自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

J2兄弟幫,請咗主持Think Big天地,幾位主持上節目,其中一位主持鍾晴,稱除咗龜以外,對一切動物都感到,恐懼,佢講及當年拍街景時遇上佢最驚嘅狗隻,竟然用「工廠區嘅狗特別毛茸茸同污糟」、「即係…好乞人憎嗰啲啦吓」,鍾晴又舉例,試過搭lift見過啲狗好熱情,「朋友叫我扮唔好驚」、「因為狗見你驚就嚇你」、「都唔知佢(牠)咩心態」。結果辣㷫晒一班愛狗人士。

我無養狗,亦唔驚狗,唔覺得鐘晴有咩大問題,工廠區污糟過住宅區,係常識,如果狗隻無人打理,污糟係正常喎

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實倉庫既狗都好慘架.......比人拿黎看地盤,完左工就失業變流浪狗.......因為同人一樣,無人想天生做乞兒............佢地都想有野食有得住..........

其實所謂得罪人可能就係佢言語上不知不覺將自己擺係高高在上審視, 唔尊重其他生命所引起既反感............所以........教育小朋友係要尊重其他生命,共容唔好睇得自己係萬物之靈高人一等,但同時當然自己都要注意乾淨衛生...........

珍珠宮

回覆樓主

其實呢段言論又唔特別喎,只反映出怕狗多過仇狗。

利申:本人鐘意狗亦養過狗。

大宅

回覆樓主:

我果日咁岩有睇直播,佢講完我都覺得有問題,主持都好想幫佢兜返,但佢自己完全唔覺得有問題

男爵府

回覆樓主:

佢自己怕狗講下感受都唔得?

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

老實講
唔鍾意狗有咩問題
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

有次他做安樂窩嘉賓, 講感受時話呢間屋的設計不啱他, 他本身較 elegant. 我由嗰刻留意下他

伯爵府

我無睇個節目,但原來而家怕狗講下感受都唔得?怕狗同仇狗係兩樣野喎

大宅

回覆樓主

我無睇過個節目,亦係愛狗人士,睇你影容節目嘅文字我覺得佢唔係衰驚狗怕狗上面、係衰「總之係好乞人憎嗰啲」呢句說話上面,可能佢年紀細唔識,我記得佢選港姐時係全場最細,作為公眾人物有啲說話就算個心點諗都唔適宜講,話怕狗係可以,但唔可以係電視度直接講「乞人憎」咁樣另人好反感。
換個角度,如果大熱天時搭地鐵有好多地盤工人叔叔收工上車,可能工作完比較大汗同埋身上多塵,縱使幾咁唔鍾意同一架車,呢啲情況只好自已忍受或者落車等第架,但都唔可以話「啲地盤區上車嗰啲呢,好似好污糟嗰啲呢,總之好乞人憎嗰種」咁架嘛,係咪?尤其是係電視上面講更加無可能。
以上只係例子,唔代表我真係咁覺得啲工人叔叔

vlnz    發表於 18-7-14 11:49
毛小孩    發表於 18-7-14 00:26
zombie    發表於 18-7-13 14:29

用戶要求終止服務

回覆樓主

講真,我超怕狗,係超驚,同一條路有人放狗我都驚,更冇可能同lift(我會禮貌地,話你地上去先,而我自己坐下一架,但咁都俾狗主jap 我,可能呢度jm覺得我大驚小怪,請口下留情勿插)...咁我又冇傷害人(可能覺得我傷害左隻狗的心掛...)

所以我明呢個主持講乜(雖然我唔知佢乜水),只不過佢係公眾人,咪做下樣話自己好愛小動物算囉....

琥珀宮

畀面勳章

南丁媽咪 發表於 18-7-13 12:00
講真,我超怕狗,係超驚,同一條路有人放狗我都驚,更冇可能同lift(我會禮貌地,話你地上去先,而我自己坐 ...

離遠見到大狗,我會繞路行

有時有大狗突然响身後行過身邊,我個心都會離一離,唔驚狗嘅人,係唔會明白果種恐懼感

所以,個嘉賓咁講,絕對感同身受

珍珠宮

我好怕狗,好彩住附近啲狗主都好好人,控制到隻狗

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我自己鐘意狗唔怕狗,不過亦尊重人地唔鐘意狗驚狗,可能佢表達得唔係咁好,而又有D愛狗人士太偏激,我見fb好多愛狗人士咒罵緊佢。

大宅

o_____o 發表於 18-7-13 12:05
我自己鐘意狗唔怕狗,不過亦尊重人地唔鐘意狗驚狗,可能佢表達得唔係咁好,而又有D愛狗人士太偏激,我見fb ...

無錯,就係表達嘅問題,可以驚狗怕狗,但表達方式可以好啲囉,電視電台講野要好小心

禁止訪問

大宅

cherrie221 發表於 18-7-13 11:54
我無睇過個節目,亦係愛狗人士,睇你影容節目嘅文字我覺得佢唔係衰驚狗怕狗上面、係衰「總之係好乞人憎嗰啲 ...

其實怕唔怕狗都係,只係佢作為一個公眾人物,由佢把口講就會變到口大問題!
我認到佢講最錯係:總之係好乞人憎呢句!
作為家長,都唔會教小朋友咁講嘢,對小動物都係!佢今次係表達好差!
我完本唔知佢點個,依家知啦!
家下佢紅灑

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-7-13 12:00
講真,我超怕狗,係超驚,同一條路有人放狗我都驚,更冇可能同lift(我會禮貌地,話你地上去先,而我自己坐 ...

啱呀!個人有權喜好或討厭任何事物,但公開講厭惡某些平常人未必覺得有問題嘅事,就要留意下公眾感受!可以講好怕狗,但唔需要講到咁盡,話狗好乞人憎。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

怕狗都係錯
佢只係從怕狗人士角度講
有咩問題?
一定要政治正確大愛所有?
班愛狗X同道德X一樣咁煩
利申好鍾意狗但討厭個班拎住寵物當自己大哂既人
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

我諗係「好乞人憎嗰啲」呢一句出問題!正如有啲細蚊仔,樣子已經生得唔靚,衣着又唔光鮮,但你唔可以用「好乞人憎嗰啲」來形容呢類細蚊仔。

首頁
12345...7

尾頁

跳至