樓市動向

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

2022 1018 --- 有人攪我呢個post, 唔想市民睇到個post, 所以我整理一下, 請廣傳開去.

今時今日大家買賣二手樓宇時有冇善用互聯網世界!!

大家係咪覺得於網上放售二手樓宇有私隱問題或者安排睇樓上有唔方便?

其實我都建議大家將二手樓宇於網上放售時(到時將會有大量經紀及準買家會聯絡業主), 業主可以考慮搵當中三, 四個經紀幫手處理, 業主可以同經紀簽訂[經紀協助協議書], 簡稱[協協], [協協]訂明業主可要求準買家通過經紀安排睇樓, 而如果準買家睇樓後直接與業主聯絡而達成買賣, 經紀依然可獲得0.05%樓價為協助安排睇樓之費用(即係五百萬樓就係$2500, 壹千萬樓就係$5000; 當然, 如果閣下層樓喺山頂, 咁請你衡量吓應該俾幾多!) ;

如準買家睇樓後認為經紀可用, 通過經紀與業主簽訂臨時買賣合約, 則買賣相方各付0.1%樓價為經紀佣金(而唔係經紀以前濫收嘅1%), 而0.1%佣金已包括之前嘅0.05%睇樓費用; 佣金發放當然係經紀做完所有程序, 物業完成交易後才可發放。

縱合以上所講, 準買家聯絡上物業業主後, 可以有三個選擇:
1. 直接與業主安排睇樓及傾價事宜, 之後可以搵律師樓安排簽訂臨時買賣合約;

2. 通過業主指定之經紀安排睇樓。 [睇樓後準買家須與經紀簽回睇樓紙, 睇樓紙上只註明準買家已睇樓, 並不會註明佣金或睇樓紙有效期等事項, 睇樓紙目的只為方便經紀可向業主證明已安排準買家睇樓]

睇樓後準買家可決定是否通過經紀議價及安排簽訂臨時買賣合約, 或自行與業主議價及找律師樓簽訂臨時買賣合約;

3. 準買家有自己相熟經紀, 叫經紀與業主聯絡安排睇樓, 議價及簽訂臨時買賣合約, 佣金如上述(1)所講, 係買賣相方各付0.1%. (假若業主一方亦同意此項安排的話)。

以上安排均適合二手住宅或工商舖買賣, 請各位善加利用。

請各位用[只看該作者]功能, 睇清楚我所寫嘅內容!

伯爵府

chan291378 發表於 18-6-1 19:17
對買賣住宅樓宇嘅人, 應盡量用互聯網取得聯絡, 根本冇任何害處。
不同意,如果另一方係麻煩友,留越少聯絡資料越好。

複式洋房

回覆 chan291378 的帖子

樓主都算難得, 我以為全香港得我一個好人, 原來仲有樓主。

複式洋房

回覆 TinyTomato 的帖子

你當然係錯喇, 唔好誤導別人。

侯爵府

TinyTomato 發表於 18-6-1 21:27
不同意,如果另一方係麻煩友,留越少聯絡資料越好。

極同意!

伯爵府

地產良心 發表於 18-6-8 19:09
回覆 TinyTomato 的帖子

你當然係錯喇, 唔好誤導別人。
如何錯法?

你說百利而無一害,敢問有什麼實在的好處?

請指教。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

對買賣住宅樓宇嘅人, 應盡量用互聯網取得聯絡, 根本冇任何害處。
工商業同舖位買賣可能有些不同, 不過做得 ...
什麼意思,唔需要AA?申報我不是AA

複式洋房

回覆 20150618bb 的帖子

已往地產代理可以向業主買家/租客收取苛索式收費, 係因為你地之間無直接聯絡, 其實地產代理由頭到尾都冇向業主買家/租客各方講出真話(例如買賣雙方嘅真正出價等等), 原因係佢哋驚到最後買賣雙方會同佢哋講佣金, 所以如果業主買家/租客可以直接聯絡, 經紀就無計可施, 業主買家/租客甚至可以直接搵律師簽臨時買賣合約/租約, 跟本唔需要地產代理。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

地產良心 發表於 18-6-11 19:24
回覆 20150618bb 的帖子

已往地產代理可以向業主買家/租客收取苛索式收費, 係因為你地之間無直接聯絡, 其 ...
n又想問点樣直接聯絡到個業主呢?真心想問

別墅

Go on

珍珠宮

20150618bb 發表於 18-6-12 13:19
n又想問点樣直接聯絡到個業主呢?真心想問

直接上去撳鐘

2BMa    發表於 18-9-2 14:16

珊瑚宮

我係c奶 發表於 18-6-20 08:57
直接上去撳鐘
你買佢住緊個單位就係,但...............

複式洋房

回覆 地產良心 的帖子

講得咁清楚, 係咪應該俾翻個like 我!!!

別墅

回覆 地產良心 的帖子

你真係好!!!!!!!

已往地產代理可以向業主買家/租客收取苛索式收費, 係因為你地之間無直接聯絡, 其實地產代理由頭到尾都冇向業主買家/租客各方講出真話(例如買賣雙方嘅真正出價等等), 原因係佢哋驚到最後買賣雙方會同佢哋講佣金, 所以如果業主買家/租客可以直接聯絡, 經紀就無計可施, 業主買家/租客甚至可以直接搵律師簽臨時買賣合約/租約, 跟本唔需要地產代理。

別墅

Go on........

水晶宮

工商業同舖位買賣可能有些不同, 不過做得 ...

請教點樣利用互聯網取得聯絡呢?

複式洋房

買賣二手樓唔駛同代理客氣,
對業主嚟講, 簽咗臨時買賣合約後, 基本上唔需要經紀服務, 所以你可以盡鋤佣金, 你企硬俾0.1%, 我覺得冇問題。你唔駛理升市定跌市嫁, 升市同跌市都一樣嘅。

對買家嚟講, 其實簽咗臨時買賣合約後你都冇乜嘢要經紀做, 都係約業主成交前睇吓樓, 水電煤對吓數之類(你可以搵律師樓代辦, 唔駛搵經紀), 所以如果你認為0.1/0.2%係合理佣金, 你企硬就得嫁喇! 你唔駛驚㗎! 我可以話俾大家聽經紀係冇得揀嘅! 上世紀可以[屈]嘅年代已經過去!!
**不過有兩件事大家要留意:
1. 簽咗臨時買賣合約後, 買賣相方互留對方聯絡電話, 有事可直接聯絡, 唔駛吓吓要靠經紀。
2. 臨時買賣合約上寫明[佣金係完成交易後才繳付], 經紀一定話唔可以咁寫, 你哋唔駛理佢, 一定要寫, 唔寫唔好簽臨時買賣合約。

記得上面講嘅嘢, 對你一定有用。

大宅

如果簽左睇樓紙經AA帶睇樓,後來自己搵業主直接傾,唔再經AA,其實有無問題?

伯爵府

地產良心 發表於 18-9-7 19:10
買賣二手樓唔駛同代理客氣,
對業主嚟講, 簽咗臨時買賣合約後, 基本上唔需要經紀服務, 所以你可以盡鋤佣金, ...

反而我想問,咁樣做,地產鋪會幫你sell盤嗎

複式洋房

回覆 callmebabe 的帖子

地產代理係無得揀㗎!
你俾0.1% or 0.5%, 地產代理都係做咁多嘢㗎咋, 只要個個買家賣家都互相取得聯絡, 地產代理係倒轉頭求你俾生意佢做!! 到時可能有一半地產代理會倒閉! 一D都唔出奇!!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊