自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ice_seiya 發表於 18-6-1 11:31
但我聽唔到佢講係叫咩名,同埋係咪炒得架?
馬齒莧(學名Portulaca oleracea),又名馬生菜馬齒菜馬屎莧五行草酸莧豬乸菜豬母乳[1]地馬菜馬蛇子菜長壽菜老鼠耳寶釧菜螞蚱菜,是馬齒莧科馬齒莧屬植物

食用馬齒莧經常用作綠葉菜。葉子肉質,口感脆粘,味道微酸微咸。
馬齒莧含豐富的營養成分,尤其是維生素A維生素C核黃素維生素礦物質。其ω-3脂肪酸含量在綠葉菜中占首位。
馬齒莧在民間也叫長壽菜,馬齒莧可涼拌,可用肉絲烹炒,亦可用蛋、肉絲做成羹湯食用,日本山形縣居民,當作蔬菜涼拌後食用。

藥用

中醫用地上全草入藥。味甘酸、性寒、無毒。功效為清熱解毒,散血消腫,除濕止痢,利尿潤肺,止渴生津。 主治痢疾癰瘡腫毒、臁瘡、消渴生津、小便不通、白喉、久咳、蟯蟲、男性陰囊濕疹、婦女赤白帶下、子宮出血、痔瘡出血、乳瘡。[2]
希臘的民間馬齒莧用於便秘泌尿系統炎症的治療。古羅馬老普林尼認為馬齒莧的藥效很好,以至於建議大家佩戴馬齒莧以驅邪 (《博物志》

wong2323    發表於 18-6-1 12:15
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-1 11:34
咁似呢d嘅
同一科, 我Summer最鍾意種太陽花, 我個花槽曬到死, 係呢隻花曬極都唔瓜
你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

ice_seiya 發表於 18-6-1 11:38
我好似係有聽到阿婆講老鼠乜咁
老鼠耳, 呀婆肯定係潮州人
我都係潮女, 潮州人話呢隻嘢煲水加黑糖, 可以舒緩尿道炎不適

你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至