自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆 馬霸 的帖子

點評唔到既..
唔好以為香港甘先進度度都一定有樓梯,

如果就講樓梯,我附近有兩條路落市中心.一係等LIFT 二係長樓梯

眼見每日早上上班時間,總會有D媽媽帶小朋友"教行路, 一步一步行"
雙人路變左單人路...龍尾去到告士打道...
喂..個阿媽出聲話返成班人轉頭喎..
甘係咪又直指"阿媽係錯"?
有時大家互就,正如老人家小朋友唔通就叫"擋路有理"?(適用於任何時間 非針對此事)

Ceci師傅    發表於 18-6-6 14:29

珍珠宮

2024年龍年勳章

怪獸青BB 發表於 18-6-6 10:57
商場會並排企,搭地鐵個d就會前後(佢係上面),就係怕有人趕時間
係~有時間行商場無理由要趕時間行電梯
但公眾交通的電梯, 我寧願讓條路比人行, 自己企埋一邊。如果你企係左手邊唔郁, 分分鐘比後面啲媽媽聲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

你未結婚未生bb 之前唔行電梯的嗎?

我覺得唔好諗咁多,唔好糾纏在呢d 唔係問題既問題上,人生會開心好多。

大宅

cherylloveu 發表於 18-6-6 14:18
回覆 馬霸 的帖子

點評唔到既..
係呢個行唔到直線既香港
教仔係唔影響人既地方,時間就冇問題繁忙時間走黎教仔,大把人幫呢D阿媽教仔,教埋個阿媽

珍珠宮

2024年龍年勳章

wyl 發表於 18-6-6 11:02
其實唔止香港,日本都係咁,不過佢哋左企右行,你企咗喺右面,啲人都一樣會叫你借開,繁忙城巿都係咁,大家 ...
新加坡MRT都係, 左企右行。

大宅

魚兒小寶貝 發表於 18-6-6 14:31
你未結婚未生bb 之前唔行電梯的嗎?

我覺得唔好諗咁多,唔好糾纏在呢d 唔係問題既問題上,人生會開心好多 ...
係好多人都係咁,調轉左黎諗,大肚,,或者肥,行動唔方便,咪去搭LIFT囉
趕時間既人,同唔趕時間既人,真係冇聽過話會係趕時間果邊既錯

不過呢D月鋪真係解決唔到既問題,好似行路行得慢唔好行路中心,唔好行下左又行下右
擔遮唔好行有蓋地方,呢D為人地著想既諗法,係香港越黎越少

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實呢,左行右企呢個concept太根深締固,宣傳扶手電梯要企定定都係呢幾年嘅事,比啲時間香港人熟習下啦。我都有個4歲嘅小朋友,繁忙時間我都盡量企埋一邊,大家互相遷就下啦!

大宅

kikiboy 發表於 18-6-6 12:39

咁你又有冇留意到講明叫人「靠右企穩」呢

我真係無留意,我只留意到港鐵職員叫並排一齊上,無講過留條路黎行。

廣告我都淨係留意到「企定定」、唔好扶手電梯上行走

大宅

回覆 Ceci師傅 的帖子

係呢個行唔到直線既香港
好認同...

香港行路的確係好"難過"既..D馬路都係

子爵府

香港如果坐個扶手電梯還要立法點用,不如把香港人變成機械人算了

呢類po已經出現過不下10次,我亦分析過有小朋友前後企的好處,論安全前後企絶對比左右企安全,理解的就理解,不理解的點講都沒用。

男爵府

因為香港人好急

水晶宮

louis7020 發表於 18-6-6 10:05
話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...
唔好MIND, 其實我PREFER一前一後企, 有咩事我都可以接住自己小朋友, 平排其實仲危險又左人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Ceci師傅 發表於 18-6-6 14:36
係好多人都係咁,調轉左黎諗,大肚,,或者肥,行動唔方便,咪去搭LIFT囉
趕時間既人,同唔趕時間既人,真係冇聽過 ...
呢d 係教育同地方問題,冇空間既香港唔係咁易做到,自己教好自己仔女,唔好睇得咁重,盞做人唔開心。
識得黎hk 工作既日本人,覺得喺香港好輕鬆好自由,我諗太多規矩會令人好累!

子爵府

回覆樓主

其實試過好多次用扶手電梯個個都企埋一邊,而其實冇人喺另一邊行上去,結果一大堆人喺月台塞住晒

如果兩邊都企滿人效率快一陪

珍珠宮

louis7020 發表於 18-6-6 10:05
話說拖住4歲女兒落扶手電梯,我倆拖住平排企很正常,後面年青人係咁講唔該借借,算啦我同個女兒前後企,但 ...

我個人覺得前後企,安全過排排企多多聲。

珍珠宮

抺茶雪糕 發表於 18-6-6 15:14
其實試過好多次用扶手電梯個個都企埋一邊,而其實冇人喺另一邊行上去,結果一大堆人喺月台塞住晒

如果兩邊 ...

咪就係為咗人地可以運多些人,賺多些咯,

話之有事成堆人疊羅漢咁,冇位逃生

sfuhsg    發表於 18-6-6 20:15
Ceci師傅    發表於 18-6-6 15:23

子爵府

waiyumama 發表於 18-6-6 10:40
果日落電梯,我大住肚拖住兩歲幾小朋友並排企,因為如果小朋友企我前一級,佢咁矮,我好易向前失平衡。如果 ...

我都大住肚34周,我帶我20個月大嘅小朋友出街或上playgroup,搭電梯都係上下咁企,我企下佢企上,我習慣唔會阻住人地行,亦會咁樣教我小朋友
幾時先上到車.....

侯爵府

回覆樓主:

除咗香港,其實好多地方都係咁,一邊行另一邊企,要改呢個習慣真係唔易。

大宅

回覆樓主

我同小朋友永遠前後企,真係有人會趕時間,如果電梯向上就小朋友前我後,電梯向下就我我前小朋友後,從來唔覺有危險

男爵府

c.hutchson 發表於 18-6-6 15:22
我都大住肚34周,我帶我20個月大嘅小朋友出街或上playgroup,搭電梯都係上下咁企,我企下佢企上,我習慣唔 ...

上電梯我會企後,小朋友企前。
落電梯就好難前後企,如果小朋友企我後排,我要全程側身企,啲人行落黎會撞到我個肚。
如果小朋友企前排,我要全程烏低身拖佢,我會向前失平衡。
我知道同小朋友平排拖住對我地最安全,我估其他人都唔想有人受傷嘅。

首頁
12345...13

尾頁

跳至