母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小孫太s 發表於 18-4-21 12:39
係丫,曾經想轉埋身但bb唔肯啦,所以繼續全泵

我都想全泵,bb幾個月大,你放鬆心情呀?幾耐之後可以全人奶?我個心都係想人奶當補品,主力奶粉,只驚唔追d奶越來越少,最後個少少都冇埋

別墅

Lyllianlo 發表於 18-4-21 16:58
我都想全泵,bb幾個月大,你放鬆心情呀?幾耐之後可以全人奶?我個心都係想人奶當補品,主力奶粉,只驚唔 ...

我個b兩個月度我就無埋身,埋親都喊爆,同埋我一日4泵比較輕鬆,但未做到全人奶,所以照補粉

大宅

回覆樓主

加油 唔好比自己咁大壓力!
你已經好叻

男爵府

eevv118 發表於 18-4-12 15:07
呀b重有一個星期就滿月,由呀b出世因為早產加上面黃就住左5日醫院所以埋身食機會好少,出院後大部分都係泵 ...
我個b又係要住院,我自己出院先,bb唔係身邊冇得埋身,於是就靠泵,泵到今日第三日,我d奶越來越少,好擔心bb出得院我就冇奶…… 點算? 我係第二胎,第一胎係全人奶,所以我應該係有能力餵奶的,不過今次未俾bb啜到我就同bb分開,結果上奶好唔順,仲好似就快收奶,令我好沮喪……

大宅

EudyptulaMinor 發表於 18-4-26 17:20
我個b又係要住院,我自己出院先,bb唔係身邊冇得埋身,於是就靠泵,泵到今日第三日,我d奶越來越少,好擔心 ...

會唔會加泵?一日泵多幾次等身體知有需求睇下會唔會好啲

男爵府

bonnieonlyone 發表於 18-4-28 13:40
會唔會加泵?一日泵多幾次等身體知有需求睇下會唔會好啲
我加泵左,奶量都冇再跌啦,不過一日的奶量未夠bb食,好想快d可以俾bb啜,刺激下造多d奶

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-4-26 17:20
我個b又係要住院,我自己出院先,bb唔係身邊冇得埋身,於是就靠泵,泵到今日第三日,我d奶越來越少,好擔心 ...

我頭一個月都係泵奶,都ok,係要補1-2餐奶粉咁。之後先再同佢埋身,開頭吾肯,之後一日埋下埋下,就埋到勒。泵我覺得反而密密泵會多奶,當然埋身一樣多奶。未返工前我都驚好似吾多夠奶,但返左工仲好似多左,因為泵左奶,未返工前,我有段時間冇泵過,全埋身。

飲陳皮黨蔘北芪果d炒米茶都幾上奶,你試下,要產後10幾日先飲得~之前可飲簡單的炒米加陳皮就得~

男爵府

Bicanna 發表於 18-4-28 19:21
我頭一個月都係泵奶,都ok,係要補1-2餐奶粉咁。之後先再同佢埋身,開頭吾肯,之後一日埋下埋下,就埋到勒 ...
我希望bb出院之後可以全埋身~ 我第一胎放完產假之後係全泵,好辛苦好攰,但係要返工冇辦法…… 今次我雖然唔洗返工,但仲要湊大b,冇時間泵咁多次奶,如果真係做唔到埋身,可能都要放棄,改餵奶粉……

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-4-29 08:18
我希望bb出院之後可以全埋身~ 我第一胎放完產假之後係全泵,好辛苦好攰,但係要返工冇辦法…… 今次我雖然 ...

Ftm 你就埋身啦,而家泵住先,飲炒米茶,湯水,keep 住先,等bb 返黎,佢吾餓都俾佢試下啜,我就係等我仔餐與餐之間俾佢啜,佢竟然可以係一個月後先埋到身,埋下埋下全埋身。加油,湊2個,埋身反而節省時間,吾洗洗野。加油呀!

大宅

呀b重有一個星期就滿月,由呀b出世因為早產加上面黃就住左5日醫院所以埋身食機會好少,出院後大部分都係泵 ...

我都係早產... 面黃住院...
bb 連食我泵出黎嘅奶都冇機會,因為醫院話衛生問題唔俾,我只可以去醫院埋身餵,但果時黃疸bb成日都唔肯啜,啜兩下訓,醫院係咁補水奶俾bb...
出院後,bb都未退晒黃,都係唔肯啜,我泵人奶出黎俾佢食... 呢星期bb啲黃退得好少少,我開始逼返佢埋身,但可能之前補水奶同奶粉慣左成4個鐘先醒一次,變左而家埋身佢都係差唔多4個鐘先醒一次,一醒就好似食極都唔夠... 而我泵奶出黎嘅情況,又同你好似,好少份量,每次兩邊夾埋先泵得50-60ml.. 大家成日教我埋身多啲會奶量多啲,我已經每餐都逼bb埋身,有時冇咩奶都照俾佢啜,但奶量都冇增加嘅跡象,都唔知點算好... 而增奶量嘅湯水同食物,我都有飲有食,但奶量都係一樣.. 好苦惱

男爵府

Bicanna 發表於 18-4-29 11:51
Ftm 你就埋身啦,而家泵住先,飲炒米茶,湯水,keep 住先,等bb 返黎,佢吾餓都俾佢試下啜,我就係等我仔 ...

我都諗住bb一出院就埋身,係怕佢響醫院果10日食慣左奶樽唔肯埋身啜 不過見你都可以係一個月之後成功轉埋身,你俾左唔少信心我~

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

唔係天生無奶,係一開始你無俾足夠刺激身體去做奶。
我b 出世去左7日兒科,臨近滿月都入院3日,bb 唔係身邊日子我一日泵12次或以上,俾身體知道要做多d 奶。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-4-29 15:46
我都諗住bb一出院就埋身,係怕佢響醫院果10日食慣左奶樽唔肯埋身啜 不過見你都可以係一個月之後成功 ...

原本放棄左架,但俾陪月每日鵝我,我咪每日埋身,等佢吾餓俾佢埋,同要有d谷,佢一食覺得容易就肯,食下食下,又埋身又奶樽,記得用寬口奶樽,人奶果d奶咀,佢就好易肯埋身。

男爵府

Bicanna 發表於 18-4-30 18:42
原本放棄左架,但俾陪月每日鵝我,我咪每日埋身,等佢吾餓俾佢埋,同要有d谷,佢一食覺得容易就肯,食下食 ...
我塞埋奶頭入bb個咀,滴哂奶出黎佢都唔啜,點解既?

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-5-1 08:33
我塞埋奶頭入bb個咀,滴哂奶出黎佢都唔啜,點解既?

可能未慣啫,俾時間大家磨合下。

複式洋房

回覆樓主

我上一胎每日只能供應2餐母乳比BB
每次泵得30-60ml左右(我得一邊乳房work)
不過都捱到11個月

第二胎抱住輕鬆d嘅心情
有飲滴雞精,繼續食魚油丸維他命
返工之後反而定時咗泵奶
每3-4個鐘有70-120
一日大概6泵
凌晨就埋身一下
而家囡囡4個月大
佢細食,所以可以全母乳呀!
不過我臨瞓都係比奶粉佢食,等佢瞓得安穩d

我覺得放鬆心情,定時泵奶都重要

其實食多食少都好
你已經比咗BB最好嘅保護
希望你加油(emoji)

複式洋房

回覆樓主

我bb都係早產,過兩日滿月都未出得院!
我奶量都係好少,每次泵兩邊加埋都係40、50到,有時泵得密就得30Tim ! 好期待bb返黎可以埋身,但都擔心bb唔夠力,要做全泵媽!
如果要做全泵媽,而家開始唔知追唔追到奶?
有個大要照顧,所以都好難準時泵奶

別墅

我果時都係甘! 我呀b 仲要吾肯埋身! 食咩飲咩都好似無咩用! 最後我飲勁多水,靠勤力一日泵8次! 就叫做上到奶! 不過真係好辛苦!

大宅

回覆樓主

點解唔埋身?!埋身吸力好過泵!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊