自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比左錢先, 或者都可以

【本地代購】 港媽「好日唔過海」 搭網友幫人買禮物捱轟
為咗買嘢你可以去到幾盡? 有網民喺Facebook大埔群組公開發帖,問有無網友喺銅鑼灣Sogo返工可以幫手買對童裝鞋返大埔交收,原因係「好日都唔過一次海」。

此post一出,引嚟一眾網友嘩然。事關細問之下,原來呢位媽媽非自用,而係佢嘅家姐想買對鞋送俾朋友,佢應承咗家姐,但佢本人要湊小朋友好少過海,所以喺谷度搵人幫手過銅鑼灣買。有網友話「尖沙咀都有sogo,坐271出去都好方便」,「唔係sogo著唔上腳乎」,而樓主就話「如果你係其他地方買到我都想 唔幫手或者唔知咩事可以skip 唔需要係到gut人」、「廢事講要湊小朋友咪就係怕左果班湊小朋友大哂 過海要申請果班道德L囉」。不過…… 有網友上網check,其實間舖有多個銷售點,根本不用過海。無幾耐樓主報喜,真係有人願意幫手買。

網友就覺得,湊著小朋友唔過海唔係大唒,麻煩唔識嘅人搭上搭買嘢亦都唔多妥當,「叫唔識嘅人幫你買對波鞋,原來係送比人﹐佩服」,「有人幫你唔代表你岩,只係你好彩,湊小朋友唔方便可以選擇送你買到既,同埋睇下間野有冇分店」,「買禮物送俾人梗係自己handle到㗎啦(無論金錢定能力)身邊無朋友幫到手嘅時候就應該轉目標啦」,「如果post係相熟嘅媽媽谷,或者有人會好心情唔怕蝕底幫你,但呢度係大埔谷,39唔識7,唔該都無句」,「真係估唔到會發展到咁嘅地步,遲D連飯盒都要幫人買......」。

但亦有人覺得,「有人願意幫忙之下,又可以省車錢省時間,幫嘅人又好樂意,真係關其他人叉事!」、「如果我方便又識買,都可以幫你呢?我都係銅鑼灣返工,衣家搵到人就好啦」。

經過呢件事,有人仲講笑話要大力發展香港境內代購,潛力無限呀!你又肯唔肯幫呢位媽媽呢?

https://www.facebook.com/looop.hk/photos/a.763949130440724.1073741828.763939457108358/1000029836832651/?type=3&theater

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

托上托原來都唔係買比自己著,原來幫人買來再送比人

伯爵府

回覆樓主:

我係懶人唔鍾意shopping, 所以應該唔幫,但亦唔會出聲 gut人。

wcpcelia    發表於 18-6-16 20:18

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pokipoki 發表於 18-6-16 15:59
托上托原來都唔係買比自己著,原來幫人買來再送比人

我真係好怕呢d

仲要約時間交收....

又唔係急住救命

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

托上托搵人幫好無謂!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

真係有呢種人大開眼界

男爵府

回覆 good_pig 的帖子

其實都拿黎講,幫人買野先科水,唔知果位媽媽願唔願意,如果幫人買者唔先收錢,買左後佢話唔岩,上網講都無人可憐,

寶石宮

Hanayori 發表於 18-6-16 16:03
我係懶人唔鍾意shopping, 所以應該唔幫,但亦唔會出聲 gut人。

佢上大埔谷搵人, 都預左比人gut...

如果朋友WHATSAPP...可能人地背後講佢又唔知

象牙宮

呢度都有,有人話你去日本幫我買咩咩,
係幫朋友買的,答唔係代購只去旅遊,
佢地連唔該都係句的,好似老馮咁。。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

係都搵識既人幫手啦,
點會39547叫人幫

寶石宮

mercurycc 發表於 18-6-16 16:17
呢度都有,有人話你去日本幫我買咩咩,
係幫朋友買的,答唔係代購只去旅遊,
佢地連唔該都係句的,好似老馮 ...

伸手黨..

仲有d人話做媽咪都唔肯幫人.....其實又有乜關係呢

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我自己都好怕呢d人,成日見fb有人分享平野,係想大家都慳到錢買到心頭好,但都會見到有人三九唔識七,問可唔可以代買,老實又要花時間,又要墊支,到最後仲有遷就人地時間交收,仲要承擔放飛機走數風險

good_pig    發表於 18-6-16 16:55

寶石宮

2023年兔年勳章

c.vieri 發表於 18-6-16 16:07
真係有呢種人大開眼界

真係不恥下問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢度也有呢d人,應承幫,好似欠左佢。催催催

唔該都無……
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁,又有人願意。
可能中間收少少手續費……

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

懶到咁!!

寶石宮

evip 發表於 18-6-16 17:32
咁,又有人願意。
可能中間收少少手續費……

又可能話人地唔幫佢....收多幾十又話人食水深...

象牙宮

good_pig 發表於 18-6-16 16:20
伸手黨..

仲有d人話做媽咪都唔肯幫人.....其實又有乜關係呢
如果有禮貌既都有考慮下幫手,但d態度好似幫襯欠佢咁。
講真而家咁多化購比到錢點會無人做呢!

寶石宮

mercurycc 發表於 18-6-16 17:40
如果有禮貌既都有考慮下幫手,但d態度好似幫襯欠佢咁。
講真而家咁多化購比到錢點會無人做呢!
...

d人最鐘意講到好順手咁 .....

順極都要花時間架嘛

象牙宮

good_pig 發表於 18-6-16 17:42
d人最鐘意講到好順手咁 .....

順極都要花時間架嘛
我去旅行都會幫朋友買野,不過都係會買既野就順便買理咁,
有時見岩朋友都w比佢地睇岩就買理,
有次朋友同事見又話要咁好順便買理,
點知第二次佢知我又去即整到大張list 話要買,
無理佢話無經過算,佢都係咩都想買又無禮貌既人。

首頁

尾頁

跳至