自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企一家大細住緊居屋,住係對面的鄰居是出名的投訴狂(曾經多次投訴屋苑管理處)。最近佢成日多次向政府部門投訴我屋企。首先,向房屋署投訴我屋企有非法住戶,之後又向房屋署投訴我地非法出租居屋單位。房屋署多次派人上嚟我屋企查根本冇咁嘅此事。之後又向食環署投訴我地屋企有異味發出同埋傾倒垃圾落佢門口(食環署今日都派人嚟過,根本沒有這個情況,我根本都唔會行埋佢門口,屋企根本冇乜垃圾)。 仲裝個閉路電視響門口影住我門口,斷估佢都想搵證據嚟投訴我屋企,真係下次都唔知有乜投訴要應對。
每次都要請AL應付政府部門人員,我覺得好煩。房署人員曾透露佢擺明想趕我地屋企走,仲話呢類型只算中等程度惡頂。搵管理處,佢話去報警,但我又怕冇證據。

珍珠宮

其實佢係咪隱性精神病者?

333s    發表於 18-5-25 18:27

子爵府

chiumeishun 發表於 18-5-25 17:52
我屋企一家大細住緊居屋,住係對面的鄰居是出名的投訴狂(曾經多次投訴屋苑管理處)。最近佢成日多次 ...

short short 哋

妳會唔會考慮自己都裝返一個鏡頭響門口自保?

芝麻街    發表於 18-5-25 19:02

男爵府

回覆樓主:

如果你投訴番佢相同問題,會有咩效果?

333s    發表於 18-5-25 18:27

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我屋企一家大細住緊居屋,住係對面的鄰居是出名的投訴狂(曾經多次投訴屋苑管理處)。最近佢成日多次 ...
你肯定係「佢」?政府部門會話比你聽係你鄰居投訴你嗎?
不過,其實都冇咩可以做,部們仲慘,又要處理又要回覆。你配合到就配合吧~

點會因為咁而搬?冇可能啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ValerieBaBa 發表於 18-5-25 17:59
如果你投訴番佢相同問題,會有咩效果?

正想講
總有離別的時候

男爵府

以其人之道 還治其人之身,裝cam投訴返佢啦

333s    發表於 18-5-25 18:28
做人至緊要開開心心 :-D

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

如果居屋,其實可以吾理,即政府派人黎,你都可以吾見,查咩都可以書面聲明,有時間就會留家,吾會特登請假

珍珠宮

回覆樓主:

真心問,唔請 AL 應付政府會點? 你係居屋唔係公屋,佢又唔可以趕你走。唔係話為對抗而對抗,事實係打工仔人人 AL 都係有限數,好珍貴

大宅

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 tester5 的帖子

9成都係,管理處都被佢投訴唔少,當區區議員都搵過,亦都知道佢係麻煩友(居然向消防署投訴通風設備阻塞消防通道),唔鐘意同人溝通,成日直接向政府部門投訴(但房屋署話佢都幾斯文,講起來頭頭是道)。

伯爵府

佢有咩弱点?

大宅

佢可能係妄想症

大宅

回覆 Chowying 的帖子

我都唔知可唔可以咁做,我唔想變成佢咁。

子爵府

回覆樓主:

裝 cam對住你屋企你可以去私隱專員投訴。再向警方備案受到騷擾

大宅

回覆 hollowlady 的帖子

睇落佢平時都打扮好斯文,投訴頭頭是道(引述房署職員的話).

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chiumeishun 發表於 18-5-25 18:08

9成都係,管理處都被佢投訴唔少,當區區議員都搵過,亦都知道佢係麻煩友(居然向消防 ...
拿,可能佢有佢道理架。投訴常客通常都有d執著,佢可能係有dd道理,就覺得自己係據理力爭。
不過,無理投訴你又過份左,如果唔係事實,你又唔需要太擔心既。

伯爵府

itdididi 發表於 18-5-25 17:56
short short 哋

妳會唔會考慮自己都裝返一個鏡頭響門口自保?

X2

大宅

馬爾太 發表於 18-5-25 18:12
裝 cam對住你屋企你可以去私隱專員投訴。再向警方備案受到騷擾

係!我都想講咁樣影住門口會牽涉到私隱喎

大宅

回覆樓主

其實可唔可以報警話佢滋擾?因為佢多次投訴,但有關部門上門都證明並無其事

大宅

唯有咁捻啦,反正我行得正企得正。但每次政府部門d人嚟我啊媽都被嚇餐死~老人家有長期病患,真係擔心。

首頁

尾頁

跳至