自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Maisybb 發表於 18-6-27 10:49
當時考聆聽試、監考老師睇唔到、只係有同學報串話見到、當時人又瞻怯承認多寫三數字。overtime 同just in t ...
咁就唔係無心之失, 當事人又認咗, 俾D誠意道歉, 睇下可否罰最輕!

子爵府

回覆樓主:

高中呢次大考,我仔同學,老師開考前,一同起步check卷頁數,有無印漏,被老師睇倒他「睇卷」,當然,同學話無,但總之老師睇倒話有,羅生門,考完卷落教員室照肺,派「黃紙」一張,算執身彩。
其實,開考前個同學比個老師喝令,已經驚到鼻哥窿冇肉,魂魄都飛咗去,擔心成份卷被扣分,甚至DQ,仲要係考中文卷(死亡之卷),真係好慘
所以,同學們由小學開始,真係要習慣嚴格的考試的規則,學校老師執行是情不得己。

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 18-6-27 11:57
高中呢次大考,我仔同學,老師開考前,一同起步check卷頁數,有無印漏,被老師睇倒他「睇卷」,當然,同學 ...
AGREE, 今日對你仁慈即係他日對你殘忍, 好彩今次係校內試, 如果係公開試、專業試, 影響仲大

珍珠宮

當時考聆聽試、監考老師睇唔到、只係有同學報串話見到、當時人又瞻怯承認多寫三數字。overtime 同just in t ...

全部都係想避責嘅籍口

老師睇唔到,係重點嘛?
同學報串,咁叫報串?
膽怯承認?為左解釋係無心之失非計劃下?
三數字,又如何?
數秒之距,咪就係超左時犯規囉~

子爵府

goat 發表於 18-6-27 12:01
AGREE, 今日對你仁慈即係他日對你殘忍, 好彩今次係校內試, 如果係公開試、專業試, 影響仲大
...

真係要當交學費,我仔都高中生啦,今次仲犯低級錯誤,無click選擇作答格仔(作文題題目),咁就扣咗3分 。好彩佢只係漏click格仔,如果正式文章上無寫(XX)作答題目,嚴格起上嚟,老師有權成份卷作廢,因為老師無奶油憑學生篇文,估你揀邊題嘛

子爵府

回覆樓主:

小學生考試時,個筆袋都要執得簡潔和整齊,跌枝筆都唔好自己去出位,一定要舉手請示老師。有一年,我仔初小時,同學A跌擦紙膠,隔離同學B幫佢執,老師捉到正,雖然知只是小動作幫忙,但老仍然要嚴厲執法,一律當「出猫」論,最後見埋家長才從輕發落,但呢d所謂「 殺一儆百」,年年月月都繼續,好讓每個年年級的同學和家長,好好參考。

男爵府

回覆樓主:

當年考DSE卷二 叫咗停筆,老師準備收卷有個男仔仲未停筆,即刻比個老師話”喂!同學!叫咗停筆啦,你咩number,一陣收晒卷你留係到,唔好走”全場望住個男仔

我諗最後多數都比人DQ

水晶宮

Maisybb 發表於 18-6-25 22:09
如題、但無心之失、會否從輕發落。

小一的話都已經唔係第一次考試了。

子爵府

錯就要認啦!

老師睇唔到,同學報串,膽怯認咗全部都係借口。
想個小朋友好就應該教佢承担责任知錯能改,
而唔係認同佢既借口。

大宅

完全唔係無心之失喎!
博人睇唔到唔告發佢?
重用[瞻怯]?即係覺得死口唔認才對?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

露比EE 發表於 18-6-27 10:28
個同學似乎好大壓力,老師家長反而應該關心點解而唔係懲罰!

因為唔同班,最後係點,真係唔知

子爵府

講明pens down就一定要放低筆,冇請講。俾人報串就預咗,其他同學見你多咗時間寫實嘈,那怕只是多一秒。

琥珀宮

扣分

男爵府

吉蒂0603 發表於 18-6-27 12:25
真係要當交學費,我仔都高中生啦,今次仲犯低級錯誤,無click選擇作答格仔(作文題題目),咁就扣咗3分 :h ...

平日考試出錯, 好過正式dse出事, 無得救。

問心講校內試扣分被罰都無所謂, 經一事長一智。 如果中三就愁啲, 驚影響選科。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Maisybb 發表於 18-6-25 22:09
如題、但無心之失、會否從輕發落。

我囡同學試過,即刻0 分,再見家長

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大則是次當零分也
都好難小則…
就算係校內測驗都好…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

再講
好難話小事化無
坐底十幾廿人睇住(就算小班教學)
邊一個多口講出去
老師唔揸正嚟做
到時老師聽收信都似
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

sambb 發表於 18-6-27 15:05
平日考試出錯, 好過正式dse出事, 無得救。

問心講校內試扣分被罰都無所謂, 經一事長一智。 如果中三 ...

小學呈分那兩年,老師們都千叮萬囑同學們,有關考試和操行的表現的注意事項。最記得個仔小五時家長日,班主任老師,苦口婆心說明,呢兩年嘅操行表現,對升中選校很重要。例如,有咩事和同學有爭執,務必「經老師調停」,即係話d同學醒醒定定,唔好鬧事,因小失大。雖然人誰無過,但到時先和學校求情,很兩難

首頁

尾頁

跳至