家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

大灣區概念,身邊d朋友想買大陸樓投資,好像二線d城市,如中山...100萬樓下值得買嗎?

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

emilylam 發表於 18-5-26 00:45
大灣區概念,身邊d朋友想買大陸樓投資,好像二線d城市,如中山...100萬樓下值得買嗎?
...

2線城市咩位置仲有100萬以下樓?我朋友最近睇緊中山火炬開發區,大概70-80平2房單位都要120萬

子爵府

emilylam 發表於 18-5-26 00:45
...

二線城市定義係乜嘢先, 唔好同我係二線城市係惠州,中山, 這些城市只在3線水平, 搵食專業人士會水人哋買中山, 惠州

*記住大陸買樓只可以買商品房*

切記切記千萬不可買公寓, 如果兩地計我會偏向買大亞灣,可惜大亞灣一手樓100萬以下已經絕跡, 二手樓業主叫價堅尼地, 所以投資價值不高, 當然 中山和大亞灣相比 ,大亞灣通地鐵後必定跑贏中山

子爵府

liqinmei 發表於 18-5-26 13:57
2線城市咩位置仲有100萬以下樓?我朋友最近睇緊中山火炬開發區,大概70-80平2房單位都要120萬
...

有小弟三月底才在惠州買了一個620呎, 人仔65萬的樓花,2019年12月交房, 不過唔好問我買邊度, 我買呢啲係冇乜投資價值嘅樓, 只係用作度假

子爵府

回覆樓主:

另外廣州花都同增城,亦已經限購, 增城自從通地鐵之後, 樓價瘋狂炒上,新樓同二手樓每平方最小兩萬, 呢個價已經完全冇水位, 兩萬一平方買佛山仲抵, 不過佛山地鐵口物業,近市中心嘅已經推動接近三萬一方, 如果純投資以完全沒有價值

至於東莞 南城亦已經被炒上,同佛山差唔多,兩萬幾三萬蚊一平方, 我會咁樣睇, 深圳左邊是東莞,右邊是惠州, 但兩地樓價相差非常遠, 點解大亞灣樓價仍然係低於一萬五平方, 因為大亞灣有大量地皮, 而且入住率低, 保守估計真正成熟最小要十年, 對於炒家嚟講自然吸引力低

香討嗰邊有個帖係介紹 大亞灣惠州南站附近

http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27037923&extra=&page=1

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 baby668 的帖子

現在去大陸買樓,要自己的祖籍也是當地才可以買一手樓,是嗎?

子爵府

PaPa 發表於 18-5-26 23:19
回覆 baby668 的帖子

現在去大陸買樓,要自己的祖籍也是當地才可以買一手樓,是嗎? ...

當然唔係啦, 要睇你選擇嘅地點是否限購, 如果有限購,就算係自己鄉下一樣未必買到

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby668 發表於 18-5-26 23:49
當然唔係啦, 要睇你選擇嘅地點是否限購, 如果有限購,就算係自己鄉下一樣未必買到
...

但是我上個月返國內,口痕走去問一手新樓售樓處,佢話要當地祖籍才可買,當佢知道我不是當地祖籍,已經唔帶我去睇示範樓了!

子爵府

PaPa 發表於 18-5-27 22:59
但是我上個月返國內,口痕走去問一手新樓售樓處,佢話要當地祖籍才可買,當佢知道我不是當地祖籍,已經唔 ...

首先你在哪裏問, 那個地方是否已經限購

以小弟嘅經驗 大陸sales 可信性極低

估計應該係嗰個地方限購咗 ,所以佢隨便搵個藉口耍你

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby668 發表於 18-5-27 23:31
首先你在哪裏問, 那個地方是否已經限購

以小弟嘅經驗 大陸sales 可信性極低

中山。
無理由佢有錢都唔想賺呀?

子爵府

PaPa 發表於 18-5-28 00:36
中山。

因為中山全新一手商品房,香港人唔可以買, 香港人只可以買中山二手商品房或一手公寓

但強烈建議買商品房即係純住宅, 寧願買二手商品房都唔好買公寓

珍珠宮

2018復活節勳章

PaPa 發表於 18-5-28 00:36
中山。
的確無理由有錢都唔想賺,呢個係正常的邏輯。上網搜尋,便可以發現中山的限購政策真是這樣的,祖藉是中山的特別處理,下面的有提(留意"祖籍中山的華僑及港澳台同胞" 的條款):https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-mo/house/lz4v6y9.amp

文中提到,祖籍中山可以買一套新建商品住房,即一手純住宅樓。類似的祖籍免限購條款,其他地方未必相同,你可以上網查查。

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby668 發表於 18-5-28 14:19
因為中山全新一手商品房,香港人唔可以買, 香港人只可以買中山二手商品房或一手公寓

但強烈建議買商品房即係純住宅, 寧願買二手商品房都唔好買公寓

中山的那一個區純住宅值得去投資?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點分商品房和公寓? 問地產? 點解唔好買公寓嘅?因為有年限? 但聽人講香港人只能買公寓?請指教

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

但強烈建議買商品房 ...點解唔好買公寓?

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

但強烈建議買商品房 ...
點解唔好買公寓?

複式洋房

回覆 毛小孩 的帖子

因為買公寓的稅費高, 不能落戶口 (國內人)等等不利因素, 所以轉手較住宅難, 因此投資最好不要選公寓。

子爵府

PaPa 發表於 18-5-28 22:38
中山的那一個區純住宅值得去投資?

中山之前已經講過,俾班港燦炒到嚴重過龍, 我表弟係江門做地產,佢都叫我唔好買中山江門, 佢話中山好快爆煲, 當然佢每日仍然係同客戶講,前景無限唔買就執輸啦

子爵府

小ice 發表於 18-5-28 23:32
點分商品房和公寓? 問地產? 點解唔好買公寓嘅?因為有年限? 但聽人講香港人只能買公寓?請指教 : ...

純住宅即係商品房期限係70年, 商住公寓 期限一般為40年, 所謂嘅商住公寓,其實即係香港嘅工廈,夾硬改成住宅, 係非法改變用途, 公寓 40年後就要補地價, 而且仲要睇發展商係邊一年同政府攞地, 如果發展商2010年同政府攞地, 今天交樓俾業主的話,即係32年後業主就要向政府補地價, 所以大陸人係唔會 買二手公寓, 賣唔出嘅垃圾當然會搵香港水魚埋單

子爵府

admiral2525 發表於 18-5-28 22:00
的確無理由有錢都唔想賺,呢個係正常的邏輯。上網搜尋,便可以發現中山的限購政策真是這樣的,祖藉是中山的 ...

所以中山好多發展商,就會幫港燦偽造文件,證明佢係祖籍中山, 咁就可以買一套商品房, 但係如果被發現偽造文件,其實會一身蟻,隨時賣樓過唔到戶就麻煩, 所以千祈唔好信, 話有什麼特別渠道可以幫你搞掂

首頁
12345...6

尾頁

跳至