自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cy101 發表於 18-6-9 10:59
睇晒樓主留言, 無言!

細個受到唔開心特遇,理應長大後更小心,唔好帶落下一代,但偏偏好似歷史重演咁。
唔係講緊樓主(因為唔知佢年幼係點)

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

有冇邊位 JM有 copy低內容?

伯爵府

畀面勳章

Jessiest 發表於 18-6-8 23:43
多謝各位,我會用你地嘅方法去處理我同女兒嘅關係,真係好多謝你地意見。我今早亦同女兒道歉了,幸好佢仲係 ...

趕個囡走去嫲嫲屋企
離晒大譜 重男輕女

伯爵府

畀面勳章

gec 發表於 18-6-9 13:36
趕個囡走去嫲嫲屋企
離晒大譜 重男輕女

倒轉頭要個囡寫信道歉
情何以堪

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

细佬有錯咬家姐,你应罰及教细路,不是兩个一齊鬧

我唔知细佬幾多歲,但搶得人野应一歲以上。你不应冷落女兒,不再揽不再抱。咁会令佢覺得细佬搶左你,你不再愛她了。

她向你投訴,你应即刻揽佢錫佢,告訴她你的愛無分彼此,以後會抽d時間陪佢,甚至母女倆出街玩,叫C6睇住细佬。

你不但冇安撫佢的情绪,仲送佢去99度住(以佢理解,你唔要佢,只要细佬)。应道歉的应該是樓主你。

珍珠宮

gec 發表於 18-6-9 13:38
倒轉頭要個囡寫信道歉
情何以堪

你誤會了,係樓主個女自己寫的道歉信,不是樓主要求的,大家不要斷章取義
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

~phyllis~ 發表於 18-6-9 13:07
你應該無睇到妹妹封求情信,有睇既話就明白大家都真係好心痛好肉緊...
...

我有睇到,都明白大家肉赤個小朋友
不過樓主既情緒已經不穩,
大家素未謀面又幫唔到小朋友,
唯有講野唔好太涼薄,唔好再刺激樓主

我相信樓主都錫個女,
一念天堂一念地獄,我擔心樓主會想歪姐

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

多謝各位,我會用你地嘅方法去處理我同女兒嘅關係,真係好多謝你地意見。我今早亦同女兒道歉了,幸好佢仲係 ...

咁就好喇
放下自在

珍珠宮

Jessiest 發表於 18-6-9 00:44
出去玩就係疆嘅野馬,家姐玩嘅細佬唔玩得,咁我就自自然然顧左細佬先喇
...

唔好再比藉口自己
我小朋友都係就2歲同有個7歲姨甥,我都會同安排一齊出街玩,去公園、圖書館、商場,絕對可以一齊玩
公園可以一齊睇下花花草草、雀仔、魚
玩波、玩滑梯、玩韆鞦....
係公園可以家姐拖細佬行,你拖住家姐行

平日係屋企可以要家姐做小幫手,拎下棉花、片,讚家姐幫手好乖,同家姐講媽咪依加同細佬換片呀.....
唔係當你湊細囝時厭大囡阻住你、煩住你,叫佢走開甚至鬧佢

訓練細囝自己食飯,間中家姐可以幫手餵幾啖

做家務時同家姐一齊洗米、洗菜、摺衫,家姐係側邊遞下衣夾又得.....

唔好永遠覺得自己湊緊細囝就理所當然顧唔到大,好多方法可以同時兼顧兩個
你要比小朋友知道三個人一齊更開心,唔係要獨佔媽咪先開心
唔好諗住放低是但一個去長老到輕鬆d好湊d,咁樣兩姊弟建立唔到手足情,又會覺得媽咪要細佬/家姐唔要我,到佢地一齊只會更爭寵
更可況你已經開到聲唔要家姐送走佢,相信家姐從今獨自去到長老屋企就驚你唔要佢

唔好再陪瞓,買個護床欄已經唔洗擔心安全問題,細囝自己瞓你自然多好多時間陪囡囡同老公

身教好緊要,你打小朋友佢地自然有樣學樣,你對佢地脾氣暴躁佢地亦一樣,小朋友行為係大人一面鏡

衛生署有管教小朋友既資料同方法

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/13048.html

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14836.html

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/14837.html

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goat 發表於 18-6-9 13:09
細個受到唔開心特遇,理應長大後更小心,唔好帶落下一代,但偏偏好似歷史重演咁。
唔係講緊樓主(因為唔知 ...
好理想就係咁諗, 斷咗佢, 唔會俾佢再發生; 但有另一類人係會重蹈覆轍, 走唔出!
PS: 同樓主CASE 無關!

子爵府

秋天與楓葉 發表於 18-6-9 14:33
唔好再比藉口自己
我小朋友都係就2歲同有個7歲姨甥,我都會同安排一齊出街玩,去公園、圖書館、商場,絕對 ...

thanks,我都正煩緊點教小朋友好

寶石宮

2023年兔年勳章

男爵府

回覆樓主

重男輕女係每代都會延續,歷史不斷重演,每個地方都有,話樓主都無用

大宅

希望你真心錫個大女,唔好再偏心。大女7歲有記憶有感覺的,小朋友好需要媽媽的愛。

珍珠宮

回覆樓主

樓主,我覺得你一點也不感恩、有咁乖的女兒理應心足! 可能因女兒太乖,也使樓主容易忽略女兒,因你覺得女兒過後就會開心返,大家感情會fd返,就一直視知不理她感受!
希望樓主好好珍惜女兒的孝順,孝順久了有時也會變心淡的

首頁

尾頁

跳至