論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前聽同事講, 有新加坡工作經驗的外傭比較好, 因英文較好, 而且新加坡僱主比較刻薄, 工人黎港後會比較乖. 但有D AGENT 又話呢D工人比較搶手, 佢地知道自己受歡迎, 未必咁乖架啦.

最近有個同事請左個做過中東5年的菲傭, 對佢讚不絕口. 都有聽過做過中東的工人勤力D刻苦D, 因為中東人要求苛刻, 人工又低, 工人黎港後會比較乖及珍惜份工.

唔知係我同事好彩, 定係真係做過中東的工人係好D. 大家有無類似經驗可以分享下?

而家有D AGENT 俾左D菲傭我揀, 有D有大學學歷, 但只有係菲律賓的工作經驗, 呢D 係唔係通常都唔得?
好苦惱!

謝謝各位JM !

男爵府

畀面勳章

完全唔關事,只係你同事好彩!

但要留意有大學學歷的姐姐,好大機會嚟香港做一兩年後申請去加拿大!

wcpcelia    發表於 18-5-17 12:28

別墅

aptcan 發表於 18-5-16 11:43

但要留意有大學學歷的姐姐,好大機會嚟香港做一兩年後申請去加拿大!
謝謝你回覆.

你或你朋友係咪有過唔好的經歷?

如果佢呢兩年好好地做既話, 我唔敢奢望佢做太耐. 真係見步行步架啫......哎, 好工人難求.

男爵府

畀面勳章

中東人有錢,屋企又大,可能係屋內都未必見到僱主,人工平,加上女性地位低,所以一般一屋有多過一個姐姐,每個姐姐負責一樣工作,出外一般跟僱主車,唔多自己出去!

但嚟到香港,屋企細,樣樣要佢負責哂,佢地會覺得辛苦,加上多同鄉教路,所以未必一定好!

別墅

aptcan 發表於 18-5-16 13:24
中東人有錢,屋企又大,可能係屋內都未必見到僱主,人工平,加上女性地位低,所以一般一屋有多過一個姐姐, ...
謝謝你回覆.

AGENT 建議可以俾佢放假放平日, 減少學壞機會. 但朋友話唔 WORK, 因為個工人會唔開心做唔耐, 又或者好快會要求放星期六或日.

如果請一D完全無OVERSEAS 經驗的, 又驚要由頭教過, 同埋到時玩HOME SICK 就慘 >_<

別墅

回覆 aptcan 的帖子

咁有新加坡工作經驗呢? 係咪好D?

剛另一個AGENT 又有一個4年新加坡工作經驗的姐姐俾我揀.

男爵府

畀面勳章

其實係邊度做過都一樣,最重要姐姐有無心做,屋企等唔等佢份糧開飯,但近年啲姐姐真係差咗好多!

別墅

aptcan 發表於 18-5-16 16:06
其實係邊度做過都一樣,最重要姐姐有無心做,屋企等唔等佢份糧開飯,但近年啲姐姐真係差咗好多! ...
你講得啱啊, 有無心最重要!

我自己覺得, 如果一個工人可以連續係一個僱主度做4年, 即表示僱主都肯同佢續約, 咁樣既話, 應該唔會太差. 因為如果太差, 一早就炒左. 唔知我咁諗啱唔啱.

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

都未必架,因有啲姐姐做到過咗5年都會博炒架,因有長期服務金嗎,所以請姐姐都係講運。

大宅

我個姐姐都岩岩到埗, 之前在中東做了五年都同一僱主, 離職原因是沒有加人工, 全屋都只是她一個工人, 要照顧NB同小朋友, 家居清潔但唔識煮飯...

第一天接她回來後我叫她明天8:30起床就可以, 我還想跟她說說時間/工作安排, 點知第朝早6點多就起床搵野做...不停抹不停清潔, 我家原本很亂的, 我一訓醒間屋整齊哂...我沒有要求她這麼早起床, 但她好像停不到似的...清潔完玩具再清潔客廳, 之後我叫她吃午飯, 她自己洗完碗又抺廚房, 之後又抺睡房....我叫她休息一下她都沒有停...

希望她能繼續這麼勤力

別墅

bossbb 發表於 18-5-17 14:37
我個姐姐都岩岩到埗, 之前在中東做了五年都同一僱主, 離職原因是沒有加人工, 全屋都只是她一個工人, 要照顧 ...
嘩, 你個情況同我同事一模一樣啊, 你地真係超級好彩啊, 凳你地開心! 真係羡慕死人啦! 我而家仲係馬不停蹄IN 緊工人. 哎, 好擔心請左個唔好既就激死人啦.......>_<........你果個咁勤力, 就算之後變懶左, 相信都已經勤力過好多工人架啦

大宅

iababy 發表於 18-5-17 14:47
嘩, 你個情況同我同事一模一樣啊, 你地真係超級好彩啊, 凳你地開心! 真係羡慕死人啦! 我而家仲係馬不停蹄IN ...

我都不知道,因為只是今天的事,她還在抹,可能我家實在太亂太污糟,她看不過眼吧!她今早連風扇都抹了...希望她一路都這樣勤力

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 bossbb 的帖子

我黎緊都會請一個中東做過嘅菲姐姐呀!
希望我個個都可以好似你個咁勤力啦~

想問下你主要請工人姐姐係負責做啲咩呀?

複式洋房

回覆 iababy 的帖子

Besides the working experience, the maids attitude is very important also

別墅

cindy1905 發表於 18-5-17 17:00

Besides the working experience, the maids attitude is very important also

Agree. But it’s very hard to know her attitude by interview. We can only know it after she comes.

複式洋房

thats why agency is very important, my agency will only select those maid who is humble and good manner, and they follow up closely

男爵府

aptcan 發表於 18-5-16 11:43

唔係好大機會係一定會!加拿大打工工時無香港0甘長而且人工高好多,仲要有學歷0甘點解唔走?
正如你請一個大學生做洗碗一樣既道理,除非佢係洗碗大學畢業唔會走之外我都想唔到其他原因點解唔走(除非佢香港雇主對佢好到不得了,0甘可以邊儲錢邊幫妳)

男爵府

iababy 發表於 18-5-16 15:20
謝謝你回覆.

AGENT 建議可以俾佢放假放平日, 減少學壞機會. 但朋友話唔 WORK, 因為個工人會唔開心做唔耐, ...

除非你個姐姐無朋友或者做開腐女,否則都唔會唔揾朋友一起唱歌跳舞聚會掛?
姐姐都係人非機器,都需要朋友,0甘怕學壞,0甘唔通有子女既JM永遠唔比自己個子女出去玩,識朋友就對佢好一定唔會學壞0羊

大宅

50811 發表於 18-5-17 16:05
回覆 bossbb 的帖子

我黎緊都會請一個中東做過嘅菲姐姐呀!

我請佢主要係做家務,煮飯,湊仔,因為第二個就出世,99湊唔掂兩個了,我對屋企整潔要求唔係好高,佢今日全日non-stop咁清潔,我都嚇一跳.....我係廚房用完啲用具出一出去個廁所,啲用具已經洗了,廚房啲跡又冇哂,成個廁所連地下都擦了.....佢用12個鐘做既野我諗我十二個月都做唔到

子爵府

iababy 發表於 18-5-16 11:18
之前聽同事講, 有新加坡工作經驗的外傭比較好, 因英文較好, 而且新加坡僱主比較刻薄, 工人黎港後會比較乖. ...

我個菲姐做過中東,但係我度一個月就黑麵,博炒

首頁

尾頁

跳至