自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 16:15
買樓呢家野真係要兩公婆有共識至得, 一個想買, 一個唔想買, 買完生活樣樣都要就住就住, 嗌交時就係導火線, ...
係呀,幾年前亞妹都話買,但佢老公吾肯,結果睇住d 樓價係0甘升,所以阿妹耐吾耐都同我地呻

大宅

kenzonat 發表於 18-4-21 14:03
佢老公就係0甘諗,結果等左幾年都未買,越等越貴。

2015年年尾樓市指數曾經從高位回落,咪樓市跌咗囉,點解成日話等樓市跌?CCL由最低12X升到昨天就嚟180,不過爭在想上車嗰班有冇好好把握時機!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kenzonat 發表於 18-4-21 16:21
係呀,幾年前亞妹都話買,但佢老公吾肯,結果睇住d 樓價係0甘升,所以阿妹耐吾耐都同我地呻 ...
有冇了解過妹夫點解唔肯買? 係怕供樓辛苦? 定係經歷過九七/沙士買完下跌蝕過錢

大宅

5萬是家庭入? 太太有無工作?

150萬首期, 如買2手, 無乜選擇, 現在400萬以下可按7成, 即是400萬要比120萬首期, 連厘印, 佣金, 律師費, 已所餘無機, 如果間屋要奘修仲要洗一舊錢, 而且現時市場400或以下樓價的2手樓無乜選擇, 尺數,地點一定係差, 你接唔接受到?

另一個選擇買一手樓, 做2按, 700萬-800萬買個2房, 首期比1成, 借埋2按, 每個月起碼供3-4萬, 要慳住洗

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

PUPPY*LOVE 發表於 18-4-21 16:32
2015年年尾樓市指數曾經從高位回落,咪樓市跌咗囉,點解成日話等樓市跌?CCL由最低12X升到昨天就嚟180,不 ...
請教08/09時CCL係咩位?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kenzonat 發表於 18-4-21 16:21
係呀,幾年前亞妹都話買,但佢老公吾肯,結果睇住d 樓價係0甘升,所以阿妹耐吾耐都同我地呻 ...

唔好講返轉頭,盞揾交嘈

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大件仔 發表於 18-4-21 16:33

150萬首期, 如買2手, 無乜選擇, 現在400萬以下可按7成, 即是400萬要比120萬首 ...

供3-4萬,唔駛食架wo

男爵府

美之選468 發表於 18-4-21 15:56
俾我就一系繼續租,一係抽居屋

居屋咁易中咩

子爵府

回覆樓主

買,層樓老左又可以逆按揭
租,老左就乜都冇
退左休又唔使擔心交唔起租

男爵府

good_pig 發表於 18-4-21 16:20
就係,邊個敢講一定升
又一個人揾錢已經好大壓力,買左間又細又遠,可以仲車又冇埋,旅行又冇得去,到時就 ...

咁-路租到尾
退休都冇屋住
冇乜業主鍾意租到老人家

男爵府

kenzonat 發表於 18-4-21 15:58
可能一個人賺錢,有舊saving安全d

退休有樓就最安全
唔怕冇人租屋畀你
冇saving仲有逆按揭
又唔驚追唔到樓價

伯爵府

大件仔 發表於 18-4-21 16:33

150萬首期, 如買2手, 無乜選擇, 現在400萬以下可按7成, 即是400萬要比120萬首 ...

新樓管理費好貴,仲有差餉、地租,供樓+這些費用真係剩返的唔知夠唔夠開支

彩鑽殿

jjjbaba 發表於 18-4-21 17:22
退休有樓就最安全
唔怕冇人租屋畀你
冇saving仲有逆按揭

如果退休層樓要大筆維修費,比唔起會訂契點算呀?仲有冇得做逆按揭?

水晶宮

回覆樓主:

百五萬首期在港島屋苑一定買吾到三房,二房已經七百幾萬了,又要住細D,又要犧牲生话質素。同意長遠都要買樓,但佢地而加買會好辛苦囉。

公爵府

tumpling 發表於 18-4-21 16:04
係度問99%都會話買樓

不過樓主

宜家啲人好似覺得樓價係唔會跌咁,癲價都要死衝入市!
手頭好鬆動嘅去買都算,預算唔係咁多嘅,一係就左借右借,一係就納米樓、五十年舊樓都要買左先,有意思嗎?

子爵府

kenzonat 發表於 18-4-21 13:49
我妹一家四口租緊個三房單位,租金約15000,佢老公份工好穩定,月入約5萬,佢地現時生活好自由,又有車,一 ...

每個月搵幾多冇用,有冇首期先

有D人公司有房津(實報實銷)
係唔想買樓

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

彩鑽殿

littledot 發表於 18-4-21 17:38
宜家啲人好似覺得樓價係唔會跌咁,癲價都要死衝入市!
手頭好鬆動嘅去買都算,預算唔係咁多嘅, ...

買50年舊樓唔係要比五成咩?仲需要大筆首期

子爵府

pomanlife 發表於 18-4-21 16:33
有冇了解過妹夫點解唔肯買? 係怕供樓辛苦? 定係經歷過九七/沙士買完下跌蝕過錢
...
因為佢老公係淡友,所以觀望到現在

子爵府

睇嚟佢地只可買又舊又偏遠的細價樓,買完仲要生活質素下降

彩鑽殿

kenzonat 發表於 18-4-21 17:47
因為佢老公係淡友,所以觀望到現在

淡友不如提意抽居屋啦啦隊中唔係天意

首頁
45678...13

尾頁

跳至