1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好煩呀, 個仔而家20個月, 仲未識講一個單字, 未識手指指, 表達自己需要, 已經排左協康做評估, 如果佢有咩問題打算上密集課, 咁橋有間全日N班話收佢, 如果佢第日評估完真係有問題, 咁入左N班實影響其他特殊治療班, 我應該點揀好

男爵府

roy05 發表於 18-6-5 12:53
好煩呀, 個仔而家20個月, 仲未識講一個單字, 未識手指指, 表達自己需要, 已經排左協康做評估, 如果佢有咩問 ...

我兩個仔仔更正20個月,排緊E位但未排到。如果有N收會照讀N先。到時排到E位要去訓練嘅日子再請假。

複式洋房

csc1016 發表於 18-6-5 12:57
我兩個仔仔更正20個月,排緊E位但未排到。如果有N收會照讀N先。到時排到E位要去訓練嘅日子再請假。
...

你排左幾耐呀??

男爵府

roy05 發表於 18-6-5 23:34
你排左幾耐呀??

2016年10月出院前係排到現在了。我嗰區間協康先派到2016年7月。如果醫生肯一出世就幫佢地排,就啱啱好趕到今年班車,小朋友太細又唔想跨區轉幾次車去上堂。希望快啲排到啦。

複式洋房

csc1016 發表於 18-6-6 03:37

2016年10月出院前係排到現在了。我嗰區間協康先派到2016年7 ...

嘩,協康要排兩年?

男爵府

roy05 發表於 18-6-6 07:47
嘩,協康要排兩年?

有啲區會快啲,不過起碼都排年幾兩年,除非自己俾錢。

複式洋房

csc1016 發表於 18-6-6 09:13
有啲區會快啲,不過起碼都排年幾兩年,除非自己俾錢。

呀,thx, 我以為協康本身一定自費但有得申資助而已

大宅

回覆樓主:

讀住n先,反正未排到,咪一路排一路讀,就算到時評估完,訓練可能又要排,到唔知要等幾耐

大宅

其實小朋友20個月都仲好細,我記得我小朋友20個月都唔識講,亦好少手指指

到而家28個月,識講既生字好多, 1-20, A-Z, one to ten 都OK, 句子好似爸爸開門,媽媽睇書書亦開始多

複式洋房

回覆 emmmacyk 的帖子

樣樣都要排真係而家先知呢d支援少到不得了.......當見到小朋友有事已經心都嗡埋, 仲要煩佢日後既訓練旅程,星爸星媽真不易做......

複式洋房

回覆 kcchan521 的帖子

yes, 20個月仲好細, 好多表徵都唔明顯, 不過有d細微野, 就俾我留意度, , 至少我叫親佢佢都借左聾耳陳, 唔識講野唔識手指指,唔認人, 再google下就見到自閉症狀中左七七八八, 我估評估結果都會係AD, 爭在係咩程度...........
我都好希望我小朋友係俾我"誤診", 好似你小朋友咁我就一天都光曬.......不過我應該無咁幸運

大宅

roy05 發表於 18-6-6 11:10

樣樣都要排真係而家先知呢d支援少到不得了.......當見到小朋友有事已經心都嗡埋, 仲 ...

其實你咁快發現問題,又肯去搵支援,已經幫到小朋友好多,越早介入協助,訓練的效果就越明顯
到時返咗學,再請教下老師, 睇下學校同屋企可以點配合幫小朋友

珍珠宮

回覆樓主:

n班其實都幫到你改善佢語言能力(好多一返N就變開籠雀),所以一定唔好放棄,將來要做訓練再請假lor,全日N一位難求啊

複式洋房

是, 自從意識到佢有呢個問題, 我晚晚趁佢訓左教由睇電視轉左晚晚睇google去 search 自閉相關資料, 雖然都知根治唔到, 但希望可以掌握到黃金治療期, 如果佢有幸只係高功能, 還望佢可以入番正常人既生活圈子, 不求望子成龍, 但求第日我老左, 我唔再係度, 佢都可以自給自足; btw d爺爺麻麻公公婆婆仲未接受到呢樣野, 叫我唔好理由佢自由發展..........都幾反對我咁樣睇個仔, 而家希望快d排到我個仔做評估啦

複式洋房

回覆 怪獸青BB 的帖子

聽到你咁講我其實覺得好鼓舞, 如果佢真係變番開龍雀我買支咪俾佢由佢日日係屋企唱歌呀!!

大宅

roy05 發表於 18-6-6 11:31

yes, 20個月仲好細, 好多表徵都唔明顯, 不過有d細微野, 就俾我留意度, , 至少我叫 ...

加油,其實我小朋友20個月,同你小朋友差不多,唔識講,唔識叫人,唔指,叫佢成日唔理人,我有一段時間亦好好好擔心,亦有排隊做評估

邊等既時候,我地就日日好有耐性咁不停同佢講野,教佢生字,唱歌仔,鼓勵佢要指野同埋同人say hello/byebye

到好似大約1-2個月後,真係樣樣都有進步

加油呀

複式洋房

kcchan521 發表於 18-6-6 14:49
加油,其實我小朋友20個月,同你小朋友差不多,唔識講,唔識叫人,唔指,叫佢成日唔理人,我有一段時間亦 ...
WOW, 咁好叻喎, 2個月就train番起, 咁最後有無去做評估? 點講?

男爵府

roy05 發表於 18-6-6 11:31

yes, 20個月仲好細, 好多表徵都唔明顯, 不過有d細微野, 就俾我留意度, , 至少我叫 ...

我兩個現在只上過一期playgroup (10堂),識咗手指指,認到人,認到好多嘢,你問佢知問乜,指到,聽歌仔也有反應會跟著做。但就是仲係冇乜講嘢,跟口水尾都冇乜,成日YYY。

複式洋房

回覆 csc1016 的帖子

我上左6堂正常果d playgroup, 但佢上親都係你有你講, 其他小朋友坐定定聽老師講, 先唔好理講乜但起碼有互動, 有互傳波仔, 但我個仔就佢有佢行埋一二邊, 攪呢樣攪果樣, 坐唔定, 成日抱佢返坐位, 但轉頭又走左去, 或者發曬脾氣lur地......................感覺好似仲阻住人地上堂.....我已經嘗試將老師果套教學法帶番屋企, 但係屋企佢仲更加當我無到........................

大宅

roy05 發表於 18-6-6 15:06
WOW, 咁好叻喎, 2個月就train番起, 咁最後有無去做評估? 點講?
見佢好左,有打去協康講番佢既情況,協康好好,話小朋友每個月都可以好唔同,叫我可以再睇多陣先做評估,跟住見佢都KEEP住有改善,最後無做

首頁

尾頁

跳至