自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

第一次開藥多數都係退燒之類, 既然開左點解又唔食? 比我會食返兩日先, 唔對路就再去睇過
我睇開法國門診, 而家基本上都係要睇兩轉先好得返, 第一轉唔會開重藥架

不過都好睇醫生既態度既,知你擔心, 但好多時自己覺得自己態度語氣冇問題, 但外人聽落係另一回事

希望阿仔快啲好返啦

大宅

生牛河 發表於 18-6-25 11:19
我兒發燒38.9度去求診之前未入醫院是39.8度
本人跟林__說我兒比較少發燒 , 九歲只發燒過三次,今次第四次亦 ...

我成日都覺得尊重係雙向既,但有時態度都有可能由誤會引起。

睇醫生最重要係信任,你唔信就唔好睇佢。你果句麻煩睇得仔細點,可能你無心,但對一個專業人士黎講已經難聽過粗口。即係如果你唔提佢,佢就會睇錯呀?

好多時,望聞問切係好表面,如果無乜特別病癥,通常都估最大路既野先。你以為你個仔好少發燒,所以今次發燒好特別,但問題係臨床上發燒一點也不是特別的病癥,唔能夠單靠呢樣斷到係乜症。

如果你係醫生就大鑊,一個人發得多定少燒,完全無醫學上既意義,最多係間接話你個仔身體好,好少病,但對今次係乜病係完全無幫助,等如廢話一樣。

如果純粹係發燒加喉嚨痛,唔係上呼吸感染,係乜?至於係唔係肺炎,一係你就上房做檢查,一係你食下藥,睇下個病情進展先會知。醫生唔係神,唔可能憑肉眼就睇到咩病,唔做檢查永遠不能確診,佢最多係睇病癥估計邊種病可能性大一點。

有時一開始診斷係上呼吸感染,但後來又要改為肺炎,未必係個醫生廢,而係當初病癥不明顯,理所當然估大路野先,唔通要你下下都照肺呀?要錢架嘛。但後來,病情明顯,例如高燒不退,就先會諗其它病,可能要做後續檢查,好正常不過。

咁醫生話係上呼吸道感染,你又懷疑,叫人睇得仔細點。咁不如就上房做檢查啦,你又話無需要。鬼唔知無需要咩?但你懷疑醫生既專業嘛,唔做檢查點肯定乜病。都唔知你想點?有時態度唔係最重要,而係你講野既出發點,都可以令聽者好唔順氣。

但如果你期望佢望得仔細點,乜檢查都唔做就可以肯定係乜病,你唔應該搵醫生,因為無醫生做得到。可能你靠自己仲好,既然你覺得自己仲叻過醫生,可以挑戰到人地既專業。

翡翠宮

dativebond 發表於 18-6-26 14:03

我成日都覺得尊重係雙向既,但有時態度都有可能由誤會引 ...

男爵府

dativebond 發表於 18-6-26 14:03

我成日都覺得尊重係雙向既,但有時態度都有可能由誤會引 ...

Well said

水晶宮

回覆樓主

我估當時你太緊張了,但可以理解的,你兒子少發燒,所以語言中令林醫生覺得你不信任佢,而後來比藥時又冇解釋清楚。
1. 我覺得你冇問題 ( 只是無心之失)
2. 醫生都冇判錯症及比錯藥 ( 只是欠缺解釋)

事情己過,祝孩子身體健康,開開心心。

別墅

我曾到林家強醫生那裡求診四次,頭兩次是16年尾發高燒住院,皆為林醫生做主診。我不是否定樓主的感覺和經歷,只是我也想道出我所認識的林醫生是怎樣的。

頭兩次入院,第一次是腺病毒,都燒前前後後八至九日,燒到第五日撲到浸會求診,我求診時不認識任何醫生,求其選擇了林醫生。林醫生細心檢查我的病況,就建議我要入院檢查,因為燒太耐,而且也服用過不同抗生素,他擔心有抗藥性問題存在,但他說我就算不在浸會,也都一定要去政府醫院搞搞,不能再又就咁開藥返家食。由於我有保險,我就選擇浸會。住了五日,終於退燒出院,但及後三日,我又無故發高燒,我心裡好擔心,是否有什麼問題,之後就返去浸會搵林醫生,由於我完全冇病徵,一滴鼻水都冇,而且正常剛退燒出院,為何會返發??要再住院檢查一下,最後幸好原來只是又中了甲流。

但住院期間,我實在恐慌,因從未試過燒咁高又入院,但林醫生是一個很幽默的人,他經常安慰我,講出實際冇我諗得咁恐怖,而且他有幾次都是夜晚十一點幾來巡房,每次都耐心解釋我的情況,着我不用太緊張‧而我的bb同時也高燒入了第二間醫院,他知道後都有關心她的情況‧

最近我感冒,去附近診所睇唔好,又去搵林醫生,我又係好緊張,擔心是否又入院,因為我都燒五六日唔好,他很有耐性聽我的焦慮,但他說不用入院啦,燒了五六日試下抗生素先,最後搞掂左‧我跟他說不好意思,因為我實在表現得好緊張,但他說他明白的,通常住過院的病人都會比較緊張,但今次不用擔心,只是上呼吸道感染‧

林醫生在門診診症時會比較嚴肅寡言,我估可能是比較多病人在外等候,但他診症不會hea睇,都細心問症,但巡房見到的他會感覺輕鬆好多‧

同一個醫生,有人說好,有人話壞,網上的評語,我們可以參考,但不用盡信,正如我今日所打的這篇回應,都會有人半信半疑‧但因為我見到的林醫生是另一面,對我而言都是事實,我不希望大家只參考到他的負評,我不算認識他很多年,但so far我認識的他,是個好醫生。

不過,我不會否定樓主的經歷和感覺,因為同一個面包,有啲人話難食,有啲人話好食,所以都是請大家自行判斷,不用執拗。

以上純個人意見。

男爵府

生牛河 發表於 18-6-25 13:20
如果佢正常開返上呼吸道感染藥 就算再委屈都無問題 我只係求藥同好返 但見到只有兩枝退燒藥 我果刻呆了 亦 ...

其實睇完篇文我唔覺得醫生有咩大問題,你追唔滿意都係佢態度未如你心目中所想啫,但係醫生真係賣技術唔係賣服務

同埋我覺得你可能真係過分緊張左而不自覺,你話你拎藥嗰時喊,其他醫護人員安慰你,係因為大家明白咩事?

我覺得係醫護人員見到一個過分緊張嘅媽咪,拎藥都拎到喊,正常人都會比張紙巾佢安慰下,而唔係明白阿醫生冇醫德果類,你明唔明? 放鬆D啦,真係唔使咁緊張

首頁

尾頁

跳至