嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

試過煮其他野,例如三文魚,攪爛既瓜菜肉
全部吾食,剩系肯食白飯,又食得吾多
又吾肯飲水
唯有將啲飯煮到好軟咁比佢食
宜家仲有幾日一歲,又未有牙,又吾多肯食固體
主要都系食奶
怕佢吾夠營養

大宅

Christy0721 發表於 18-4-26 11:18
試過煮其他野,例如三文魚,攪爛既瓜菜肉
全部吾食,剩系肯食白飯,又食得吾多
又吾肯飲水

Bb 可能想食d 有咬口的食物, Bb 就快一歲,食物形態唔可以重係糊糊狀, 要教佢咀嚼食物, 無牙唔代表唔可以咬嘢食, 平時可以將d 瓜, 薯仔切粒煮, 用你自己手指輕輕咁壓就爛的話,即係bb應該可以用牙肉壓爛食到, 通過咀嚼可以刺激bb牙肉出牙仔. Bb 平時仲唔仲意咬玩具ga? 仲意咬玩具, 因為牙痕都會刺激牙肉出牙. 慢慢嘗試教bb咀嚼, 不能太心急

別墅

Readymami 發表於 18-4-27 14:05
Bb 可能想食d 有咬口的食物, Bb 就快一歲,食物形態唔可以重係糊糊狀, 要教佢咀嚼食物, 無牙唔代表唔可以咬 ...

佢中意咬玩具丫
都有試過吾系打爛,純粹整淋啲啲餸比佢食
佢會吐反出黎

大宅

Christy0721 發表於 18-4-27 15:07
佢中意咬玩具丫
都有試過吾系打爛,純粹整淋啲啲餸比佢食
佢會吐反出黎

要慢慢改變食物形狀, 由糊>芝麻粒>大粒少少>手指甲size粒, 我自己就系甘做, 我仔下個月就一歳, 佢以家自己可以攞住一朵西蘭花, 成個bb薯仔食, 任何可以攞住食的食物, 佢自己都會攞住咬食, 唔駛餵, 除左粥之外. 多d 嘗試, 鼓勵bb 多d 用手去摸去攞住食, 希望從攞食的過程中增加樂趣
加油!

別墅

Readymami 發表於 18-4-27 22:52
要慢慢改變食物形狀, 由糊>芝麻粒>大粒少少>手指甲size粒, 我自己就系甘做, 我仔下個月就一歳, 佢以家自己 ...

thx

回覆 Christy0721 的帖子

Hello Christy0721,BB出牙時間有早有遲,一般16個月前會出左正和側門牙,都有BB過左一歲先出第一隻牙架,遺傳係比較常見其中一個因素,雖然BB未有牙,佢會用牙齦和舌頭搗碎食物,唔太影響佢食固體進度架。6個-2歲期間係BB引進固體過渡期,2歲時會同大人咁進食一般食物,由唔同食物吸收多元化營養,BB需要通過學習吞嚥訓練喉嚨/口腔肌肉發展,食奶過多係其中一個BB食固體時無胃口嘅原因,媽媽可以係旁邊誇張咁示範吞嚥動作俾BB模仿,兩餐相隔最好4個鐘或以上,餓少少先會食返多D固體,試下用唔同蔬菜(蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇)煮熟壓成蓉,製作芡汁或濃湯,加入少量奶令醬汁更香濃幼滑,都可以吸引鍾意飲奶BB,媽媽有試過以將奶加入煮好左麥皮、字母粉、薯蓉俾BB做早餐嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-2 18:05
回覆 Christy0721 的帖子

Hello Christy0721,BB出牙時間有早有遲,一般16個月前會出左正和側門牙,都有B ...

冇試過加奶,剩系煮通粉,粥仔,烏冬做早餐
Christy0721 發表於 18-5-2 18:08
冇試過加奶,剩系煮通粉,粥仔,烏冬做早餐

媽媽BB早食固體好好呀 試下將奶配搭唔同穀麥類食物簡單方便早餐例如奶+麥皮/字母粉/薯蓉+生果碎,奶+穀類早餐,奶+蕃茄芝士三文治,睇下BB鍾唔鍾意。BB鐘意模仿,一家人開開心心咁一齊食午、晚餐,分享家人菜餚,d新配搭,顏色鮮艷食材、餐具,都可感染BB喜歡食固體架,BB係咪同大人一齊進食呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至