婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

大宅

回覆樓主:

搵其他人湊。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

咪同老公商量搬出去請姐姐湊,耐唔耐先返奶奶度,見面大家客客氣氣就算。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

都真係幾難頂,有骨落地

男爵府

回覆樓主

我同住唔需要呀數字人幫手湊(佢想但下世先啦)佢都大把野單打同侮辱加唱我,你仲要靠佢幫手湊真係大檸樂!

子爵府

回覆樓主:

佢霸佔慾都好強,當咗自己係bb
個媽媽兼爸爸(連在佢仔手都搶).佢好寂寞的?

複式洋房

回覆 雞蛋公主59 的帖子

因為bb身體某d原因 唔放心比外人湊 一係就自己辭工湊 但辭工係屋企就真係日對夜對 仲難頂

複式洋房

回覆 o_____o 的帖子

搬就一定會搬⋯ 但要再等等 希望下半年可以落實到⋯⋯

複式洋房

回覆 falalala 的帖子

每日發夢到想快d搬走呀

大宅

haloYang 發表於 18-4-24 21:21

因為bb身體某d原因 唔放心比外人湊 一係就自己辭工湊 但辭工係屋企就真係日對夜對 ...

雖然我唔知bb係咩事令到你唔放心外人湊,但你認真問下自己,你99咁樣湊你就會放心嗎?
我唔知你bb幾大,而家可能只係食奶都簡單啲,遲啲加固,到時99唔跟你個套你實激到噴血。。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

但你搬咗出去都要有人湊b,到時你做ftm?

大宅

回覆樓主

好明白樓主的心情,我都係娘家不在港,有時想搵個地方透下氣避下風頭都冇,真係好吾開心。

男爵府

haloYang 發表於 18-4-24 16:12
奉獻各位jm們 千奇唔好同住!!!實在冇辦法要一齊住 等搬走再生B!!
成日聽人講婚後千奇唔好同住 同埋一齊湊B ...
你99似乎把自己當左做BB既媽媽,佢精神上仲未從媽媽呢個角色進化到嫲嫲呢個角色。

你老公應該同佢講清楚,你地先係BB既父母,個主導權係你地度,佢只係幫手既角色。任何同BB有關既事佢可以比意見但個最終決定權都係番你地(父母)果度。而且要盡快講,呢啲野拖得愈耐愈只會愈難令佢放手。

無論佢個人覺你同你老公作為父母做得幾差,你地都係BB既父母,佢應該尊重番你地既意願。

其實你奶奶要認清,做祖母既角色已經同做母親好唔同,以住佢係主導,但而家只係幫助既角色 (所以佢當年點係與你無關)。佢可能當年都係一位好好既媽媽,但唔代表佢而家會自動識做人地既嫲嫲。做左人地嫲嫲就要識得退一步等BB父母做主導架啦。

大宅

回覆樓主

睇完都覺得奶奶好有問題
但慢慢小朋友開始大
就會知邊個係媽媽
我以前都好唔鐘意99
依家睇開左好多
係有時佢煩我就會又燥底
不過佢地都係以小朋友行先
其實諗深一層係要磨合

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

haloYang 發表於 18-4-24 21:29
回覆 falalala 的帖子

每日發夢到想快d搬走呀

所以呢段時間,只好半開眼,張就下,唔好令自己情緒再差,影響心情

男爵府

回覆樓主

睇完樓主既遭遇,直情見到從前既我同99,很多地方99 都搶,尢其夜晚放工個少少親子時間都霸,我捱到仔三歲先搬走,期間互不理睬,反面,直到依家搬走,我地都唔會見

珍珠宮

回覆樓主:

真係唯有搬走~所以呢~結婚生b前,上尼婆媳版睇清楚。。。
我都好唔中意,老公湊b,99包括男家親戚,講到大恩大德咁,都痴痴地,D男人乜都唔做,就係尼D白痴自己做成!
話說我老公湊B,佢親戚見到,一日講到黑話好難得,講到好似淨係我老公一個湊咁,不過佢人都唔差,我無博嘴,只係應左句:佢當然要湊啦~尼樣我同老公生B前就傾好,話父愛好重要,BB佢都有份,同埋生得,預左會少左好多玩嘅時間~
都唔明,BB係由父母生,D自己去合理化男人唔湊B都有嘅,咁女人一定唔工作又岩唔岩?都痴痴地~

複式洋房

回覆 章魚妹妹 的帖子

佢地睇我地唔順眼時 真係乜都可以摞黎唱 唉 我都想系屋企湊 但真係冇勇氣對住佢 好鬼難頂 每次行出廳都望實曬...

複式洋房

回覆 anyuser18 的帖子

我都唔明白...佢連自己個仔都唔放過 好似真係當正自己個B咁...

複式洋房

呢個都係我宜家最擔心既野...到時一定佢有佢做 佢雖然對我好離譜 但係唔敢駁c6嘴 惟有見步行步 同埋因為bb身體原因 佢都應該唔敢亂比野佢食 佢自己都驚 我有唸過如果最後真係忍唔到 我會辭職lor...

首頁

尾頁

跳至