自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

王雨瑩 發表於 18-4-22 11:32
我代入佢地幻想自己,一個人去外國做幾十年野。每年返香港十幾日見老公仔女。
咁就一世。
...

香港人觀念係石頭,他們也一樣。。
回去買地買地起房子,不知幾開心。。
我工人話我知架
違規內容

用戶要求終止服務

Charlotte_mom 發表於 18-4-22 14:22
我第一個菲傭又係奇才
佢19歲黎打我工,好醒目架!對我女又好,當自己bb咁湊set晒target教佢
佢打我工時已 ...

呢個故事好勵志
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

水晶宮

回覆樓主:

佢地國最大的問題係男人唔做野,年老的養年青

公爵府

我代入佢地幻想自己,一個人去外國做幾十年野。每年返香港十幾日見老公仔女。
咁就一世。
...

好慘咩?起碼都叫做有出路,幾多人活在困境中冇出路?窮就係要捱架啦,只不過我地香港呢幾十年環境好咗啫,我地唔洗捱啫

嚟香港起碼都有勞工法例保障,有人工,有醫療,中國人以前被人賣豬仔死得不明不白嘅大有人在!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-4-22 14:22
我第一個菲傭又係奇才
佢19歲黎打我工,好醒目架!對我女又好,當自己bb咁湊set晒target教佢
佢打我工時已 ...
哩啲咪叻女囉!其實人叻,不分國籍,職業,一定有出頭天,最好笑我哩個菲姐,佢走時語重心長同我講,教我請工人要睇佢對手,又叫我去旅行就放工人長假,可以順便扣佢大假,哩啲嘢佢以前唔講喎,我去旅行亦從來冇要佢放大假借機扣佢假,雖然佢咁教我,但到今日我都做唔出咁對工人。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

咁就一世。
...

其實都係

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cholewong29 發表於 18-4-22 11:35
但係做幾年返去可以買地買屋養活全家人,有利有弊

公爵府

ipipipip 發表於 18-4-22 11:53
做兩年買地
做多兩年起樓
再整多兩年夠結婚搞小生意

香港做成世都買唔到樓

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-4-22 16:15
哩啲咪叻女囉!其實人叻,不分國籍,職業,一定有出頭天,最好笑我哩個菲姐,佢走時語重心長同我講,教我請 ...

請問係睇工人雙手大细? 或皮膚粗滑呢?

珍珠宮

回覆樓主:

外傭和僱主係供求問題!
佢哋靠份糧養家起屋,我哋僱主亦靠佢哋照顧自己屋企,小朋友或老人家!
大家各取所需!

水晶宮

回覆樓主:

我會精神分裂

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

karshing 發表於 18-4-22 16:47
請問係睇工人雙手大细? 或皮膚粗滑呢?

主要睇佢對手係咪白白滑滑,修晒甲油晒指甲油,做開嘢嘅人,好難會keep到咁靚手,話就係咁講,不過而家請工人,僱主邊有得揀?係工人揀僱主,佢哋肯做僱主已lur飯應,仲要求神拜佛入文件期間佢哋唔好變卦話唔做。

水晶宮

咁就一世。
...

我諗未必咁多外傭做“幾十年”。

我諗做10~15年已經非常富有, 以當地生活指數黎講。

呢個世界無免費午餐。

香港都有好多薪金高工作, 但工作時間都好長。假期仲會收到老闆whatsapp, 追魂call。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

但冇左佢地。香港女性地位真係冇咁高。
生完仔如果要湊仔問老公拿家用。咁外家邊個養。
樓價又咁高。唔知點算。可能唔生仔

男爵府

gion 發表於 18-4-22 11:37
仲要有D刻薄老細! 自己孤伶伶身處異鄉,仲要遇着臭檔老細,比我真係日日喊。
...

車,好多香港人去國內做野也差不多

珍珠宮

咁就一世。
...

吾洗做幾十年掛,做十年八年可以回鄉起屋做生意,而家有機會搵錢吾好嗎,在自己國家人工低又搵吾到野做,我反而覺得佢地有時幾happy,放假一班人去玩,平時食住都吾洗錢

珍珠宮

jacky1666_hk 發表於 18-4-22 12:15
我反而覺得姐姐已經當自己係香港人,我家姐姐寧願係香港,都吾太願意返菲,佢話,每次返去就要洗一大筆錢。 ...

隨時個姐姐更加覺得打份工仲爽過返去見個廢柴爛賭爛滾老公,為左仔女父母先焗住返去見面照顧。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-4-22 17:01
我諗未必咁多外傭做“幾十年”。

我諗做10~15年已經非常富有, 以當地生活指數黎講。

我工人打我工12年
屋企近馬尼拉(離機場一個鐘車),可能生活指數高啦
老公又瓜埋,屋企5個細(仲養埋親戚果個)
一個養6個(連99)真係手停口停,佢慳到痺架!從來唔見佢買唔等駛野,成份糧就拎去養家
舊年問我借幾萬,話每月扣3000,我話我每月扣你3000你成家點開飯!又唔忍心,唯有俾佢慢慢還
做到免息借貸我都算賣大飽! (佢有長服在我手上,我唔驚佢走佬

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-4-22 17:29
我工人打我工12年
屋企近馬尼拉(離機場一個鐘車),可能生活指數高啦
老公又瓜埋,屋企5個細(仲養埋親戚 ...

我現在個姐姐都應該好慳。因為未見個佢放假返黎有買野返黎。

而且佢話每月只放1天假, 其餘返工, 補錢比佢就得。

不過我個姐姐應該無你工人咁識煮中國菜式。 我諗起你出花工比佢之後, 個晚晚餐豐富菜式post, 都覺得佢好勁。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

捱幾年返去可以養係全家有幾慘?唔好用香港角度去諗,只係我地地方細,國內好多都要離鄉別井去打工,一年靠年假返鄉情況差不多,但搵ge錢未必多到可養全家買井買地呀!鬼叫佢國家窮出國係搵錢唯一選擇,所以幾時都係國強人民先有好生活。

首頁
23456...7

尾頁

跳至