貼番題既話
3千蚊如果要星期六日都餐餐出去食係難啲
放假出去食有時想食好少少都3,400
如果平時慣左要買果汁飲料返屋企飲
雜費都唔少

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

回覆樓主

我自己有mark 數習慣,因為我都想知道使咗幾多,先控制條數,每個月有個summary 比佢睇下。我自己用緊toshl這個app, 都幾好用。

如果你們星期六日的活動主要是消費型,例如主題公園呀,溜冰呀,睇戲呀,三千蚊一定唔夠用。另外,過年,聖誕一定會使多d, 三千蚊都會唔夠。

所以其實都好睇你個消費模式,6蚊一斤菜心又有,16蚊一斤菜心也有。

唔好唔開心啦,老公果句也是表達意見,可以繼續溝通架ma, 有交流才是好事喔

大宅

kiss212 發表於 18-4-1 23:26
我想問下大家你覺得夠使嗎?

今日我老公問我點解今個月$3000唔夠使, 我真係好唔開心, 點解佢會咁問我? ...

同感,我雖然多過三千元,但現在香港用錢真係唔見駛,d男人係食米唔知價,十分黑人憎

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

kiss212 發表於 18-4-1 23:40
曾經我都有諗過, 但我每日放工去買麵包, 去超市買水果, 太濕碎, 唔通都要寫埋俾佢睇咩....
...

係呀!我就算幾蚊幾毫都會寫底的,你可以去下載個記帳apps,叫monny, 幾好用架,有哂日期,月尾仲有報告出

子爵府

小溱 發表於 18-4-2 16:52
3千 無可能啦
3千無MUD 可能夠, 如果計埋買日用品洗費......
5千就差唔多.........

BTW: 小弟屋企3個人所有洗費(水電煤+買餸錢), 一個月用7-8K 左右 (唔使供樓)........算唔算過緊原始人生活?

大宅

今日我老公問我點解今個月$3000唔夠使, 我真係好唔開心, 點解佢會咁問我? ...

我老豆20 年前都係畀$3000 我阿麻做家用,我阿麻都嘈佢畀唔夠,淨食,其他燈油火蠟我老豆畀

$3000 今時今日又點會夠呢?

大宅

我會比$3000叫佢全包

複式洋房

回覆樓主:

$3000如果only for weekend 出街唔食好貴都夠用. 如果要包埋日用品,買面包水果就唔夠啦! 其實男人唔知價錢姐,唔係有心話你大使既。

男爵府

kiss212 發表於 18-4-1 23:40
曾經我都有諗過, 但我每日放工去買麵包, 去超市買水果, 太濕碎, 唔通都要寫埋俾佢睇咩....
...

係,係全部都記錄,連去7-11買盒維他奶飲用左5.8都要記。其實有apps, 好方便。但係你就可以好好咁控制支出。

另外sis你話老公俾得3000零用日常洗費夠唔夠,坦白講,無話唔夠,睇你有幾錢用將價就貨。

一個月3000……
1. 400超市,包括買乾貨凍肉飲品,唔買零食薯片,一包薯片十幾廿蚊,太貴。
2. 200藥房,家居消耗品,廁紙,洗潔精,蚊油
3. 200萬寧,萬寧做95折時買野,買萬寧出嘅沖涼液,仲有錢可以買靚d嘅洗頭水護髮素用。
4. 200 759阿信屋買零食。
5. 仲有2000,一個月平均8個星期六日,即係每日有250,晚餐出街食飯唔好過150,都可以食到。但係無得飲茶,一飲茶就會洗晒全日錢都唔夠,仲有100俾你買早及午茶。

咁嘅生活控制到3000內,不過就咩都要計。3000有時都唔夠我一日的family day ,一個月得3000,你c6都時未會話你咩都計

首頁

尾頁

跳至