自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oceandeepsea 發表於 18-7-13 10:33
J2兄弟幫,請咗主持Think Big天地,幾位主持上節目,其中一位主持鍾晴,稱除咗龜以外,對一切動物都感到, ...

有d動物x 最鐘意上綱上線架啦

侯爵府

wantaima 發表於 18-7-13 11:24
其實呢段言論又唔特別喎,只反映出怕狗多過仇狗。

利申:本人鐘意狗亦養過狗。

X2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

今次被插嘅重點,係佢話d工廠嘅狗毛茸茸,污糟,乞人憎

當然有人喜歡狗,有人會怕狗。作為公眾人物,公開節目就係説話要留意下言詞同態度。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

wan_sosin 發表於 18-7-13 12:12
啱呀!個人有權喜好或討厭任何事物,但公開講厭惡某些平常人未必覺得有問題嘅事,就要留意下公眾感受!可 ...

好多jm錯晒重點,以為只係佢話不喜歡狗,就被人話。問題係佢話d狗好乞人憎,再配合埋佢嘅表情同樣,先引人反感

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ValerieBaBa 發表於 18-7-13 11:37
佢自己怕狗講下感受都唔得?

怕狗渣喎, 成段嘢入面都冇講仇狗
總有離別的時候

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實討論鍾唔鍾意狗真係沒完沒了,永遠兩班人敵對,只會針鋒相對。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

wan_sosin 發表於 18-7-13 12:12
啱呀!個人有權喜好或討厭任何事物,但公開講厭惡某些平常人未必覺得有問題嘅事,就要留意下公眾感受!可 ...

係,嗰D倉狗已經惨仲比人歧視。
某些工作令到個人成身臭又污嘈,我會處之泰然,不可以睇少人或歧視人,更加不能話人討厭。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-7-13 12:26
好多jm錯晒重點,以為只係佢話不喜歡狗,就被人話。問題係佢話d狗好乞人憎,再配合埋佢嘅表情同樣,先引人 ...
覺得啲狗乞人憎都唔得
你話佢反感時會唔會笑住咁講呢句?
就算話工廠啲狗污糟個啲
都只係佢認為佢覺得,係咪就唔講得先?
定其實你支持一言堂咋?
我唔同意佢咁講
自己有餵過浪浪一段短時間
但唔認為佢咁講就要俾人批鬥
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-13 12:38
覺得啲狗乞人憎都唔得
你話佢反感時會唔會笑住咁講呢句?
就算話工廠啲狗污糟個啲

又話有言論自由,怕狗言論都接受唔到要被批鬥!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kenshiro18 發表於 18-7-13 11:40
原來宜家驚狗同唔鍾意狗都唔得GA?
其實有睇過佢條片同埋話佢錯個篇文章就會知道佢俾人話嘅原因唔係因為佢驚狗同唔鐘意狗, 大家都尊重唔鐘意動物嘅人, 明白有人會驚狗, 但鍾小姐係節目標籤左狗係"好污糟, 好黑人憎", 而佢又身為兒童節目主持, 咁會好影響到小朋友價值觀

juniormiu    發表於 18-7-13 16:30

珍珠宮

vet 發表於 18-7-13 12:38
係,嗰D倉狗已經惨仲比人歧視。
某些工作令到個人成身臭又污嘈,我會處之泰然,不可以睇少人或歧視人,更 ...

無嗰班肯做厭惡工作嘅人,如何去建設,裝修建築一定污糟架啦!
做狗仔都希望有個好主人,舒服嘅家,雖然是動物,都唔會想過嗰D過一日得一日嘅日子

水晶宮

回覆樓主:

我鍾意狗狗,不過其他人驚野狗、大狗,佢地過來聞你,或者怕烏糟有蝨 ,都唔係唔能够理解。

至于佢係咪表情腌尖難頂,呢d見人見智。

子爵府

回覆樓主:

一個唔鍾意狗怕狗嘅人,覺得啲狗好污糟,好黑人憎,都好正常。
好似我奶奶家附近有隻狗, 每次經過都發左顛咁追我吠我, 每次我都好驚, 我都覺得佢超黑我憎。
嗰啲鍾意狗嘅人太(懶)大愛。

珍珠宮

回覆樓主:

有d人真係好老土,唔係要你認同埋鐘意乜野好似我有次帶狗去睇e生,個的士c机話我地呢d狗主,每個月side錢養狗,比他就會用呢d錢諗吓點樣煮咗隻狗黎食,我即時鬧佢,唔該收聲,我唔想聽到佢講野,佢呢d人根本聊交嗌,對住d養狗人仕講呢d.

伯爵府

回覆樓主

唔可以唔鐘意(emoji)?

珍珠宮

麟媽媽 發表於 18-7-13 12:21
我諗係「好乞人憎嗰啲」呢一句出問題!正如有啲細蚊仔,樣子已經生得唔靚,衣着又唔光鮮,但你唔可以用「好 ...

正解!佢對住鏡頭講左乜,真係要顧後果!佢d對白,私下同朋友講完全冇問題!

正如我地屋企教仔係一個樣,喺公眾地方、返到學校家長日,點都會有唔同啦

珍珠宮

angelacch 發表於 18-7-13 12:44
其實有睇過佢條片同埋話佢錯個篇文章就會知道佢俾人話嘅原因唔係因為佢驚狗同唔鐘意狗, 大家都尊重唔鐘意動 ...

我覺得佢對住鏡頭講野,就係佢工作一部分,佢地呢行最需要係觀眾緣,我認同佢可以表達怕狗,唔需要扮大愛,但可以表達得好d!

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 18-7-13 12:23
今次被插嘅重點,係佢話d工廠嘅狗毛茸茸,污糟,乞人憎

當然有人喜歡狗,有人會怕狗。作為公眾人物,公開 ...

Totally agree

我唔介意佢唔鍾意狗和怕狗但係就唔好話流浪狗污糟乞人憎。

作為公眾人物,佢應該要經大腦講嘢。

琥珀宮

唔覺有問題

男爵府

怕狗係怕,話你自己驚咪算,講咩「乞人憎」啫

首頁
12345...7

尾頁

跳至